Ste z družino obtičali v gneči na poti proti morju?

AvtoricaTina Mlakar Grandošek

FotoRawpixel.com

Thumbnail
7 min
  • DELI

Tako lepo ste vse spakirali, preverili razmere na cestah, zalili rože in se na težko pričakovan letni dopust odpravili ob pravem času. Vsaj tako ste mislili. Zdaj pa z družino tičite v avtomobilu, zataknili ste se v nepregledni koloni, ki se premika prav po polževo.
»A smo že tam?« se sliši z zadnjega sedeža. »Dolgčaaas,« se sliši z drugega zadnjega sedeža. »Pi..#!?!« sikne voznik. Vi za zdaj modro molčite. Na sovoznikovem sedežu na spletu preverjate zadnje prometne informacije, iščete obvoze in skušate zajeziti nestrpnost, ki narašča z vsakim prav počasi prevoženim kilometrom. Skrajni čas, da si vožnjo popestrite s kratkočasno družinsko igrico ...

Kaj bi bil, če bi bil …

Vsak od udeležencev igre naj pove, kaj bi bil, če bi bil – na primer – žival. V naslednjem krogu povejte, kaj bi bili, če bi bili: sadje, potem zelenjava, predmet, na primer igrača, barva, avtomobil … Igra ponuja veliko možnosti. Lahko razmišljate, kaj bi bili, če bi bili letni čas, vreme, morda kos oblačila ali obutve, del telesa, vrsta hiše, kos pohištva, prevozno sredstvo …

Zabavna igra, med katero se boste med sabo bolje spoznali, saj verjetno doslej niste vedeli, kaj bi bil vaš partner, če bi bil … zelenjava.

Vidim nekaj, česar ti ne vidiš

Eden od sopotnikov si v avtu poišče določen predmet in reče: »Vidim nekaj, česar ti ne vidiš, in to je … modre barve.« Vsi poskušajo ugotoviti, kaj bi to lahko bilo. Seveda lahko izberete tudi predmete, ki so zunaj, kje na obzorju. Vendar ne pozabite: če ste se že odpeljali mimo, bodo drugi le težko uganili, na kaj ste mislili.

Pripravljanje kovčkov

Ta stara dobra igra za urjenje spomina gre takole. Tisti, ki začne, reče na primer: »V kovček dam planinske čevlje in nogavice.« Naslednji igralec ponovi vse te stvari in 'priloži' še kaj novega.

Dodajte kaj izvirnega, nenavadnega, lahko tudi kaj takšnega, kar sicer ne gre v kovček, na primer 'staro mamo', 'afriškega slona' ali 'mikrovalovno pečico'. Čim dlje pridete, tem težje si je vse zapomniti! Kdor naredi napako, je izključen.

Registrske tablice

Dobra vaja za male šolarje, ki se šele učijo računanja. Oglejte si registrsko tablico na avtomobilu pred vami. Kar najhitreje seštejte vse cifre.

Preverite še, ali veste, katera mesta označujejo kratice črk. Otroci morda ne poznajo vseh slovenskih kratic, tuje pa so lahko dober izziv tudi za starše.

Zeleni krokodil

Tale je primerna tudi za najmlajše sodelujoče. Udeleženec igre s prstom pokaže na drugega in reče: »Ti si zeleni krokodil!« 'Obtoženi' vedno zanika, da ni zeleni krokodil, nato pa mora še odgovoriti, kaj 'v resnici' je.

Lahko pove samo svoje ime, lahko pa pusti domišljiji prosto pot in si izmisli kaj drugega, na primer: »Jaz nisem zeleni krokodil! Jaz sem najmočnejši nindža! Ti si zeleni krokodil!«

Nadaljuje ta, na katerega je pokazal predhodnik: »Jaz nisem zeleni krokodil! Jaz sem smrdljiva juha, ki jo je skuhala soseda, jo zažgala, polila po tleh, potem pa jo je s tal polizal njen pes.« Smeh zagotovljen!

Dve resnični in ena lažniva

Nekdo pove tri stavke o tem, kaj se mu je pred kratkim zgodilo. Dva opisa naj bosta resnična, eden pa zlagan. Poslušalci morajo ugotoviti, kaj je resnica in kaj je laž.

Igra je odlična iztočnica za pogovor tudi, ko bi želeli izvedeti, kako so se otroci imeli v vrtcu ali v šoli, saj bodo na tak način o svojem vsakdanu mimogrede povedali več kot sicer.

Ugani osebo

Eden od sopotnikov si zamisli osebo. Drugi mu postavljajo vprašanja tako, da vprašani odgovarja samo z »da« ali »ne«. Za ugibanje si lahko zamislite soseda, sorodnika, prijatelja, sošolca ali vzgojitelja.

Pomembno je, da vsi sodelujoči to osebo poznajo. Lahko ugibajo tudi like iz pravljic (Mojco Pokrajculjo, Rdečo kapico, Pikija Jakoba …) ali iz risank. Pomembno je, da jih poznate vsi sodelujoči.

Poletni knjigolov

Za Poletni knjigolov boste potrebovali ekran in hitre prste. Vse, kar morate storiti, je, da klikate na naslovnice knjig, ki se za delček sekunde pokažejo izza valov.

Poskusite jih uloviti čim več, ob tem boste dobili fine ideje za poletno branje, sodelujete pa lahko tudi v nagradni igri s fletnimi poletnimi nagradami.