9 stvari, ki jih morate urediti pred mednarodnim potovanjem

AvtoricaIva Jarm

FotoKam z mulcem

Thumbnail
5 min
  • DELI

Čeprav se imamo mame ekipe Kamzmulcem za izkušene popotnice, pa sta tudi nas vsakdanji stres ter pomanjkanje časa za planiranje skoraj stala kakšnega potovanja. Za vse popotniške in aktivne družine smo zato sestavile seznam stvari, ki jih je dobro pravočasno urediti pred vsakim mednarodnim potovanjem, ter ponudile 5 idej za prvo potovanje, ki je primerno za družine z manjšimi ali večjimi otroki.

1. Preverite potrebno veljavnost potnega lista ter si pravočasno priskrbite vizo. Večinoma je dovolj, da je potni list veljaven še vsaj 6 mesecev od dneva vstopa v državo, za nekatere države tudi manj. Če vam bo potni list kmalu potekel, si vzemite dovolj časa, da si priskrbite novega. Glede viz pa ima vsaka država svoja pravila, zato bo najhitreje, če boste informacije poiskali na spletni strani ambasade. Pomembno je vedeti, da je urejanje vize lahko zelo zamudno, zato naj bo to res točka 1, ko načrtujete potovanje.

2. Preverite potrebna cepljenja in se založite z ustrezno potovalno lekarno, v kateri naj bodo vsa zdravila, ki jih boste mogoče potrebovali med potovanjem. Če potujete v bolj odročne kraje, pa s seboj vzemite tudi zdravila za samozdravljenje.

3. Preverite kakršnakoli potovalna opozorila in uradna priporočila za varnost na ciljni destinaciji.

4. Pripravite svoje finance. Pred potovanjem preverite limit na svoji debetni in kreditni kartici ter si ga po potrebi povečajte. Pri svoji banki preverite, ali bodo vaše kartice na destinaciji delovale ter katere banke ter bankomate je najbolje uporabljati v ciljni državi. Ne nazadnje, pozanimajte se o valuti ter njeni menjavi, da boste dobili občutek, koliko denarja boste tam zapravili, ter koliko gotovine morate vzeti s seboj kot rezervo.

5. Naredite si kopije potovalnih dokumentov. Pripravite si vsaj eno kopijo vsakega potnega lista (ter si jo shranite varno, stran od originala), kopije letalskih kart, vozovnic za vlak, pogodbe za najem avtomobila, kopije potrditev nočitev, zavarovanj ipd. V digitalnem svetu je tudi zelo enostavno, če si kopije shranite na telefon ali e-pošto (seveda zavarovane z gesli). Nekatere države ob vstopu v državo zahtevajo tudi kopijo rojstnega lista vašega otroka.

6. Uredite si mednarodno vozniško dovoljenje. Nekatere države ter podjetja za najem avtomobila zahtevajo mednarodni vozniški izpit.

7. Priskrbite si potrebno elektroniko. Električne vtičnice so zelo različne od države do države, zato se je pametno oskrbeti s potrebnimi adapterji.

8. Sklenite ustrezno zdravstveno in potovalno zavarovanje. Pred potjo preverite svoje zdravstveno zavarovanje in njegovo kritje v tujini ter sklenite dodatno, če ga potrebujete. Priporočljivo je skleniti tudi dodatno potovalno zavarovanje, ki vam bo povrnilo stroške ob odpovedi, preložitvi ali prekinitvi potovanja.

9. Kupite karte za medkrajevne lete ali večje atrakcije pravočasno in pred potjo. Prihranili boste denar in čas.

5 potovanj, ki so primerna za prvo družinsko potovanje

Tenerife, Kanarski otoki

Otok Tenerife, poznan tudi kot »otok večne pomladi«, je največji od sedmih otokov Kanarskega otočja in verjetno tudi najbolj obiskan. V dobrih dveh urah vožnje okoli otoka najde prav vsak član družine nekaj zase: bogato naravo, peščene plaže, odlično kulinariko, otroška igrišča na vsakem koraku, pohodništvo in vodne športe.

Tenerife

Ker se je otok v daljšem časovnem obdobju oblikoval v več vulkanskih izbruhih (zadnji je bil leta 1909), ima veliko razgibanega terena, od najvišje gore Španije (El Teide s 3718 m) do peščenih plaž, tropskega rastja ter zelenih, z borovci poraščenih gozdičkov. Zato je otok Tenerife tako poseben, a hkrati enostaven za pravo počitniško sprostitev.

Kdaj na pot? Obisk Kanarskih otokov je primeren vse leto. Januarja in februarja, ko so tudi cene najnižje, lahko pričakujete kakšen dan ali dva dežja.

Tajska

Tajska je raj za tiste, ki radi brezskrbno poležavajo na plaži in se predajajo tajskim masažam. Tu uživajo raziskovalci podvodnega in nadvodnega sveta. Razgibana narava se ponuja pohodnikom v obliki nacionalnih parkov in drugih, ponekod še neokrnjenih kotičkov narave.

Tajska

Prebivalci te gorskomorske države so večino časa nasmejani in prijazni. Če pa niso, pa postanejo, ko vidijo vašega otroka. Kulturna in naravna dediščina se na Tajskem tako čudovito prepletata, da prav vsak najde nekaj zase.

Kdaj na pot? Čeprav v splošnem velja, da je najprimernejše obdobje potovanja na Tajsko od novembra do februarja, pa se da po Tajski potovati vse dni v letu.

Šrilanka

Šrilanka je gosto naseljen tropski otok z neskončnimi peščenimi plažami, visokogorskimi plantažami čajevcev, nacionalnimi parki, slikovitimi vožnjami z vlakom, nasmejanimi domačini ter bogato zgodovino.

Šrilanka

Je popolna prva družinska destinacija za popotniške duše, ki jih kaos na cestah ne spravi ob živce, ljubitelje začinjene hrane ter aktivne družine.

Kdaj na pot? Od novembra do aprila so najboljši meseci za obisk zahodnega dela otoka, od maja do oktobra pa je najbolje obiskati vzhod. Ima pa Šrilanka stabilno temperaturo morja in ozračja vse leto, preseneti vas lahko le občasno deževje.

Sicilija

Sicilija je največji mediteranski otok. Je otok nasprotij, kjer bela barva solin in ognjena pokrajina vulkana Etna sobivata z zelenimi vinogradi ter turkizno barvo morja. Uživali boste v edinstveni kulinariki ter bogatih arheoloških najdiščih, ki so zapuščina tisočletne zgodovine mnogih osvajalcev.

Sicilija

Na Siciliji vas čakajo prijazni domačini ter odlično okolje za družinske počitnice z majhnimi ali velikimi mulci. Po odhodu si boste želeli, da bi se na ta mediteranski biser kmalu vrnili.

Kdaj na pot? Najlepši čas za obisk Sicilije je spomladi in jeseni, ko so temperature čez dan tudi čez 20 stopinj, gneča pa veliko manjša kot poleti.

Mauritius

Prečudovite plaže, toplo tropsko podnebje, prijazni domačini, bogat živalski in rastlinski svet, neokrnjena narava, mavrica tropskega sadja in športnih aktivnosti so samo nekateri od razlogov, zakaj bo vsaka družina na Mauritiusu našla svoj košček raja.

Mauritius

Kdaj na pot? Otok je primeren za obisk vse leto.