10 zdravil proti dolgčasu

AvtoricaMojca Bogataj

FotoShutterstock

Thumbnail
7 min
  • DELI

Čeprav šolarjem ob koncu šole pošteno odleže, pa se začetno navdušenje hitro sprevrže v: »Dolgčas mi je!« To se rado zgodi, če na počitnicah pri babici ni dovolj vrstnikov ali so se sosedovi otroci že odpravili na dopust. Ravno zato so počitnice idealna priložnost, da otroci izkusijo dolgčas, saj jih ta prisili, da postanejo ustvarjalni. Naj eksperimentirajo, raziskujejo nove hobije in najdejo svoje talente!

Na papirnatih letalih

Zakaj ne bi doma pripravili tekmovanja s papirnatimi letali? Sicer je težko narediti tako, ki bo dolgo časa ostalo v zraku in lepo jadralo, a obstajajo različni modeli. Zlaganje papirja, poslikava letal in priprava piste za pristanek bo zabavna aktivnost za ves dan!

Kako poslikati kamne

Otroci radi nabirajo kamenje, tako na morju kot ob rekah. Prodniki kar kličejo po poslikavi, pa naj so okrogli ali pravokotnih oblik. Če bodo bolj gladki, se bo akrilna barva lažje prijela. Nanje lahko malčki lepijo tudi biserčke, steklene biserčke ali školjke.

Mali kuharski šefi

V poletnih mesecih, ko so vrtovi polni zelenjave in sadja, lahko otroci izkoristijo nabor sezonskih dobrot in pripravijo kosilo ali večerjo. Ne le, da jim bo zrasla samozavest, še starše bodo razveselili, saj se jim po službi ne bo treba motati med lonci.

Šahovske poteze

Kraljevska igra dokazano spodbuja otrokov intelektualni razvoj, izboljšuje koncentracijo in spomin ter pospeši reševanje problemov. Hkrati šah odlično razvija obe možganski polovici in pozitivno vpliva tako na otrokovo osebnost kot na značaj.

Delo na vrtu

Vrtnarjenje ni le opravilo za odrasle. Če starši otrokom namenijo del vrta, ki ga lahko po svoje obdelujejo in oblikujejo, bo delo med gredicami hitro osvojilo tudi najmlajše. Naj se zalivanje, pletje in obiranje začne!

Umetnost prepogibanja papirja

Origami je japonska umetnost prepogibanja papirja. Pri zgibanju nastanejo različne skulpture in lik – in to brez uporabe lepil ali škarij, zgolj s pregibanjem. Iz papirja lahko otroci naredijo prave male umetnine – živali, rože, simbole, škatle …

Zabavno naravoslovje

Eksperimenti so igriv način spoznavanja naravoslovja, in ker so zelo zabavni, dlje ostanejo v glavi. Otroci s poskusi spoznavajo najrazličnejše materiale in snovi, hkrati pa odkrivajo temeljne zakonitosti fizike, kemije in biologije.

Risarski mojster

Risanje krepi koncentracijo, spodbuja otroško domišljijo ter pokriva skoraj vse kognitivne procese, ki jih otroci potrebujejo, da izostrijo svoj um. Na voljo je nešteto možnosti za ustvarjanje, od svinčnikov in barvic do flomastrov, vodenih in tempera barvic, tuša …

Pletemo & kvačkamo

Pletenje in kvačkanje nista več le starodobni ročni spretnosti, ampak postajata tako priljubljeni, da sta dobili naziv moderna joga. Ob monotoni dejavnosti, ki zahteva koncentracijo in dober spomin, se bodo otroci sprostili in ustvarili še kakšen praktičen izdelek.

Gremo ven!

Najlepše pri poletnih počitnicah je, da se otroci lahko po mili volji naužijejo svežega zraka in avantur na prostem. Idej, kaj početi na bližnjem igrišču, parku ali gozdu, zlepa ne bo zmanjkalo. Najverjetneje bo največji problem igro prekiniti za kosilo ali večerjo ...