Energija na polno

Fotoiz knjige Energija na polno

Thumbnail
3 min
  • DELI

Energijske ploščice so obvezna oprema aktivnih ljudi, ki potrebujejo hiter prigrizek za dodatno energijo. Toda trgovinske različice so pogosto polne rafiniranega sladkorja, aditivov in drugih skritih sestavin. Če jih pripravite sami, ste lahko prepričani, da boste dobili vsa hranila, ki jih potrebujete, in se hkrati izognili manj zdravim sestavinam. Poleg tega je njihova priprava hitra in preprosta.

Čokoladne ovsene ploščice z oreški

Količinaza 16 ploščic

SESTAVINE

25 g nesladkanih kokosovih kosmičev

2 žlici konopljinih semen

2 žlici drobljenih lanenih semen

1 žličko semen čije

1 žličko mletega cimeta

pol žličke morske soli

150 g ovsenih kosmičev

75 g mandljev

25 g orehov

25 g pekanov

150 g datljev medjool, izkoščičenih

2 žlici mandljevega masla

2 žlici kokosovega olja, razpuščenega

1 žličko čistega vaniljevega izvlečka

pol žličke mandljevega izvlečka (po želji)

40 g mini čokoladnih kapljic

Postopek

Pečico segrejemo na 170 °C in pekač velikosti 23 x 13 cm obložimo s papirjem za peko.

V veliki skledi zmešamo kokosove kosmiče, konopljina semena, drobljena lanena semena, semena čije, cimet in morsko sol. Ovsene kosmiče damo v sekljalnik in jih grobo zmeljemo. Nato jih dodamo mešanici semen.

V sekljalnik damo oreške in jih grobo zmeljemo, da dobimo drobne koščke, ne moke. Mlete oreške nato damo v skledo z mešanico ovsenih kosmičev in semen.

V sekljalnik damo datlje, mandljevo maslo in kokosovo olje ter zmeljemo do gladkega. Dodamo vaniljev izvleček, po želji še mandljev izvleček, in zmeljemo.

Mešanico datljev preložimo v skledo z oreški in ovsenimi kosmiči ter vse dobro premešamo – sestavine lahko zmešamo kar z rokami. Dodamo se čokoladne koščke in premešamo.

Maso damo v pekač, obložen s peki papirjem, jo prekrijemo z drugim kosom papirja za peko in s potiskanjem enakomerno razporedimo po pekaču. Zmes pečemo 18–20 minut, da zgoraj pozlati.

Zmes vzamemo iz pečice in pustimo, da se shladi. Vsaj za 1 uro jo damo v hladilnik, nato pa jo razrežemo na 16 ploščic in postrežemo.