Naredi to in v novem letu te bo spremljala sreča

AvtoricaTina Mlakar Grandošek

FotoRawpixel

Thumbnail
3 min
  • DELI

Si v letu 2019 želite predvsem sreče, zdravja in blagostanja? Bi radi pozabili kakšne manj prijetne pripetljaje, ki so se vam zgodili letos? Preberite si nekaj bolj ali manj nenavadnih običajev z različnih koncev sveta, ki naj bi privabljali dobro in odganjali slabo. Kako že pravijo? Poskusiti ni greh.

Filipini: Jejte sadje!

Prebivalci Filipinov ob novem letu radi sežejo po sadju. Goltajo grozdje, pomaranče, melone, pa lubenice in še kaj. Zbrati morajo namreč kar 12 različnih vrst sadja – za vsak mesec v letu po enega – nujno pa je, da je sadje okroglo. Verjamejo namreč, da jim le okroglo sadje v novem letu prinese bogastvo in blaginjo.

Japonska: Ptički za srečo!

Ptič kalin naj bi na Japonskem privabljal srečo. Okoli novega leta tam poteka poseben ritual, med katerim Japonci prinesejo stare figurice kalinov in jih za­menjajo za nove. Tako simbolično odvržejo laži in nesrečo preteklega leta, za novo figurico pa ver­jamejo, da jim bo prinesla resnico in srečo.

Mehika: Napiši in zažgi!

Mehičani na list papirja zapišejo vse, kar se jim je v zadnjem letu zgodilo slabega, zoprnega, sitnega in trapastega. Skratka, zabeležijo vse tisto, kar bi najraje pozabili. Pa ne zato, da bi list potem hranili, prebirali in stokali nad nesrečo, ki jih je zadela. Vse zapisano raje kar zažgejo. Verjamejo, da to odganja zle duhove.

Turčija: Opa, rdeče spodnje perilo

Če boste silvestrovali v Turčiji, ne pozabite obleči rdečega spodnjega perila, da boste potem srečni celo naslednje leto. In nikar ne skrbite, če boste pozabili spakirati svoje rdeče spodnjice. Turki v tem času police svojih prodajaln napolnijo z rdečim perilom, ki se med prazniki prodaja za med.

Romunija: Kaj praviš, draga krava?

Romunski kmetje na silvestrski večer baje klepetajo z živino. Če jim živali odgovorijo, jih čaka velika sreča. Nenavadne novoletne prakse pa se v Romuniji s tem ne končajo. Tam se ljudje oblečejo še v medvedje kože, zraven muzicirajo in hodijo od vrat do vrat. To naj bi odganjalo zle duhove.

Danska: Črepinje za srečo

Ko v najdaljši noči v letu odbije polnoč, se na Dan­skem razbijajo krožniki. Vržejo jih kar v vrata svojih sosedov, znancev, prijateljev. Več bo razbitin, več bo sreče v prihodnjem letu, pravijo. Če imate torej soseda z Danske, mu za silvestrovo vrzite kak krožnik v vhodna vrata – hvaležen vam bo.

Članek je bil objavljen v reviji Pogled

Thumbnail

Naročite se na Ciciban ali Cicido in prejmite revijo Pogled.