10 dejstev o glasbi, ki jih morda niste poznali

AvtoricaDjuna Malen

Fotoiz knjige 20. stoletje v sliki in besedi

Thumbnail
5 min
  • DELI

Zgodovina 20. stoletja je zgodovina izjemnih nasprotij, vojn in neverjetnih dosežkov. V tem času je doživela razcvet tudi množična kultura, ki je poživila, obogatila in že globalizirala svet.

Posebej glasba se je večkrat povezala z angažirano mislijo in klicem po humanejši družbi. Tu je nekaj zanimivih dejstev o glasbi, za katere morda še niste slišali in ki jih najdete tudi v knjigi 20. stoletje v sliki in besedi.

Najbolje prodajani singel vseh časov

To je Candle in the Wind, skladba, ki jo je Elton John, angleški rock pevec, tekstopisec, skladatelj, pianist in občasni igralec, leta 1997 ob njeni smrti posvetil princesi Diani. Število prodanih izvodov pesmi se je povzpelo na neverjetnih 4,86 milijona.

V svoji karieri, ki traja že štiri desetletja, je sicer Elton John prodal več kot 250 milijonov izvodov svojih albumov, s čimer je postal eden izmed najuspešnejših glasbenikov vseh časov.

Prvi zvočni film

Filmi so bili nemi, dokler ni majhen hollywoodski studio Warner Bros leta 1927 tvegal s Pevcem džeza (The Jazz Singer). Ta velja za prvi dolgometražni zvočni film. V njem je nastopil najbolj priljubljen pevec tistega časa Al Jolson. Do leta 1930 je bilo nemega filma konec.

V 11 desetletjih od začetka kinematografije je nastalo neverjetnih pol milijona filmov. Novotarija s prehoda stoletja je v prvih 30 letih doživela obdobje osupljivega razvoja. Zvočni film je zamenjal nemega, dolgometražni kratkometražnega.

Kinematografija je ustvarila zvezde in osvojila ves svet. Bila je tako oblika umetnosti kot pionirka nove tehnologije. Od prvih utripajočih podob se je razvila v več milijard dolarjev vredno industrijo zabave.

Ali veste, kako je nastal rokenrol?

V 40. letih sta se črnska in belska kultura v ZDA pomešali, glasba temnopoltih umetnikov pa je postajala čedalje bolj priljubljena pri belskem občinstvu. Toda šele v 50. letih so se ti vplivi združili in izbruhnil je rokenrol (1949–1960), nov slog, ki je spremenil podobo popularne glasbe.

Za prvi veliki izbruh rokenrola štejejo skladbo Rock Arround the Clock, ki so jo izvajali Bill Haley & His Comets in je postala svetovna uspešnica.

Znameniti slog kralja rokenrola

Elvis Presley je stopil na sceno v 50. letih v gledališču Shell v Memphisu. Zelo je izstopal s svojim energičnim teatralnim slogom, ki je bil revolucionaren za belega pevca v tistih časih, in postal najznamenitejši izvajalec rokenrola.

Kot ikona pop glasbe je s svojo glasbo, petjem in vedenjem na odru usmeril pozornost h glasbi temnopoltih, ki so še vedno živeli v bolj ali manj ločenem svetu.

Nova tehnologija

Za širitev glasbe je bil zelo pomemben tudi razvoj tehnologije. Leta 1949 je na trg prišla prva mala plošča s 45 obrati. Te lahke in trpežne plošče je bilo mogoče učinkoviteje naložiti v džubokse, ki so jih začeli uporabljati v 40. letih kje drugje kot v Združenih državah Amerike.

V 50. letih je bila ta delno avtomatizirana glasbena naprava sopomenka za rokenrol, ki so ga predvajali na novih ploščah.

Kako je nastal soul?

Leta 1960 je Ray Charles prejel nagrado Grammy za svojo pionirsko skladbo Georgia on My Mind, zadnjo v vrsti uspešnic v novi zvrsti, imenovani soul. 

Soul je nastal potem, ko je Chuck Berry združil duhovno glasbo s posvetnim, pogosto pomenljivim besedilom (elemente ritem in bluesa ter gospela). Ray Charles je postal navdih novega rodu glasbenikov.

Globalna kultura se je začela že v 50. letih

Živahna nova glasba in plesno norenje, ki jo je spremljalo, sta osvojila svet. Usmerila sta se na nastajajoči najstniški trg, ki je imel več denarja in neodvisnosti kot kadar koli prej.

Poročali so celo, da se plošče Elvisa Presleyja prodajajo na črnem trgu v nekdanji Sovjetski zvezi.

Najslavnejši glasbeniki 60. let

Najslavnejša skupina v glasbeni zgodovini so Beatli iz Liverpoola, ki so si ustvarili ime z igranjem v klubu The Cavern. Ste morda vedeli, da v prvotni zasedbi bobnov ni igral Ringo Starr, ampak Pete Best, ki ga je Ringo zamenjal kmalu po začetnem nastopu?

Na vrhuncu svoje slave so Beatli izdali ključni album Sergeant Pepper, ki je leta 1967 po Evropi in ZDA sprožil »poletje ljubezni«. Začela se je beatlomanija.

V ZDA je kitarsko glasbo spremenil Jimi Hendrix. Zaradi izrednega sloga z vplivom džeza je postal eden najbolj inovativnih in vplivnih glasbenikov svojega časa.

Rojstvo festivalov

Predhodnik priljubljenih glasbenih festivalov, kot jih poznamo danes, je Woodstock. Približno 400.000 ljudi se je tri dni in tri noči sredi avgusta leta 1969 zabavalo na prostem v okrožju Sullivan v zvezni državi New York.

Poslušali so žive nastope največjih glasbenikov tistega časa. Festival je postal simbol 60. let, ko se je kljub vsesplošni gospodarski rasti začel čutiti vpliv hladne vojne in ko sta v Koreji in Vietnamu divjali vojni. Kot odgovor na to stanje so se pojavile nova glasba, nova politika in nova moda.

Nova levica

V 60. letih sta se glasba in umetnost čedalje bolj politizirali. Izvajalci, kot je Bob Dylan, so zagovarjali novo levičarsko politiko, ki je dajala moč posamezniku, hkrati pa zavračala tako ameriški konservatizem kot sovjetski diktatorski socializem.

»Morda teh prašičev ne bomo mogli premagati, ni pa treba, da se jim pridružimo,« je leta 1969 izjavil Dylan o vladajočih politikih.