Gordon Ramsay – kolerik mehkega srca

AvtoricaPetra Bajc

FotoJamie Orlando Smith

Thumbnail
10 min
  • DELI

Slovenci smo britanskega kuharskega šefa Gordona Ramsayja spoznali v TV-oddajah (Peklenska kuhinja, MasterChef …) in si ga najbolj zapomnili po tem, da je brez dlake na jeziku. Toda Ramsay je v prvi vrsti vrhunski kuhar in lastnik verige uspešnih restavracij po svetu, s katerimi si je nabral že več kot dvajset Michelinovih zvezdic.

Gordon Ramsay, Škot, ki je odraščal v Angliji, je sprva hotel postati nogometaš, vendar so se mu sanje razblinile zaradi poškodbe. Namesto tega se je šolal na področju kulinarike in vodenja hotelov, se učil pri najboljših svetovnih kuharskih mojstrih in že pred tridesetim letom postal glavni kuhar restavracije Aubergine v Londonu. Že po treh letih si je prislužil prvi dve Michelinovi zvezdici. Pri enaintridesetih letih se je odločil, da gre na svoje, odprl restavracijo Restaurant Gordon Ramsay in se kmalu okitil z najvišjim priznanjem v svetu kulinarike – s kar tremi Michelinovimi zvezdicami.

Ta mednarodno priznani kuharski šef ima zdaj vrsto uspešnih restavracij po vsem svetu (Katar, Francija, Italija, Velika Britanija, ZDA, Hong Kong, Singapur …). Ramsay z ženo Tano in štirimi otroki, Megan, dvojčkoma Holly in Jackom ter Matildo, živi med Los Angelesom in Londonom.

TV-zvezdnik in zvezda socialnih omrežij

Ramsay seveda ni prvi kuhar, ki je postal znan tako rekoč po vsem svetu – pred njim je to uspelo že denimo Jamieju Oliverju. Pri obeh gre za pravo pravcato zvezdniško slavo, ki je običajno bolj značilna za igralce, pevce ipd., ne pa tudi za kuharje. A zahvaljujoč privlačnemu videzu in simpatičnosti (Oliver) ter zabavnim koleričnim izbruhom in preklinjanju (Ramsay), lahko včasih tudi kuharji postanejo zvezdniki. Seveda pa nobenemu od njiju tovrstne slave ne bi uspelo pridobiti brez ogromne medijske podpore …

Če se osredotočimo na Ramsayja, so mu svetovno prepoznavnost zunaj kulinaričnih krogov prinesle predvsem televizijske oddaje Peklenska kuhinja, MasterChef, Ramsay rešuje kuhinje, Ramsay rešuje hotele … Predvajane so bile namreč v več kot 200 državah po svetu.

Ramsay si je nabral že več kot dvajset Michelinovih zvezdic.

Slavo danes vzdržuje tudi s pomočjo socialnih omrežij, kot sta Twitter in Instagram. Na Instragramu mu tako trenutno sledi kar 3,8 milijona ljudi, na Twitterju pa ima celo neverjetnih 6,5 milijona sledilcev. Številki pa še naprej vztrajno rasteta iz dneva v dan.

Zelo zabavno je opazovati Ramsayjevo komunikacijo s sledilci na Twitterju. Že pred časom so mu namreč začeli pošiljati fotografije svojih kuharskih »mojstrovin«, ki jih nato v svojem značilno pikrem in posmehljivem tonu oceni. Tako lahko med temi ocenami zasledimo fotografijo preveč pečenega piščanca, na katero je Ramsay odgovoril: »Piščanca bi moral speči, ne pa odpeljati v krematorij.« Ali pa fotografijo juhe z rezanci in jajcem, ob kateri je pripomnil: »Videti je kot strupena plesen v nikoli očiščenem bazenu.«

Skratka, ljudje se ob tovrstni izmenjavi med Ramsayjem in njegovimi sledilci neizmerno zabavajo, vse bolj očitno pa je tudi, da mu nalašč pošiljajo fotografije obupnih kulinaričnih poskusov, in sicer samo zato, da bi od njega dobili čim bolj duhovito pripombo oz. oceno.

Večno jezni dobrosrčnež

Gordon Ramsay pa je, kljub slovesu jeznega kuharja, ki se mu ob nesposobnih tekmovalcih v njegovih oddajah kar kadi iz ušes, pravzaprav zelo dobrosrčen človek, ki vedno priskoči na pomoč tistim, ki so pomoči potrebni. Tako je na primer dobro znana zgodba o tem, kako je nekoč na tekmovanje v rezanju čebule izzval zapornika, ki je v zaporu kazensko delal kot kuhar. Zapornik ga je premagal, Ramsay pa mu je obljubil, da ga bo, ko bo izpuščen na prostost, v njegovi restavraciji čakala služba.

Redno sodeluje tudi z dobrodelnimi organizacijami, z ženo pa imata celo svojo dobrodelno fundacijo, The Gordon and Tana Ramsay Foundation. Fundacija finančno pomaga otroški bolnišnici Great Ormond Street Hospital.

Torej, Gordon Ramsay je veliko več kot zgolj karikatura koleričnega kuharja, čeprav ga pogosto doživljamo izključno kot takega! Popolnoma drugačno sliko o njem dobimo že samo, če si ogledamo oddajo MasterChef Junior, v kateri tekmujejo otroci. Ob odraslih tekmovalcih redno izgublja živce, z otroki pa je neverjetno potrpežljiv in prijazen.

Doslej izdal že več kot 20 kuharskih knjig.

Ena njegovih knjig tudi v slovenščini

Gordon Ramsay je doslej izdal že več kot 20 kuharskih knjig in eno od njih, Bread Street Kitchen, imenovano po njegovi londonski restavraciji, smo dobili tudi v slovenskem prevodu. Užitek ob slastnih jedeh iz restavracije Bread Street Kitchen si lahko zdaj pričarate doma – 100 receptov Gordona Ramsayja in njegove ekipe iz restavracije obljublja dober približek obedovanju v z zvezdicami ovenčani restavraciji. Ni pa nujno, da pri kuhanju tudi preklinjate kot Ramsay – jedi lahko začinite tudi drugače!