Kaj bi vam povedala teta Pehta?

AvtoricaMojca Bogataj

FotoUnsplash in Shutterstock

Thumbnail
8 min
  • DELI

Zdravilno domorodno rastlinstvo, vsakdanje in pogoste rastline, ki jih srečate, ko se odpravite na bližnji travnik ali gozd, v sebi skrivajo neverjetne lastnosti. Te so velikokrat po krivici zapostavljene, saj se včasih zdi, kot da so uporabna le sintetično pridelana zdravila, v dolgih stoletjih pridobljeno ljudsko znanje pa je rezervirano le za teto Pehto.

A bližnji travnik je lahko pravcata zakladnica znanja! Z domačimi krasoticami, ki rastejo blizu vašega doma, lahko pripravite slastne jedi, krepčilne sladice in pijače ter celo dišeče kadilo. Vse te ideje in še več najdete v knjigi Babičina naravna zakladnica.

Thumbnail

Vijolični sirup

Liste travniške kadulje lahko nabirate od aprila do junija in jih jeste presne ali kuhane. Njihov okus ni pretirano podoben žajblju, je pa vendarle rahlo pikanten. Cvetovi vijolične barve so čudovit okras. Z daljšim kuhanjem cvetov nastane sirup lepe vijoličaste barve.

Za pripravo sirupa dajte 2 pesti cvetov v ¾–1 l vode in jih tako dolgo kuhajte, da se voda navzame barve cvetov. Nato tekočino precedite in dodajte približno 500 g sladkorja. Še enkrat hitro prekuhajte in vlijte v sterilne kozarce.

Thumbnail

Pražena poslastica

Travniška kozja brada v skupinicah na travniku ali povsem sama pritegne pogled. Z živahno valovitimi, na koncu zvitimi listi, rumenimi žarkastimi cvetnimi koški ali velikimi semenskimi lučkami je videti kot stvaritev izpod škratovih prstov.

Brste travniške kozje brade skupaj s poganjki lahko nabirate od aprila do junija. Popečeni imajo sladkast okus po špargljih – prava delikatesa med jedmi iz divjih rastlin.

Thumbnail

Otroški zeliščni med

Navadna marjetica lahko skoraj vse leto plemeniti vaše kulinarične podvige. Liste in cvetove lahko jeste presne ali kuhane, imajo pa zeliščni okus. Cvetovi so zelo ljubek okras za vse jedi, tako kandirani v sladicah kot preprosta »nepredelana« dekoracija. Tako po videzu kot po uporabi je navadna marjetica pravo »otroško« zelišče. Čaj predvsem pri otrocih spodbuja tek, pomaga pri vztrajnem kašlju in nevrodermatitisu. Spodbuja presnovo in s tem podpira celjenje različnih kožnih boleznih. Pri kašlju pomaga zeliščni med z marjetico.

V med denite dobro mero cvetov in zelenih delov ter vse skupaj postavite vsaj za 1 mesec na sončno mesto, da se namaka. Med lahko skupaj z rastlinskimi deli uporabljate za slajenje čaja.

Thumbnail

Pijača za dušo

Jesenska vresa, ta kuštrava rastlina, se med cvetenjem spremeni v veličastno bledo vijoličasto morje in nas obdari s slastnim medom. Ponuja nenavaden, prefinjen užitek, je rahlo trpkega, polnega okusa, ki spominja na vonj čebeljega voska.

Avstrijski duhovnik in zeliščar Hermann-Joseph Weidinger jo kot krepčilni napitek priporoča pri duševnih težavah, kompleksih, jezi in kot pomirjevalno sredstvo pri motnjah spanja zaradi duševne stiske.

Pripravite ga tako, da poparku iz 2 žličk suhih cvetov na ¼ l vode dodate 2 žlički limonovega in 2 žlički korenčkovega soka ter sladkate z lipovim medom. Spijte 1 skodelico zjutraj in zvečer.

Thumbnail

Dišeče kadilo

Bor prinaša v naše kraje topel pridih Sredozemlja, toda skozi stoletja so ljudje pozabili pomen tega drevesa. Na Škotskem je krasil grb kar osmih klanov, kar je čast, ki je nima nobeno drugo drevo.

Borovo smolo lahko nabirate vse leto. Smola ali borova trska (s smolo prepojen les) čisti prostor in ozračje, deluje razkuževalno, pogreje srce in pomaga pri žalovanju.

Thumbnail

Želodova kava

Nemški pregovor Pod hrastom rastejo najboljše gnjati namiguje na hranljivost hrastovih želodov. Divje svinje, pa tudi domače, ki so jih pastirji gnali v hrastove gozdove, so imele jeseni pravo pojedino, saj so se poredile in brez težav prebrodile zimo.

Zrele želode olupite, narežite na majhne kose in v ponvi iz kovanega železa popražite na šibkem ognju, da porjavijo. Nato jih strite v možnarju ali zmeljite v kavnem mlinčku. Za pripravo čaja v 1 skodelici vode hitro prevrite 1 žličko želodov in po želji dodajte še malo cimeta ali kardamoma.

Želodov nadomestek kave ni samo okusen, ampak tudi zdrav. Zeliščar Hermann-Josef Weidinger je svetoval pitje želodove kave pri otekanju žlez in boleznih sečnega mehurja. Vsaj enkrat do dvakrat na teden spijte 1 skodelico na dan, pri bolezni v razvitem stadiju pa vsak drugi dan.