Najbolj priljubljeni družinski izleti

AvtoricaIva Jarm

FotoKam z mulcem

Thumbnail
4 min
  • DELI

Sončni in topli dnevi so odlični za družinske pohodne izlete ter doživetja. Lahke pohodne poti, prečudoviti razgledi, dobra domača hrana, igrišča na prostem ter ponekod tudi mini živalska farma.

Kaj bi si lahko mulci želeli več od prostega dopoldneva ali popoldneva s starši? Ekipa Kamzmulcem je za vas pripravila 4 ideje za družinske izlete, ki so najbolj prepričali bralce (in njihove mulce).

Janče – igralni raj na prostem

Vsi vemo, da mulci po kratkem vzponu in trudu po hoji na hrib potrebujejo majhno nagrado. Na Planinskem domu Janče tako poskrbijo, da mulcem ni žal, da so pol ure hodili v hrib, saj jih zgoraj čaka igrišče z domiselnimi igrali, ogromen travnik, primeren za divjanje gor in dol, in domači mini zoo, kjer živalice čakajo, da jih malce nahranite s senom.

Priporočen čas obiska: dve uri do ves dan

Primerno za: dojenčke v nosilkah, malčke, predšolske otroke, šolarje

Janče

Zakaj vam bo všeč?

Vzpon je kratek in primeren tudi za najmlajše hribolazce.

Na vrhu mulce čaka pravi mali igralni raj. Otroci bodo tukaj definitivno uživali na domiselnih igralih (tobogani, plezala, konjički), v plezanju po kozolcu, tekanju po travniku s čudovitim razgledom in seveda hranjenju domačih živali: koz, pujskov, gosi, kokoši in konj.

Domače kosilo. Hrano in pijačo dobite v Planinskem domu Janče, ki ima pestro ponudbo domačih jedi. Pred domom je tudi veliko klopic, tako da lahko kosilo pojeste na soncu. Še posebej lepo pa tukaj poskrbijo za vaše psičke.

Obisk Mengeške koče

Mengeška koča na Gobavici stoji na gozdnem hribčku nad Mengšem. Sredi gozda in neokrnjene narave boste našli urejeno gostišče, ki ga obdajajo mini živalski vrt in nova atraktivna igrala. Bodite pripravljeni, da se lahko vaš kratek obisk z mulci zaradi zabave na vrhu raztegne tudi na nekaj ur.

Priporočen čas obiska: obisk lahko izkoristite za popoldanski sprehod ali za celodnevni izlet, če boste obiskali še kak sosednji hrib.

Primerno za: dojenčke, malčke, predšolske otroke in šolarje

Mengeška koča na Gobavici

Zakaj vam bo všeč?

Gozdno pot bodo zmogli tudi najmlajši mulci. Do vrha boste z nekaj postanki in preizkušanjem rekreacijskih naprav potrebovali dobrih 50 minut.

Na Mengeški koči imajo mini živalski vrt. Mladi nadobudneži se radi zamotijo s hranjenjem in opazovanjem koz, vietnamskih prašičkov, kokoši in konj. Ti se pogosto pasejo na travniku, tako da jih lahko opazujete v gibanju in obnašanju v naravi.

Na vrhu vas čakajo urejena lesena igrala.

Gostilna, primerna tudi za nedeljsko kosilo.

Planinski dom Komenda

Ob zavetju dreves in narave ter z več možnostmi za otroško igro obisk Planinskega doma Komenda zagotovo priporočamo kot destinacijo za krajši družinski pobeg.

Priporočen čas obiska: najmanj dve uri, še bolje ves dan.

Primerno za: dojenčke v nosilkah, malčke, predšolske otroke, šolarje. Pred Planinskim domom se začne pešpot, ki je primerna tudi za prijetno vozičkanje.

Planinski dom Komenda

Zakaj vam bo všeč?

Otroško igrišče z veliko igrali. Na igrišču boste našli gugalnice, zip-line, tobogan, slona, na katerega lahko mulci splezajo, plezala, več lesenih hišk in štiri trampoline. Tik ob igrišču stoji zunanji del gostilne, tako da lahko starši srebajo kavico tik ob igrišču in opazujejo mulce, kako se igrajo.

Mini ZOO. Ob igrišču stoji tudi manjši živalski vrt, kjer lahko mulci opazujejo ponija, kozlička in zelo zaspanega prašička. Pred živalskim vrtom stoji tudi mlaka, kjer lahko uživamo v glasnem žabjem koncertu.

Pestra gostinska ponudba. V Planinskem domu Komenda ponujajo raznoliko gostinsko ponudbo, restavracija pa je tudi v zunanjem delu pokrita, tako da je v poletnem času dovolj sence.

Planinski dom Komenda je lahko izhodišče tudi za krajše pohode z mulcem. Če bi se želeli poleg obiska igrišča in dobrega kosila tudi malce razmigati, se lahko od planinskega doma podate po učni poti okoli bajerčkov ali na sprehod do Komendske Dobrave (35 min). Pot lahko izkoristite tudi za vozičkanje, kolesarjenje ali sprehod s psom.

Veliko igrišče ob Savi z živalsko farmo

Otroško igrišče Rekreacijskega in izobraževalnega centra (RIC) Sava v Tomačevem je kraj, kjer lahko preživite nekaj uric v mirnem, sproščujočem okolju, stran od mestnega vrveža. Center ponuja možnosti za številne aktivnosti v naravi, po katerih bodo mulci samo popadali v postelje.

Priporočen čas obiska: štiri ure do ves dan.

Primerno za: dojenčke v nosilki ali vozičku, malčke, predšolske otroke, šolarje

Veliko igrišče ob Savi

Zakaj vam bo všeč?

Veliko ograjeno otroško igrišče (lesena igrala, lesene hiške, plezala). Znotraj igrišča je manjši gostinski lokal, kjer lahko starši uživajo ob kavici, medtem ko otroci tekajo po velikem igrišču ali pa se podijo s poganjalčki. Predlagamo, da s seboj prinesete dekico in si na mehki travi naredite mini piknik.

Opazovanje domačih živalih: ovce, koze, kokoši, pujski, konji itd.

Kolesarjenje in vozičkanje po čudoviti sprehajalni poti ob Savi (smer Sneberje ali smer Tacen).

Opazovanje konj in jahanje ponijev. Tik ob igrišču je tudi konjeniški klub PIP. Otroci lahko uživajo ob opazovanju islandskih konj, ki trenirajo za ograjo, jih opazujejo, ko jih čistijo, spoznajo žrebička ali pa se odločijo za sprehod s ponijem po eni od učnih poti.