Najlepši razgledi Slovenije

FotoJošt Gantar, Luka Esenko, Petra Draškovič Pelc

Thumbnail
4 min
  • DELI

Slovenija je brez dvoma čudovita dežela in vse bolj spoznavamo, da je tudi zelo fotogenična. Zato ni čudno, da so njene lepote redno všečkane na Instagramu, najlepši kotički pa so iskane destinacije za ljubiteljske fotografe, radovedne izletnike ali zgolj staromodno občudovanje razgleda. 100 najlepših razgledov najdete v vodniku Slikovita Slovenija, ki vam bo pokazal najlepše motive naše dežele, ob tem pa vam postregel še z napotki najboljši slovenski fotografov. Knjiga na voljo tudi v angleškem jeziku.

Jezero v Kočevski Reki

Umetno jezero v Kočevski Reki. Foto: Petra Draškovič Pelc
Umetno jezero v Kočevski Reki. Foto: Petra Draškovič Pelc

Jezero, ki je nastalo pred 40 leti z zajezitvijo Reškega potoka, je del rezervata in skrajno zgornji del (ob izviru potoka) je mirno območje za ptice – tudi orla belorepca – in druge živali. Nemara je tudi zato jezero eden tistih kotičkov Kočevske, ki še vedno navdušujejo ribiče, fotografe, naravoslovce in ljubitelje živali. Do jezera boste prispeli po 20 minutah hoje po orlovi naravoslovni učni poti.

Tolminska korita

Tolminka je izklesala veličastna Tolminska korita. Foto: Jošt Gantar
Tolminka je izklesala veličastna Tolminska korita. Foto: Jošt Gantar

Na južnem robu Triglavskega narodnega parka je med skalami vrezan mrzel in bister tok Tolminke. Kmalu se ji pridruži še Zadlaščica in skupaj tvorita privlačen splet korit, prek katerih vodijo lepo uhojene poti, leseni mostički in podesti, ki na vodne zaklade ponujajo lepe razglede in super izlet. Vrhunci Tolminskih korit so 60 metrov visok Hudičev most, Medvedova glava in Dantejeva jama.

Vrh sv. Trojice

Sv. Trojica pozimi. Foto: Luka Esenko
Sv. Trojica pozimi. Foto: Luka Esenko

Na obronkih Javornikov, nedaleč od Pivke, se dviga vrh Sv. Trojice. Na njem stoji cerkvica, vidna daleč naokoli. Še dlje pa je nekdaj segel sloves slovenskega hrusta Martina Krpana, ki je svojo žilavo kobilico pasel na teh pašnikih. Za današnjega popotnika je izlet na vrh čudovita priložnost za občudovanje krasnih razgledov, fotografi pa bodo navdušeni nad cerkvico, ki je kljub prenovi še vedno videti avtentično.

Slap Kozjak

Slap Kozjak z vodne gladine. Foto: Luka Esenko
Slap Kozjak z vodne gladine. Foto: Luka Esenko

Čudoviti slap Veliki Kozjak se spušča v tesno sotesko potoka Kozjak, ki ga napaja več izvirov v pobočjih Krnčice. Slap je izdolbel kamniti amfiteater, pri čemer so dobro vidni različni sloji kamnin. Potok se nižje od slapu priključi reki Soči, kar lahko vidimo tudi na poti proti slapu. Najlepši je pogled nanj z lesene brvi, na kateri smo dvignjeni nad vodo dobre tri metre.

Sv. Tomaž pri Škofji Loki

Ena najbolj fotogeničnih lokacij v Sloveniji: Sv. Tomaž pri Škofji Loki. Foto: Jošt Gantar
Ena najbolj fotogeničnih lokacij v Sloveniji: Sv. Tomaž pri Škofji Loki. Foto: Jošt Gantar

Ena najbolj fotogeničnih lokacij v Sloveniji je prav gotovo cerkvica sv. Tomaža na gričku pri Škofji Loki, ki se čudovito zlije s hribčki nad Selško dolino, nad katerimi se v ozadju dvigajo velikani Kamniško-Savinjskih Alp. Pogled je najlepši ob sončnem vzhodu, ko se cerkvice dotaknejo prvi sončni žarki.

Celjski grad

Z večernim soncem ožarjen Celjski grad. Foto: Petra Draškovič Pelc
Z večernim soncem ožarjen Celjski grad. Foto: Petra Draškovič Pelc

Vse zanimive zgodbe o Frideriku in Veroniki, pa tudi drugih celjskih grofih zaživijo ob pogledu na mogočno vzpetino nad Celjem, na kateri stoji Celjski grad.

Eden mogočnejših grajskih objektov, katerega začetki segajo v obdobje okoli leta 1120, nas bo očaral tako z razstavami kot tudi z razgledom nad Celjem, Alpami in Posavskim hribovjem.