Najbolj priljubljene knjige o vrtnarjenju

AvtorMario Aubreht

FotoPika Žvan

Thumbnail
10 min
  • DELI

Se lotevate vrtnarjenja ali bi radi le poglobili svoje znanje? Izbrali smo ta hip najbolj iskane naslove o vrtnarjenju. Priljubljena domača avtorica v svojih uspešnicah postreže z nazornimi nasveti o ekološkem vrtnarjenju za vsakogar ter o zasnovi vrta, ki prinaša sadove v vseh štirih letnih časih. Če živite v mestu, najdete odlične nasvete v priročniku o urbanem vrtnarjenju, poučite se lahko tudi o tem, kako narediti visoke grede, o boju proti polžem in vrtnarjenju na majhnem prostoru.

Eko vrtnarjenje v vseh štirih letnih časih

Vrt živi v vseh letnih časih in pridelke lahko pobiramo tudi sredi zime, če se potrudimo. Potrebna je le pravilna zasnova in obdelava vrta ter izbira pravih kultur, pravi agronomka in poznavalka ekološke pridelave hrane Jerneja Jošar. V knjigi Vrtnarimo z Jernejo: ekološki vrt v štirih letnih časih boste našli natančne opise načina planiranja vrta in veliko receptov za slastne jedi z zelenjavo, ki jo boste sami vzgojili.

Kako se na vrtu znebiti škodljivcev in bolezni? 

To je eno najpogostejših vprašanj, ki jih Jerneji Jošar zastavljajo vrtičkarji. Zato se je odločila, da bo v priročniku Z Jernejo do zdravega vrta predstavila in zapisala temeljite in razumljive odgovore na vprašanja, kako se soočiti in opraviti z najrazličnejšimi škodljivci, boleznimi in drugimi sovražniki naših vrtov.

Udobno vrtnarjenje

Menite, da ni vrtnarjenja brez prekopavanja, sklanjanja in čepenja? Pa brez pletja plevela in nenehnega odganjanja škodljivcev? O, pa je. In to v visoki gredi. Če jo imate, lahko vrtnarite stoje ali sede, celo na betonskem dvorišču, terasi ali balkonu. Priročnik Visoke grede: kako jih izdelati in zasaditi vam pomaga izdelati visoko grede po vaši meri. Svetuje tudi pri zasaditvi, velikostih, materialih, izbiri prostora za postavitev, izdelavi tople grede ter preprostega namakalnega sistema, vse od A do Ž – od setve do žetve.

Tudi moj balkon je lahko vrtiček

Celo na tako majhnem prostoru, kot je balkon, lahko vrtnarite in razen že skoraj obveznega cvetja uspešno pridelujete še lastno zelenjavo. Priročnik Vrt na balkonu: mestno vrtnarjenje za začetnike je idealen za urbane vrtnarje, saj dokazuje, da je sredi mesta na balkonu moč pridelati tako zelišča kot sadje in zelenjavo. Tudi če ste popolni začetnik in nimate druge možnosti kot nekaj loncev ali korit na balkonu, lahko ustvarite vrtiček, ki vam bo prinašal veselje, zabavo … in pridelke.

55 nasvetov, kako opraviti s polži

Večni boj vsakega vrtičkarja z največjim sovražnikom njegovega vrta, španskim lazarjem, je tako hud, da si zasluži prav posebno knjigo. Znebimo se polžev združuje praktične in strokovne nasvete za uspešen boj proti tej veliki nadlogi: preprečevalne in odvračalne ukrepe, bio- in običajne pripravke iz vrtnarije, rastline, ki jih odbijajo, naravne sovražnike, različne zasaditvene in gojitvene ukrepe ter nego rastlin. Čaka vas kar 55 najučinkovitejših metod za boj proti polžem, ki so naravne in za vaš vrt in rastline neškodljive.

Sami vzgojimo svoja semena

Kako vzgojiti svoja lastna semena in jih tudi pravilno shranjevati? Julie Thompson-Adolf je strokovnjakinja za vrtnarjenje, ki vam s knjigo Semena, sajenje in shranjevanje pomaga vzgojiti čudovito zelenjavo in cvetje s preizkušenimi nasveti, namigi in malimi vrtnarskimi skrivnostmi.

Knjiga prinaša obsežne opise vseh najbolj priljubljenih vrst zelenjave, sadja, zelišč in cvetja. Seznami vam bodo v pomoč pri izbiri najboljših rastlin za vrt, naj gre za stare sorte paradižnika za vroče in vlažno podnebje ali za raznobarvne jajčevce, navdušili pa vas bodo tudi preprosti projekti, ki se jih lahko lotite sami in vam bodo v pomoč pri sejanju in shranjevanju semena.

Kuhinjsko vrtnarjenje brez odpadkov

Skrajni čas je, da korenčkove vršičke, koriandrova stebla z listi, kocene solate ali zelja in avokadove koščice nehate metati v smeti. S pomočjo priročnika Naj zraste spet bodo rastlinski ostanki zaživeli novo življenje, se razraščali in razmnoževali.
Tako boste imeli svežo zelenjavo in zelišča bodo vedno pri roki, količina bioloških odpadkov iz kuhinje se bo zmanjšala, prihranili boste čas in denar. Poleg tega boste pridobili nove vrtnarske spretnosti, z otroki pa boste lahko delali naravoslovne poskuse. Ni vam treba drugega, kot da sledite nazornim fotografijam in jasnim navodilom. 

Mali raj

Obrezovanje rastlin je za vsakega vrtnarja zelo zanimiva in pomembna tema. Določeno vrsto obrezovanja bo prej ali slej potrebovala vsaka vrtna rastlina, pa najsi bodo to okrasni grmi ali drevesa in sadno drevje, ali vrtnice in celo zelnate trajnice.
Priljubljen priročnik Obrezovanje rastlin v prenovljeni izdaji vam bo pomagal z navodili za obrezovanje več kot dvesto okrasnih in sadnih drevnin, zelnatih trajnic in posodovk. Načini obrezovanja so temeljito opisani in prikazani v preglednih poglavjih s skicami in fotografijami. Naj vaše rastline dobro rastejo, bujno cvetijo in bogato obrodijo!