7 namigov, kako pripraviti jedi za več ljudi

AvtoricaVesna Ravnikar

FotoShutterstock

Thumbnail
  • DELI

Pripravljate zabavo in boste morali skuhati dovolj hrane za več ljudi? Vnaprej pripravite jedi, ki jih lahko med dogodkom hranite na hladnem ali toplem, da vam ni treba paziti nanje, gosti pa naj si postrežejo sami. Tako boste imeli čas uživati v dobri družbi. Tu je še nekaj nasvetov, kako si lahko olajšate delo.

1. Pravo razmerje

Pri pripravi jedi za več ljudi sledite pravilu 80 : 20. Ponudite 80 % zdrave hrane in 20 % malo manj zdrave – tako bo celoten obrok zadovoljiva kombinacija hranil in priboljškov.

2. Ravnovesje kalorij

Prihranite čas in kalorije pri predjedeh in prigrizkih, tako da postrežete različne oreške, surovo zelenjavo in solate; tako uravnotežite bolj kalorične jedi, ki sledijo na jedilniku.

3. Hitro in okusno

V mikrovalovni pečici skuhajte sladki krompir. Ko se shladi, ga narežite na palčke, posujte s cimetom in narahlo z rjavim sladkorjem ter »ocvrite« v pečici.

4. Špageti rešijo vse

Naredite veliko skledo špagetov ali testenin podobne oblike. Na olivnem olju in česnu narahlo popražite narezan svež ohrovt in gobice. Premešajte in postrezite.

5. Zdrave jedi

Zapravite čim manj denarja za meso in pripravite bolj zdrave jedi. Enolončnico ali golaž naredite s paradižnikovo omako ali jušno osnovo z manj soli, v katero dodate v glavnem zeleno, korenje, čebulo, paradižnik in neolupljen krompir ter manj rdečega mesa ali perutnine.

6. Ste za bife?

Razrežite pico ali pripravite zabaven »bife«, da si gosti lahko postrežejo sami. Pogrejte polnozrnate lepinje ali tortilje in postavite na mizo zdrave priloge, kot so fižol, zelenjava, manj masten sir in sadje.

7. Za izbirčneže

Med gosti se zagotovo najdejo tudi izbirčneži. Kako nahraniti takšne jedce? Pripravite osnovno jed in dve ali tri priloge, da imajo več možnosti. Odlična izbira so takosi – pripravite začinjeno pusto zmleto govedino in zraven ponudite koruzne in polnozrnate tortilje, narezan paradižnik in papriko, nastrgan manj masten sir in rdečo mehiško omako.

Če veste, da vaši gosti pazijo na uravnoteženo prehrano, jim pripravite rjavi riž ali kvinojo. Zraven ponudite rjavi fižol, koruzo, papriko, olive, nasekljan peteršilj ali baziliko, limono in olivno olje.