Kuharski nasveti Jamieja Oliverja

AvtoricaMarija Ana Marolt

FotoPaul Stuart

Thumbnail
4 min
 • DELI

Jamieja Oliverja verjetno ni treba posebej predstavljati. Že pri osmih letih je kuhal v pubu svojih staršev, meteorsko svetovno kariero pa začel leta 1999 s televizijsko seriji Goli kuhar. Vse od takrat je s svojimi oddajami, knjigami in projekti stalnica kuharskega sveta.

Pet osnovnih

Predanemu očetu petih otrok, ki je preobrazil šolske malice v Veliki Britaniji in vnesel revolucionarne spremembe tudi v naše domače kuhinje, idej, kako izboljšati vsakodnevno prehrano, nikoli ne zmanjka. Najbolje prodajani avtor kuharskih knjig v zgodovini Združenega kraljestva je ustvaril novo uspešnico 5 sestavin, ki nam pomaga s čim manj vloženega truda in sestavin dobiti kar največ okusa.

Za Jamieja Oliverja je temelj vsakodnevne kuhe pet osnovnih sestavin, s katerimi mora biti opremljena vsaka kuhinja. Ta peterica se pojavlja tudi v skoraj vseh njegovih receptih. To so:

 • olivno olje za kuhanje,
 • ekstradeviško olivno olje za prelive,
 • rdeči vinski kis za raznovrstno dodajanje kisline jedem, omakam in prelivom,
 • morska sol,
 • črni poper.

Kakovost, ne količina

Osnovno pravilo, ki ga morate vedeti o kulinariki, je: uspešnost končne jedi je odvisna od kakovosti sestavin. Jamie polaga na srce, da kupujete karseda kakovostna živila. Sestavine, pri katerih se po njegovem mnenju najbolj pokaže razlika v okusu ob nakupu kakovostnejših različic, so:

 • chorizo,
 • klobase,
 • krvavice,
 • prekajeni losos,
 • vložena tunina,
 • vloženi grah
 • vložena čičerka,
 • vloženi pelati,
 • sladoled.
 • temna čokolada.

Pazite tudi, da kupujete sezonske pridelke, saj tako dobite največ hranil in okusa za najmanj denarja.

Vaš prijatelj zamrzovalnik

Nekatere jedi je pametno pripraviti v večjih količinah, še posebej pri počasnem kuhanju ali peki. Presežek preprosto shranite v zamrzovalnik. Jamie svetuje, da jih pred tem razdelite na porcije, da se hitreje ohladijo – za hrambo v zamrzovalniku bodo pripravljene pičli dve uri po končanem kuhanju.

Pozorni bodite, da je vse dobro zavito ali nepredušno zaprto, še posebej meso in ribe, ne pozabite pa na označbe, kdaj ste izdelke zamrznili. Pred uporabo odmrznite v hladilniku. Splošno pravilo je, da odtajane in pogrete kuhane hrane ne smemo ponovno zamrzniti.

Vložene omake in dodatki, na pomoč

Vsakodnevno kuhanje vam lahko olajšajo vložene začimbe, omake in dodatki, kot so mangov čatni, karijeve paste, omaka iz črnega fižola, terijaki, miso in pesto. Vse te izdelke, ki skrajšajo čas priprave, prihranijo prostor v shrambi in hladilniku pa tudi zmanjšajo količino odpadkov, lahko najdete v supermarketih. Ne le da prinašajo široko paleto okusov, olajšajo in poenostavijo pripravo slastnih jedi.

Poklon svežim zeliščem

Zelišča so neprecenljiv dar za vsakega kuharja, trdi Jamie Oliver. Namesto da jih kupite, jih poskusite vzgojiti sami na svojem vrtu ali okenski polici.

Zelišča so osnova vsake jedi, saj ji dodajo okus, ne da bi za to potrebovali preveč soli, kar je obenem tudi bolj zdravo. Poleg tega vsebujejo tudi številna koristna hranila!

Krepčilni meso in jajca

Jamie opozarja, da kupujete le meso živali, ki je bila vzrejena prijazno, v blagodejnem okolju, na prostem. Hrana, ki jo vnašamo v svoje telo, je morala po njegovem prepričanju imeti dobro življenje, če naj blagodejno učinkuje tudi na nas.

Zato svetuje, da kupite ekološko pridelano meso živali iz proste reje, če je le mogoče, oziroma meso goveda in drobnice, krmljene s travo. Enako velja za jajca in vsa živila, ki jih vsebujejo, kot so rezanci in testenine – vedno izberite jajca ekološke ali pašne reje. Tudi jušne kocke naj bodo iz ekoloških sestavin.

Čas za ribe

Ribe naj bodo čim bolj sveže, opozarja Jamie. Kakovost rib začne namreč upadati takoj, ko jih odnesete domov. Kupljene sveže ribe porabite še isti dan, če ne, jih raje zamrznite. Kakovostne zamrznjene ali vložene ribe so prav tako koristno živilo.

Kjer je mogoče, izberite ribe iz trajnostnih virov – to vam razkrije logotip MSC na embalaži ali pa o poreklu vprašajte svojega prodajalca rib.

Eko tudi pri mleku in mlečnih izdelkih

Jamie poudarja, da je ekološka izbira izjemno pomembna tudi pri osnovnih mlečnih izdelkih, kot so mleko, jogurt in maslo. »Samo za odtenek dražji, pa ne samo da uživamo boljšo hrano, temveč tudi pripomoremo h gibanju za boljšo prehrano,« je prepričan eden najslavnejših kuharskih mojstrov na svetu.