Kako ustvariti fotogenično fotko - svetujejo znani fotografi

AvtoricaKatarina Peterlin

Fotoosebni arhiv

Thumbnail
7 min
  • DELI

Radi raziskujete Slovenijo in fotografirate njene lepote? Vas zanima, kako narediti res dober posnetek, ki bo tudi na družabnih omrežjih požel veliko všečkov? Tu je nekaj nasvetov treh odličnih slovenskih fotografov. Petra Draškovič Pelc, Luka Esenko in Jošt Gantar so tudi avtorji knjige Slikovita Slovenija, ki vam pomaga v objektiv fotoaparata ali telefona ujeti najlepše slovenske motive.

Luka Esenko

Luka Esenko

Popotni in krajinski fotograf Luka Esenko je za svoje delo prejel že več nagrad doma in v tujini. Tudi on stavi na lokacijo, ki je pri krajinski in naravoslovni fotografiji zelo pomembna. Tako kot pravi čas, saj se svetloba spreminja čez dan in z letnimi časi.

»Tehnično znanje o fotografiji si lahko danes enostavno in hitro pridobite s pomočjo spleta, kjer obstaja veliko izvrstnih virov za učenje fotografije – tak primer je kar Youtube,« svetuje strastni popotnik, ki je prepotoval več kot petdeset držav. Prav na potovanjih ga je prevzela strast do fotografije, kar je kmalu preraslo v posel – Luka namreč pripravlja fotografska potovanja in delavnice za angleško govoreči trg. 

View this post on Instagram

A mountain fairy tale

A post shared by Luka Esenko (@lukaesenko) on

»Moj glavni nasvet je, naj se vam ne mudi. Vzemite si čas. Lokacijo obiščite, ko je svetloba najlepša – to je ponavadi zjutraj ali zvečer, podrobnejše nasvete pa najdete tudi v knjigi Slikovita Slovenija,« opozori Luka, ki se ta hip veliko posveča svojemu novemu projektu – aplikaciji Snapp Guides, s katero lahko uporabnik hitro najde res čudovite lokacije za fotografiranje.

In na kakšne posnetke stavi sam? »Vedno premislim, kaj je tiso, kar me v tistem trenutku najbolj privlači v pogledu na motiv, in to poskušam zajeti tudi v fotografijo. Prav tako se pogosto vračam na iste lokacije, da jih bolje spoznam. Obiščem jih ob različnih delih dneva in v različnih letnih časih. S takim pristopom se čez čas nabere kar lep izbor dobrih fotografij.«

Jošt Gantar

Jošt Gantar

»Dobra fotografija je splet mnogih dejavnikov, pri katerih so v ospredju lokacija, svetloba in kompozicija, lahko pa tudi neko naključje, nevsakdanji dogodek ali vremenski pojav – npr. mavrica ali strela.« Instagram je po mnenju večkrat nagrajenega profesionalnega fotografa, ki je svoja dela razstavljal tudi v palači Združenih narodov v New Yorku, sicer nekoliko specifičen medij, kjer v ospredje stopa tudi doživetje. »Na primer tehnično dovršena fotografija ljubljanskega Tromostovja bo lahko imela manj ogledov in všečkov kot pa tehnično manj dovršena fotografija, v katero smo vključili še roko, ki drži sladoled, kar nakazuje na osebno doživljanje kraja.«

Instagram je nastal kot orodje za mobilne telefone, ki imajo precejšnje tehnične omejitve, a so jih Instagramarji znali obrniti sebi v prid. »Precej popularne so denimo fotografije, na katerih nebo ni modro, ampak belo, ker je prežgano zaradi slabih senzorjev v fotoaparatih telefonov. Belo prežgano nebo sicer v klasični fotografiji velja za napako.«

A ne glede na to, ali gre za Instagram ali klasično fotko, je v obeh primerih lokacija zelo pomembna. »Blejski otok ali pa Zelenci bodo vedno vžgali,« pravi instagramer leta 2017 na profilu igslovenia.

Je pa Instagram zaradi množice objavljenih fotografij po njegovem mnenju postal tudi dobro orodje za ideje in iskanje lokacij. »Lokacije sicer lahko do neke mere poiščemo tudi od doma z orodji, kot so Google Street View ali Google Earth, pa v knjigah, zbirkah starih razglednic ... Za bolj poglobljeno iskanje pa se je treba podati na teren in lokacije poiskati v živo – potem pa se tja vračati, ko ocenimo, da bodo svetlobne in vremenske razmere najlepše.«

Za Jošta je pomemben tudi čas dneva, saj je nekatere kraje lepše fotografirati zjutraj, druge pa v popoldanskih urah ali zvečer – če je motiv denimo cerkvica, ki je ponoči osvetljena. »Tudi letni čas igra pomembno vlogo. Slap lahko poleti presahne, zato ga fotografiramo zgolj spomladi,« še pove in doda, da naj cilj fotografiranja ne bo fotografija sama ali zgolj objava na internetu, ampak bolj doživljanje narave in sprostitev ob obiskovanju in raziskovanju lepih lokacij. »Na ta način bodo bolj doživete in lepše tudi fotografije,« zaključi Jošt Gantar.

Petra Draškovič Pelc

Petra Draškovič Pelc

»Pri krajinski fotografiji je lokacija ključna,« je prepričana Petra Draškovič Pelc, Štajerka, ki si je za svoj 'brlog', kot mu pravi, izbrala Kočevsko. Navdušena popotnica in radovedna občudovalka narave, ki je svoje poslanstvo našla v fotografiji, opozori, da lahko na spletu najdemo veliko namigov in digitalnih orodij, ki nam pomagajo najti zanimive točke. »Te točke poskusimo ovekovečiti ob najbolj zanimivi svetlobi. Velikokrat dramatično vzdušje, nevihtni oblaki, mavrica ali posebna svetloba 'naredi' neki motiv izjemen. To spoznavamo, tudi ko se vračamo na iste lokacije večkrat med letom.«

Pravi, da sta za fotografiranje najbolj privlačna jutranji ali večerni čas in da se lahko bolje kot sonce obnese celo oblačno vreme, kar še posebej velja pri nekaterih motivih, kot so potočki in reke ali pa pri fotografiranju v gozdu.

Lokacij, ki se ji zdijo izjemne in ki jih rada obiskuje, je po njenem mnenju pri nas ogromno. »Slovenija je preprosto prečudovita,« navdušeno pripoveduje doktorica biomedicinskih znanosti, ki organizira tudi večdnevna fotopohajanja. »Poleg že prepoznavnih in stokrat videnih ter fotografiranih motivov se splača še nekoliko raziskati bližnjo okolico, odkriti svoje kotičke, se ustaviti pri domačinih in z njimi, če so pripravljeni, tudi poklepetati,« svetuje. »Tako se bodo poleg lepih fotografij spletala nepozabna doživetja, morebiti tudi nova prijateljstva. Predvsem pa ne pozabite pri tem uživati,« še dodaja.