Kuhajmo s Primožem Dolničarjem

AvtoricaVesna Ravnikar

FotoSandra Kovačič

Thumbnail
3 min
  • DELI

Televizijskim gledalcem se prikupil z oddajama Z vrta na mizo in V kuhinji s Primožem, kot prvi Slovenec pa s svojimi kuharskimi spretnostmi navdušuje tudi na mednarodnem kuharskem kanalu 24 Kitchen. Je vsestranski ustvarjalec, ki o hrani razmišlja celostno.

Kot neumoren raziskovalec slovenske kulinarike, običajev, šeg in ustvarjalnosti je v iskanju izvirnih receptov prekrižaril vso Slovenijo. Svoje najdbe je zdaj strnil v knjigi Z vrta na mizo, ki prinaša cel kup receptov, na katere smo morda že pozabili – od bograča in prate do goveje juhe, esig flajša, ajdovih žgancev s kislim mlekom in čemaževega namaza.

Sveže in domače

»Danes se kulinariko predstavlja kot neskončno pomembno, chefi ali – kako naj rečem – kuharji postajajo virtuozi, vendar največkrat brez prave vsebine in znanja. In tako sem se tudi v kuhariji odločil, da bom sledil svojemu srcu, vzgoji in seveda okusu,« pripoveduje. »Odraščal sem v družini, kjer se je kuhalo vsak dan, in to iz domačih, svežih in sezonskih sestavin. Hrana je imela perfekten okus in celo obliko, tako da si vedno vedel, kaj ješ.«

Primož Dolničar nas vse skupaj spomni, kako kulinarično bogata je naša mala država. »Ista vrsta zelenjave ima na različnih koncih naše domovine drugačen okus, meso diši drugače, siri tudi, saj dobijo aromo z lokalnih pašnikov …«

Primož Dolničar

Človek neštetih talentov

Primož Dolničar se poleg kuhanja že leta ukvarja tudi s fotografijo, pa mizarstvom in oblikovanjem. Nekoč je deloval kot izrazni plesalec in producent, scenograf, režiser in igralec. V svojem kuharskem studiu in mizarski delavnici neumorno ustvarja številne kulinarične dobrote, pa tudi čudovito pohištvo iz masivnega lesa. Tako boste v njegovi kuharici Z vrta na mizo našli celo »recept« z navodili za izdelavo čisto prave lesene deske.

Kaj bi jedli danes?

Morda jesensko enolončnico ali koprivno juho? Kaj pravite na idrijske žlikrofe z jelenovim ragujem, morda pa si privežete dušo s slastnimi testeninami s tartufi? Bi raje kaj bolj preprostega? Kaj pravite na »dobri stari«, a po Dolničarjevo izboljšani, »esig flajš«, ali pa bi kar ajdove žgance s kislim mlekom? Mmmm, posladkali pa se boste s preprostimi pečenimi jabolki ali s figami z medeno skuto.

Karkoli boste že izbrali, v knjigi Z vrta na mizo vas čaka obilo receptov in idej za dobrote iz domače zelenjave in sadja ter najrazličnejših kosov mesa. Upoštevajte Dolničarjeve nasvete in z jedilnikom sledite letnim časom, vzemite pa si tudi dovolj časa, da boste pripravljeno hrano pojedli v miru in najboljši družbi družine ter prijateljev.

Preverite recepte Primoža Dolničarja