Ulovite spomine, preden uidejo

AvtoricaMojca Bogataj

FotoShutterstock

Thumbnail
2 min
  • DELI

Ko v družino pride nov član družine, je navdušenje popolno in časa za urejanje pomembnih mejnikov nikoli ne zmanjka. Komu se je malo bitje najprej nasmehnilo? Kdaj je na dan prikukal prvi zobek? Kaj sta rekla babica in dedek, ko jih je prvič poklical? Te spomine je najlažje urediti v otrokovem prvem letu, še preden vaš mali zaklad upihne prvo svečko na tortici. Če odlašate z urejanjem otroškega albuma, vam bo pri vaši odločitvi mogoče pomagalo naslednjih pet razlogov.  

Nikoli več ne boste imeli toliko časa za urejanje spominov. Čeprav se vam mogoče zdi, da ob vsem ukvarjanju z dojenčkom časa nimate ravno na pretek, pa bo kasneje, če se boste vrnili v službo, prostih uric še manj. Ta prosti čas se pa še občutneje skrajša, če otrok dobi bratca ali sestrico.

Najpomembnejše fotografije bodo na varnem. Ultrazvok iz porodnišnice, slika prvega pripenjanja v otroški sedež, prva slika z domačega praga – vse te fotografije bodo na varnem pospravljene v albumu in jih ne bo treba iskati med kupi manj pomembnih fotografij.

Otroški album bo zagotovo ena najljubših knjig vašega otroka. Že dojenčki z zanimanjem opazujejo obraze na fotografijah, ko pa bo otrok večji, bo še z večjim veseljem in občutkom pomembnosti listal po albumu. To bo tudi dobra iztočnica za pogovor o nosečnosti, negi in sploh o življenju dojenčkov v prvih mesecih.

Mama fotografira svojega otroka.

Izpraznili boste predal s spominčki. Redko kdo ima čas, da bi vsak dan izpolnjeval otroški album, zato spominke ali fotografije pospravljamo nekam na varno, v predal ali škatlo. A čez čas se v predalu nabere preveč stvari in najlažji način, da »spominske predale« pospravimo, je, da jih uredimo v albumu.

Ko bodo otroci odrasli, boste v rokah imeli trden dokaz, da so otroci čudovita dogodivščina! Pri izbiranju, kaj sodi v album in kaj ne, se ne zadržujte z nostalgijo pri vsaki sliki ali predmetu. Izberite jih hitro, drugače vam bo izbiranje vzelo preveč časa. Otroški album ni obsežen popis otrokovih vsakodnevnih aktivnosti, marveč sladek spominček na zgodnja leta, ob listanju katerega se boste spomnili čudovitih trenutkov.