Komu Slovenci najbolj zaupamo?

AvtoricaVesna Ravnikar

FotoBobo, arhiv MK

Thumbnail
3 min
  • DELI

Zaupati ali ne, to zdaj ni več vprašanje … Znani so namreč rezultati letošnje, že štirinajste potrošniške raziskave Trusted Brand, ki je potekala pod okriljem revije Reader's Digest Slovenija.

Voditelji, ki jim zaupamo

V nekaterih kategorijah so zmagovalci pričakovani, v drugih manj, v tretjih presenetljivi. Za pričakovano presenečenje bi morda lahko označili spremembo v kategoriji najbolj zaupanja vreden TV-voditelj, v kateri je šest let zapored zmagoval Slavko Bobovnik, letos pa ga je nasledil Igor E. Bergant, in to z malenkostno prednostjo pred Rosvito Pesek. Največ ugleda med podjetniki še vedno uživa Ivo Boscarol, za najbolj zaupanja vrednega športnika so respondenti izbrali Luko Dončića, najbolj zaupanja vreden glasbenik je Vlado Kreslin (ta naslov mu je pripadel že leta 2015), med radijci pa največ zaupanja navdihuje Denis Avdić. Celoten seznam je na voljo na tej povezavi.

Veliki bard je v svoji igri Dober konec vse povrne zapisal: Ljubi vse po vrsti, zaupaj le peščici (in ne škoduj nikomur). Seveda govori o zaupanju kot nujni sestavini človeških odnosov, toda zaupanje lahko raziskujemo tudi v drugih, bolj javnih sferah življenja. Tako v ekonomiji velja, da je zaupanje mehanizem razumske odločitve, ki ga v prvi fazi lahko opišemo kot preračunljivo, v naslednji fazi kot zaupanje na podlagi znanja, v tretji pa že lahko govorimo o zaupanju na podlagi identitete. In te razsežnosti zaupanja vsako leto raziskujemo z anketo Trusted Brand.

Gradnja zaupanje v blagovne znamke je dolgotrajen proces

Po lanski metodološki prenovi in prehodu na e-vprašalnike je raziskavo tudi letos izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev, Mediana. Rezultate raziskave, izvedene januarja 2020 na reprezentativnem vzorcu slovenske populacije, je na tiskovni konferenci komentirala izvršna direktorica Irena Setinšek: »Ker je graditev vzajemnega zaupanja med kupci in blagovno znamko dolgoročen proces, imajo običajno znamke, ki so na trgu dlje časa, večji delež ljudi, ki jim bolj zaupa, po drugi strani, pa se bolj zaupanja vredne znamke dlje časa obdržijo na trgu. Znamke na našem seznamu, so res zmagovalke, vendar je potrebno poudariti, da to ne pomeni, da ostale niso zaupanja vredno. So, imajo le manjši delež tistih, ki jim bolj zaupajo.«

Ocene tudi za humanitarce

Anketirance smo vprašali tudi, kateri dobrodelni organizaciji v Sloveniji najbolj zaupajo. Leta 2017 je bila to Zveza prijateljev mladine, lansko leto Hospic, letos pa društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki, ki mu je zaupanje izrazilo nekaj več anketiranih kot Zvezi prijateljev mladine Slovenije.

Pri vprašanju, kateri družbeni kampanji najbolj zaupajo oziroma ji pripisujejo, da je imela največji vpliv, je najvišje ocene prejel Projekt Vida društva Humanitarček, ki ga vodi Ninna Kozorog, Slovenka leta 2019 po izboru revije Zarja/Jana. Na drugem mestu se je znašla kampanja Podajmo roko otrokom, ki skuša pomagati otrokom iz socialno prikrajšanih družin, na tretjem pa kampanja #JAZTUDI za ozaveščanje o spolnem nasilju nad ženskami.

Celoten seznam 32 zmagovalnih blagovnih znamk si lahko ogledate na tej povezavi.