5 dejstev o pradavnini, ki jih morda niste vedeli

AvtoricaVesna Ravnikar

FotoShutterstock in iz knjige Pradavnina

Thumbnail
3 min
  • DELI

Kako se je začelo življenje na zemlji? Kdo je prvi zlezel na kopno? Kaj imamo skupnega sodobni ljudje in neandertalci? Preverite zanimivosti iz daljne preteklosti, za več podrobnosti pa pobrskajte po veliki ilustrirani enciklopediji knjigi Pradavnina.

Thumbnail

Kdo so bila prva bitja?

Najzgodnejši fosili so kupolasti stromatoliti. Zgradile so jih preproste cianobakterije. Merile so manj kot dva mikrona in so proizvajale prve zaloge kisika na Zemlji.

Thumbnail

Kdo je najuspešnejša živalska vrsta vseh časov?

Trilobiti. Ta izjemno raznolika skupina morskih členonožcev se je obdržala pri življenju kar 300 milijonov let.

Thumbnail

Kdo je prvi osvojil kopno?

Ichthyostega. Ta zgodnji štirinožni vretenčar, ki naj bi med prvimi naselil kopno, je imel močne mišice za lazenje po kopnem, veslaste zadnje okončine pa so bile prilagojene plavanju.

Thumbnail

Kdo je Lucy?

Lucy je ime fosila, ki sodi med ene bolj ohranjenih okostij človečnjaka. Svoje ime je Lucy dobila po pesmi skupine The Beatles »Lucy in the Sky with Diamonds«, ki so jo arheologi poslušali med proslavljanjem svojega odkritja.

Thumbnail

Neandertalci in sapiens?

Dosedanji rezultati kažejo, da so imeli neandertalci precej drugačno DNK kot sodobni človek. Antropologi domnevajo, da sta se razvojni veji obeh vrst ločili pred približno 500.000 leti.

 

Thumbnail

Posebno ugodna ponudba samo za člane kluba Svet knjige

Preverite ›

Še niste član ali članica Sveta knjige? Včlanite se ›