Gradovi na Slovenskem, mogočni varuhi preteklosti

Thumbnail
 • DELI

Gradovi že od nekdaj burijo našo domišljijo. S svojo pomembnostjo in veljavo ter s svojo mogočnostjo in trdnostjo nas ponosno opozarjajo na preteklo vlogo varuhov dežel, mest in meja, pa tudi na svoje praviloma plemenite, stanovalce.

Spomeniki minulih časov

Grajski zidovi varujejo številne zgodbe in legende, ki so se spletle okrog njih in se globoko zasidrale v naši zavesti. Največkrat v razvalinah, le redko ohranjeni ali celo vzdrževani, so srednjeveški gradovi še dandanes sopomenka za tisti odmaknjeni čas, ki ga navadno označujemo z besedo fevdalizem, čeprav so gradovi pravzaprav nastajali le v njegovi zreli dobi, od 11. stoletja dalje do začetka nove dobe, nakar so jih zamenjali v dolinah, na ravnicah postavljeni udobnejši dvorci.

Stari grad Celje
Stari grad Celje

Osrednja tematska razstava Ljubljanskega gradu v letu 2019, ki bo od 18. 4. do 17. 11. na ogled v Kazematah, Slovenijo prikazuje kot deželo gradov. Razstava z izpostavitvijo petih slovenskih gradov in z njimi povezanimi osebnostmi, ki so zaznamovale našo preteklost, ter z raznolikim fotografskim gradivom in maketami osvetljuje bogato zapuščino, ki so jo gradovi skozi stoletja ohranjali.

Dvorec Viltuš
Dvorec Viltuš

Razstava je posvečena spominu dr. Ivana Stoparja, umetnostnega zgodovinarja, konservatorja in kastelologa, ki je s svojim večdesetletnim izvirnim in strastnim delom slovensko grajsko dediščino znova približal ljudem.

Grad Kamen pri Begunjah
Grad Kamen pri Begunjah

Ne spreglejte spremljevalnega programa

Cikel tematskih strokovnih predavanj s kastelologom dr. Igorjem Sapačem, Grajsko gledališče, ob 18.00:

 • 13. marca: Evropski gradovi;
 • 20. marca: Srednjeveške grajske stavbe v Sloveniji;
 • 28. marca: Grajske stavbe novega veka v Sloveniji.

Strokovni vodeni ogled razstave s kastelologom dr. Igorjem Sapačem, Kazemate, ob 18.00:

 • 5. junija in 23. oktobra

Humorna pogovorna večera, Grajsko gledališče, ob 18.00:

 • 17. oktobra: Habsburžani in drugi plemeniti rodbinarji, o plemiških rodbinah na Slovenskem in v popularni kulturi z Boštjanom Gorencem - Pižamo, Anžetom Tomićem, Romanom Vučajnkom;
 • 14. novembra: Gradovi, donžoni, bastije in bergfridi, o zgodovini Ljubljanskega gradu in drugih gradov, o dejanskih, literarnih in filmskih gradovih z Boštjanom Gorencem - Pižamo, Anžetom Tomićem ter skrivnostnim gostom.

Vodeni ogledi, po predhodni najavi v času trajanja razstave:

 • Friderik Prvi – pregnana podgana in njegova ukana, vodeni ogled (za otroke od 5. leta dalje);
 • Vodeni ogled po razstavi Mogočni varuhi preteklosti (za odrasle).
 • Cena vstopnice za ogled razstave: 
    6,00 EUR (odrasli)
    4,00 EUR (otroci (7–18 let), študentje, upokojenci, skupine nad 15 oseb)
 • Za obiskovalce z grajsko vstopnico je vstop prost.

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače na Krekovem trgu, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.

Za obisk razstave priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.