Aromatični likerji za domače zdravice

FotoFotos mit Geschmack, Ulrike Schmid in Sabine Mader

Thumbnail
3 min
  • DELI

Le kdo ne pozna babičinih alkoholnih pripravkov z okenske police, ki jih je obdajala tančica skrivnostnosti? Tudi sami se lahko lotite dela, saj je priprava večine likerjev precej preprosta: sadje ali zelišča in začimbe, sladkor ali med in alkohol damo v veliko posodo, pustimo stati, precedimo in dobimo liker. Liker shranite v lepe steklenice – z nostalgičnimi steklenicami in ljubkimi etiketami pa spremenite liker tudi v prefinjeno pijačo za vesele zdravice.

Jajčni liker

Količinaza 3 steklenice po 350 ml

Čas priprave40 minut + 30 minut ohlajanje + 1 dan počivanje na hladnem

Uporabnopribližno 4 tedne

Thumbnail

SESTAVINE

1 vaniljin strok

250 g sladkorja

500 ml polnomastnega mleka

8 zelo svežih rumenjakov

350 ml ruma (54 %)

Postopek

Vaniljin strok podolžno razpolovite in postrgajte sredico. 125 g sladkorja, mleko, vaniljino sredico in vaniljin strok zavrite ter odstavite s štedilnika.

Rumenjake in preostanek sladkorja v kovinski skledi nad vrelo vodno kopeljo z metlico za stepanje počasi stepajte do bele pene. Mleko ponovno zavrite in primešajte rumenjakovi zmesi.

Zmes mešajte nad vodno kopeljo s silikonsko lopatico, dokler se ne zgosti. Nato lopatico potopite v zmes, jo dvignite in narahlo popihajte na eno stran. Če nastanejo valovi, ki se ne izgubijo in spominjajo na cvet vrtnice, je krema dovolj gosta. Odstavite s štedilnika, pretočite skozi gosto cedilo in pustite, da se ohladi.

Primešajte rum, posnemite peno, nalijte v steklenice, zaprite in shranite v hladilnik.

Limončelo

Količinaza 3 steklenice po 500 ml

Čas priprave30 minut + ohlajanje + najmanj 2 tedna počivanje

Uporabnonajmanj 1 leto

Thumbnail

SESTAVINE

8 bio limon

500 ml čistega alkohola iz lekarne (96 %)

450 g sladkorja

Poleg tega:

velik patentni kozarec (750 ml)

Postopek

Limone temeljito umijte, rumeno lupinico na tanko olupite brez belega dela, zato da liker ne bo grenil. Lupinice denite v patentni kozarec.

Lupinice prelijte z alkoholom in kozarec dobro zaprite. V temnem in hladnem prostoru pustite počivati 2–3 tedne, vmes kozarec občasno pretresite.

Sladkor vsujte v 700 ml vode in kuhajte, da se raztopi, nato pustite, da se tekočina ohladi.

Odišavljen alkohol pretočite skozi gosto cedilo v skledo, lupinice zavrzite. Primešajte hladno sladkorno raztopino in liker nalijte v temeljito očiščene steklenice. Pred postrežbo denite liker za nekaj ur v zamrzovalni predal.