Izdelajte dišečo svečko v čajni skodelici

FotoMartine Dittus

Thumbnail
3 min
  • DELI

Nič ni lepšega kot posedati ob sproščujočem soju sveč. Če svečke še izdelate sami, je veselje toliko večje, zabava za vso družino pa zagotovljena. Navdih najdete v knjigi Mmm ... med: dobrote iz medu, voska in propolisa.

Medena svečka

Čas izdelave30 minut

Material

čebelji vosek

stenj ustrezne debeline

lepa stara čajna skodelica

eterično olje

posoda in vodna kopel za topljenje voska

stara zajemalka

lesene paličice

sponke

Postopek

Iz nekaj voska zgnetemo kroglico, preostali vosek pa stopimo, da bo povsem tekoč. Čebelji vosek vedno topimo v vodni kopeli in ne na suho v loncu, saj bi lahko hitro dosegel vrelišče (200 °C) in se vžgal. Praktične posode za vosek so dobro oprane pločevinke. Vodna kopel naj bi imela od 85 do 90 °C – voda naj torej ne vre. Delovno površino dobro zaščitimo.

Izberemo ustrezen stenj in ga z voščeno kroglico prilepimo na dno skodelice. Zgornji konec stenja pripnemo na paličico, da bo stenj stal navpično sredi skodelice.

V skodelico natočimo za približno 1 cm voska in počakamo, da se ohladi. Zatem na vosek nakapamo 5 kapljic eteričnega olja in dolijemo vroč vosek, ki naj sega približno 1 cm od roba.

Nekaj eteričnega olja bo sicer izparelo, vendar ga bo ostalo dovolj, da bo lepo dišalo, ko bo sveča gorela.

Dobro je vedeti

Ker ima čebelji vosek že sam po sebi močan vonj, pazite, da se bo vonj eteričnega olja lepo ujel z njim. Čebelji vosek lepo diši z vaniljo, cimetom ali pomarančo.