Naredimo sami

AvtorMario Aubreht

FotoPika Novak

Thumbnail
5 min
  • DELI

Od daril za najbližje do hitrega popravila pipe v kopalnici – vse ima večjo vrednost, če se dela lotimo z lastnimi rokami. In ne samo to, lahko je tudi zelo zabavno.

Da se boste dela lažje lotili, smo izbrali nekaj knjig, ki vam pomagajo izdelati popolno darilo, se kratkočasiti in zabavati ter popraviti (skorajda) vse – od namočenega pametnega telefona do prepočasnega računalnika in pomivalnega stroja, ki noče črpati vode.

Preverite seznam naslovov, ki vam morda pomagajo odkriti tudi vaš novi hobi.

Kreativni vse leto

Ustvarjalne radosti ne poznajo letnih časov. V knjigi Ustvarjalno leto je zbranih več kot 40 projektov, urejenih prav po letnih časih. Z njeno pomočjo se lotite izdelave sveč v skodelici, rastlinskega terarija, kopalnih bombic, toplih pletenin in maslenih piškotov, ko bo na vrata potrkala zima, pa bo čas za pasje plaščke, medene možiclje, božične okraske in voščilnice …

Knjiga je polna kreativnih predlogov tudi za pomlad in poletje. Vsi postopki izdelave so natančno pojasnjeni in prikazani po korakih, primerni so za začetnike in tudi za izkušene rokodelce.

 

Hitra in preprosta popravila

Zagotovo ste se srečali s popravili, ki bi jih lahko doma opravili tudi sami, a ste to ugotovili šele potem, ko je serviser končal delo in vam mastno zaračunal. Zakaj bi zgubljali čas in denar? Sami se lotite preprostih vsakdanjih popravil. Je vaš pametni telefon padel v vodo? Se je računalniku zmešalo? Pipa v kopalnici pušča? Je parket popraskan, pohištvo pa škripa? Ali sušilnik za lase ne deluje, pomivalni stroj pa se ne zažene? Dodajte še ključ, ki se je zlomil v ključavnici, in hišni kino, ki ne deluje … pa je recept za družinski prepir tu.

S knjigo Preprosta vsakdanja popravila boste našli pravo rešitev in se naučili popraviti skoraj vse. Zadovoljstvo, ki ga boste občutili ob uspešno opravljenem popravilu, pa bo vaša dodatna nagrada.

 

Zbirka pobarvank za sprostitev in užitek

Pobarvanke za odrasle so dosegle zavidljiv uspeh po vsem svetu. Ljudje so se naravnost navdušili nad tem preprostim in prijetnim opravilom, ki izboljšuje osredotočenost, pomirja živce in odganja stres.

Veličastne živali, rastline in cvetni vzorci, čudoviti ptiči z vsega sveta, začarani gozd in skrivni vrt čakajo, da jim z barvami date končno obliko. Bogati vzorci in podrobnosti tkejo vsako barvito podobo, ki jo lahko pobarvate po lastnem okusu in ji tako vdihnete novo življenje.

 

S kvačko do malega zverinjaka

Če ste kdaj kvačkali, zagotovo veste, kako sproščujoče in pomirjajoče je to početje. Tudi če niste, lahko hitro osvojite osnovne tehnike. To dokazuje tudi avtorica knjige Kvačkane zverinice, ki je kvačko prvič vzela v roke v zadnjih tednih nosečnosti. Sina je ob prihodu iz porodnišnice doma pričakal pravi mali zverinjak prikupnih živalic.

Knjiga Kvačkane zverinice vam pomaga nakvačkati vrsto čudovitih volnenih živalic. Lev, oslica, gorila, lisička, zajček, medved, rakun, zebra in še vrsta drugih zverinic čakajo, da jih ustvarite. Vsem je skupna najlažja, gosta pentlja ter osnovni vzorec, ki se od živali do živali le malo spreminja glede na njene posebnosti.

 

Lunin vpliv na vrt in posevke

Doma pridelana hrana, bogata z vitamini in rudninami, brez škodljivih kemikalij in pesticidov, polnega, zdravega vonja in okusa ter naravne barve, je vedno bolj zaželena tudi pri nas. Vendar se moramo za resnično zdrave pridelke držati pravil, ki jih upoštevajo tudi najbolj izkušeni vrtnarji.

Vpliv lune in drugih planetov na zemljo, ljudi in živali je namreč že dolgo znan in znanstveno dokazan. Setveni koledar za leto 2019 vam pove, kdaj je pravi čas za setev, cepljenje, pobiranje nadzemnih delov v obdobjih rastoče lune; kdaj je treba saditi, redčiti, rezati in spravljati korenine v obdobjih upadajoče lune. Poleg opisa vseh opravil na vrtu ob določenih dnevih najdete tudi časovnice sajenja posameznih vrtnin, dišavnic in vrtnih cvetlic. Skupaj s knjigo dobite tudi stenski koledar za vsak mesec v letu.

 

Japonska umetnost zgibanja papirja

Origami je starodavna japonska umetnost zgibanja papirja v like in predmete. Zabavna knjiga Čudoviti origami vas nauči, kako raven list papirja z zgibanjem spremeniti v čudovit tridimenzionalni lik. Zgibate lahko vse – od etuija za pisala in pisane papirnate vaze do različnih živali, predmetov in likov, gibljivih figuric in igrač ter okraskov za božično jelko.

Knjiga vas z jasnimi navodili in obilo barvnih fotografij korak za korakom vodi do končne oblike vsakega lika. Priložen je tudi originalni mavrični origami papir, tako da se lahko takoj lotite zabavnega dela zgibanja figuric.

 

Prikupna darila in drobne pozornosti

Rojstni dan, obletnica, valentinovo, božič in novo leto, vselitev, rojstvo, poroka, diploma, obiski … Priložnosti za obdarovanje prijateljev in sorodnikov nikoli ne zmanjka. A kaj podariti?

Najlepša in najpomembnejša darila so po navadi tista, ki jih naredimo sami za prav določeno osebo. Ustvarjalna darila in drobne pozornosti za vsako priložnost boste našli v knjigi Narejeno z ljubeznijo Katje Milanič, avtorice priljubljenega ustvarjalnega bloga deklica.si. Potrebovali boste le ščepec navdiha, žličko znanja in veselje do ustvarjanja.