Jopica na preklop za dete, ki prihaja na svet septembra

Besedilo in fotoUrška Bernik

Thumbnail
8 min
  • DELI

Ljubko jopico na preklop za naše dete, ki prihaja na svet septembra, sem v velikosti 50–56 skvačkala po navodilih iz knjige Kvačkamo za dojenčke. V knjigi so tudi drugi mali prikupni kvačkani projekti, avtorica pa nam v njej poda natančne napotke kako in kaj.

Material

Material
  • kvačka številka 4,5 mm (jaz sem uporabila kar štirico, ker imam rada mehkejše kvačkanje)
  • 150 g merino volne
  • 3 gumbi
  • škarje

Izdelava

Izdelava

Jopica je sestavljena iz petih delov. Prav vsi so nakvačkani s polšibičnimi petljami, le v rokavni okroglini se pojavi še polgosta petlja.

Zadnji del (hrbet)

Nasnujemo 47 zank in še 2 za obrat. V 1. vrsti naredimo v eno polšibično petljo v tretjo verižno petljo (zanko) in nato še eno polšibično petljo v vsako naslednjo. Nato 11 cm nadaljujemo s polšibičnimi petljami do skupne višine 16 cm. To je približno 22 vrst.

Za rokavni izrez na obeh straneh odvzamemo po 2 petlji in v osnovnem vzorcu nadaljujemo 11 cm. Nit odrežemo na takšni dolžini, da bomo lahko potem skupaj sešili dele jopice.

Zadnji del
Zadnji del

Rokav

Nasnujemo 29 zank in še 2 verižni petlji za obrat.

1. vrsta: 1 polšibična petlja v 3. verižni pentlji od kvačke in v vsako petljo po eno polšibično petljo.

2.–5. vrsta: kvačkamo v osnovnem vzorcu.

6. vrsta: na začetku in na koncu dodamo po 1 petljo, tako da v zadnjo petljo skvačkamo dve polšibični petlji. To dodajanje ponovimo štirikrat – v vsaki tretji vrsti.*

Za rokavno okroglino v naslednjih 4 vrstah prve 3 petlje kvačkamo s po 1 polgosto petljo in izpustimo zadnje 3.

Postopek v celoti enako ponovimo za drugi rokavček.

Takole dodate eno polšibično petljo.
Takole dodate eno polšibično petljo.
Rokav
Rokav

Desni sprednji del 

V knjigi je v navodilih opisan postopek, kako obrobo lahko skvačkamo sproti. Jaz sem se lotila dela tako, kot bi se moja mama – skvačkala sem del in nato naknadno spletla obrobo.

Nasnula sem 35 verižnih petelj in 2 verižni petlji za obrat. Nato sem kvačkala 14 cm v osnovnem vzorcu. Za vratni izrez v vrstah sem izpustila eno polšibično petljo.*

Sočasno za rokavni izrez v 23. vrsti zadnji 2 polšibični petlji pustimo, ju ne pokvačkamo. Nadaljujemo v tem vzorcu naprej. V obrobi naredimo gumbnice v tretji, enajsti in devetnajsti vrsti.

Takole se naberejo zanke za rokavni izrez.
Takole se naberejo zanke za rokavni izrez.
Desni sprednji del
Desni sprednji del

Levi sprednji del skvačkamo enako kot desnega, le zrcalno glede na desnega in brez gumbnic v obrobi.

Vseh pet delov potem sešijemo skupaj. Na koncu skvačkamo še dva 10 cm dolga trakca. En trakec prišijemo na desni stranski šiv v notranjosti jope, drugega pa na rob levega sprednjega dela.

Jopica na preklop