Hotel za žuželke

AvtorMario Aubreht

FotoFlora Press

Thumbnail
7 min
  • DELI

Listne uši so vrtnarski sovražnik številka ena, ob pogledu nanje vrtnarji kar škripajo z zobmi. Tukaj so še številni drugi rastlinski škodljivci, ki ne prizanašajo našim vrtnarskim pridelkom in okrasom, ki smo jih pridno vzgajali od semena naprej. Vendar ni tako hudo, obstaja preprosta in naravi prijazna ter koristna rešitev. Svetuje Mascha Schacht, avtorica priročnika Vrt na balkonu, Mestno vrtnarjenje za začetnike.

Nekateri prebivalci našega vrtička nam bodo z velikim veseljem in pravim apetitom priskočili na pomoč in očistili naš vrtiček. Slastno bodo požrli vse zajedavce in škodljivce, skupaj z njihovimi jajčeci. Ličinke nekaterih ljubkih živalic, kakršne so pikapolonice, tančičarice in trepetavke, iztrebijo na ducate rastlinskih škodljivcev. Na kosilo pa bodo z veseljem prihitele še strigalice in čebele samotarke.

 

To je pravi razlog, da žuželke gostoljubno sprejmemo ali celo načrtno privabimo s primernimi prebivališči.

  • Glinen lonček, napolnjen z lesno volno, snopič rogoza ali poleno z izvrtanimi luknjicami bodo prava izbira za številne koristne žuželke, udoben dom pa bodo dajali tudi divjim čebelam.
  • Že narejene privlačne hotele za insekte je mogoče v različnih velikostih tudi kupiti, vendar predlagamo, da ga poskusite narediti sami.
  • Sama gradnja ni zahtevna, zgradimo ga iz odpadnih materialov, ki jih zberemo doma in v bližnjem okolju.

Stenski hotel za žuželke

Urbani stenski hotel
  • Iz letev ali deščic naredite kvadratne predalčke ali pa ustrezne škatle in pločevinke različnih oblik pritrdite na večjo trdno podlago. Vse skupaj lahko obesite na balkonsko steno.
  • V predalčke namestite vse, kar je luknjasto: šope votlih bambusovih ali rogozovih palic, kartonske zvitke od toaletnega papirja ali česa drugega, naluknjane kose lesa, kos opeke z okroglimi luknjami, lesno volno, šop slame, zvitke iz rebraste lepenke … Vse to imajo žuželke rade. Tja se bodo nastanile ter pridno pobirale škodljivce z vašega vrtička.

Hotel iz rogoza

Hotel iz rogoza
  • Pletenjačo iz rogoza zvijte in jo na začetku ter približno na vsakih 10 cm ovijte z žico oziroma stisnite z vezico.
  • Zvitek – vedno za žico ali vezico – z nožem za lepenko razrežite na 10 do 20 cm dolge kose.
  • Zvitke neposredno obesite na zaščiten prostor ali pa jih namestite v oprano pločevinko, ki bo služila kot stojalo.