Kuhanje z ostanki

AvtoricaVesna Ravnikar

FotoRawpixel

Thumbnail
3 min
  • DELI

Ste tudi vi med tistimi, ki ostanke hrane po obroku zavržejo? Nikar! Če hrano, ki vam je ostala, mečete stran, mečete hkrati stran tudi denar. Ostanke preprosto pospravite v posodo s pokrovom in jih shranite za naslednje dni. Če vam ostane večja količina, jo zamrznite. Iz ostankov hrane lahko ustvarite tudi nove jedi, od juh in narastkov do jedi iz ponve. Možnosti je veliko – potrebujete le domišljijo, malce ustvarjalne žilice in knjigo Slastna varčna kuhinja, ki vam svetuje, kako porabiti določene jedi.

Kuhan riž

V kombinaciji s svežo zelenjavo, pečeno perutnino ali drugim mesom ter solatnim prelivom nastane čudovita solata. Kuhan riž lahko popečete v ponvi, dodate zelenjavo in začimbe ter po želji tudi druge sestavine in tako dobite riževo ponev.

Hura za testenine

Iz kuhanih sestavin ustvarite manjšo predjed: stresite jih v manjše nepregorne posodice, jih zmešajte z narezanimi paradižniki in koščki šunke, začinite, potresite s sirom in popecite v pečici.

Pečena riba

Lahko jo uporabite kot sestavino za solate, juhe, popečene testenine, riž ali krompir. Če ostanke pečene ali prekajene ribe zmešate s crѐme fraîche, nastane izvrsten namaz oz. pomaka.

Ostanki pečenega mesa ali perutnine

Tovrstne ostanke uporabite za pripravo sendvičev, kot dodatek najrazličnejšim jedem iz riža, testenin ali krompirja, lahko pa z njimi napolnite pikantne žepke iz listnatega testa.

Zelenjava & krompir

Narezani na drobno in zmešani z jajci so nared za pripravo tortilj. Z ostanki zelenjave nadevajte tudi slane palačinke. Narastek iz krompirja, zelenjave, jajc in smetane je lahko prava pojedina. Če želite iz preostalih sestavin narediti juho, je najbolje, da zelenjavo in/ali krompir stresete v vrelo vodo in nato vse skupaj zmešate s paličnim mešalnikom. Okus zaokrožite s svežimi zelišči, limoninim sokom in sladko smetano.

Vsestranski kruh

Posušen kruh zmeljite in naredite domače krušne drobtine (zaprte v nepredušno zaprto vrečko ali posodo zdržijo nekaj mesecev). Posušen kruh narežite na kocke, dodajte čebulne obročke, na kocke narezan paradižnik in drugo zelenjavo ter kis in olje: tako nastane kruhova solata. Rezine posušenega belega kruha lahko pomočite v jajce in ocvrete v vroči maščobi. Star kruh lahko na drobno sesekljate in ga potresete po narastku oziroma uporabite za paniranje – ali pa ga narežete na drobne kocke in spečete krutone.

Slastni kolač

Narezan na rezine ali kocke, prelit z likerjem ali sokom (odvisno od tega, kako suh je) ter prekrit s sladko smetano je odlična nova sladica.