Na kratko o pripravi gob

AvtoricaVesna Ravnikar

FotoKlaus-Maria Einwanger

Thumbnail
6 min
  • DELI

Gobarska sezona je tu – lisičke, jurčki in druge priljubljene gobe iz naših gozdov že navdušujejo ljubitelje kulinaričnih užitkov. Če pa prisegate na eksotične okuse, preizkusite gojene gobe, ki na mizo prinašajo izvirne gurmanske specialitete. Predstavljamo vam nekaj okusih predlogov, kako pripraviti gobe. Še več napotkov, idej in receptov poiščite v knjigi Gobe – poslastica iz gozda.

Lisičke in jurčki

Navadne lisičke so zaradi svoje rumene barve takoj razpoznavne, zato se jih je prijel vzdevek gobe za začetnike. Spadajo med najbolj priljubljene gobe v kuhinji, vendar so težko prebavljive. Zaradi rahlo pikantne arome z blagim priokusom popra odlično dopolnjujejo testenine, cmoke in meso – še posebej divjačino.

Lisičke
Lisičke

Kralj med divjimi gobami je jurček. Čvrsti goban ima rahel priokus po oreščkih in je v kuhinji vsestransko uporaben – primeren je tako za pečenje v ponvi kot na žaru, za vlaganje in kot dodatek ragujem, omakam ter enolončnicam. Mlade jurčke lahko uživamo tudi surove in jih tanko narezane dodajamo na primer karpaču.

Okusne gojene gobe

Šampinjoni povsod po svetu veljajo za prvake med gojenimi gobami. Rastejo v številnih barvah in oblikah, najbolj priljubljeni pri nas pa so beli šampinjoni blagega okusa. Poznavalci imajo raje rjave, ki so bolj aromatični. Sveže šampinjone prepoznamo po čvrstem mesu in zaprtih klobukih.

Gojene gobe
Gojene gobe - šampinjoni in bukovi ter možinini ostrigarji

Vse leto je mogoče kupiti tudi bukove ostrigarje, ki jih gojijo na senenih balah. V nasprotju s šampinjoni teh rjavkastih gob, ki po obliki spominjajo na školjke, ne smemo uživati surovih. Uporabne so podobno kot govedina, saj najbolje teknejo pečene na žaru, spečene v ponvi in ocvrte.

Razmeroma nova gojena vrsta so možinini ostrigarji, katerih priljubljenost je vse večja: so sorodni ostrigarju, vendar njihovi klobuki in beti s čvrstim mesom bolj spominjajo na jurčke. Imajo podobno pikantno lešnikasto aromo, zato jih ljubitelji gob zelo cenijo.

Izbranci z Daljnega vzhoda

Že nekaj let so moderne gobe, imenovane šitake (japonska nazobčanka). Te gojene gobe izvirajo iz Japonske in imajo čvrstejše meso kot šampinjoni, njihov okus je izrazito pikanten. Ne zaokrožujejo le številnih azijskih jedi, temveč spadajo tudi v rižoto in raguje. Žilave bete je treba pred pripravo nujno odstraniti!

Gobe z Daljnega vzhoda
Šitake, zimske panjevke (enokiji) in bezgove uhljevke

Podobno kot šitake tudi zimske panjevke (enokiji) na Japonskem veljajo za zdravilne. Uporabljajo jih na primer za krepitev imunskega sistema. Nežni enokiji imajo blag in sladkoben okus in jih je tako kot šitake mogoče surove dodajati solatam.

V vzhodnoazijski kuhinji so nepogrešljive gobe bezgove uhljevke, ki jih je mogoče nabirati celo leto. Gojenje teh gob ima na Kitajskem že dolgo tradicijo. Ko jih namočimo v vodo, se vnovič napihnejo na svojo naravno velikost in obogatijo juhe ter jedi s testeninami in rižem.