Se vam zdi denar res primerno darilo?

AvtoricaDarja Divjak Jurca

FotoUnsplash

Thumbnail
6 min
  • DELI

Nikomur ni prijetno, če obdarovanec odvije darilo in se pri tem kislo nasmehne, prisiljeno zacvili od zaigranega navdušenja ali na hitro iztisne ravnodušni, zbegani in vljudni »hvala«. Nikomur ni prijetno, kadar z darilom »ne zadene«. Zato mnogi raje podarijo denar. Zakaj z denarjem zgrešimo bistvo obdarovanja? Kako se izogniti glavnim pastem obdarovanja? In kaj izbrati, ko iščemo res žlahtno darilo za žlahtno priložnost; darilo, ki združuje uporabno vrednost z bogato simboliko?

Iskanje pravega darila je le redko preprosto. Morebiti je tudi to eden od razlogov, zakaj nekateri ekonomisti glasno zatrjujejo, da je nepotrebna izguba pri obdarovanju v povprečju precej velika in znaša tudi do polovice vrednosti darila (povedano zelo preprosto: če prejmem vazo za dvajset evrov, sama pa bi bila zanjo pripravljena odšteti kvečjemu deset evrov, govorimo o desetih evrih nepotrebne izgube). Ameriški ekonomisti so celo ocenili, da je v ZDA v eni sami božični sezoni ta nepotrebna izguba tako visoka, da bi lahko z isto vsoto zagotovili streho nad glavo vsem ameriškim brezdomcem.

Zgrešeno bistvo obdarovanja

Toda bistvo obdarovanja zanesljivo ni v materialni in nominalni vrednosti daril in nemara je, ko gre za obdarovanje, bolj kot ekonomiste smiselno poslušati antropologe. Ti poudarjajo, da osnovno gonilo obdarovanja, ki so ga v različnih oblikah ljudstva poznala že od nekdaj, nikoli niso bili praktični vidiki, temveč gradnja, poglabljanje in negovanje odnosov, tradicija in vrednote. Če neznancem prodajamo in od njih tudi kupujemo, darila praviloma podarjamo le tistim, ki nam nekaj pomenijo. Z darilom jim simbolično sporočamo, da jih spoštujemo in imamo radi, jim izkažemo hvaležnost, naklonjenost, pozornost ob posebni priložnosti … Z izbiro darila pokažemo, kako dobro poznamo obdarovanca, hkrati pa je darilo vedno tudi izraz osebnosti darovalca in njegovega odnosa do obdarovanca. V tej luči je denar mogoče res praktično darilo, vendar precej neosebno in v neskladju z bistvom obdarovanja.

Kje se pri obdarovanju največkrat zalomi

Če se ob kislem nasmešku prejemnika darila sprašujete: »Kako se je to lahko zgodilo?«, je velika verjetnost, da ste padli v eno od spodnjih pasti:

Darilo ste kupili »na rezervo«, ne da bi imeli v mislih določenega obdarovanca.

Vsem se nam kdaj zgodi, da nam v oko pade kaj lepega in po možnosti še ravno »po znižani ceni« in se nam zdi, da bi lahko to ob priložnosti komu podarili – še posebno, ker smo nekaj dragega dobili po ugodni ceni, česar pa obdarovanec tako ali tako ne bo vedel. V resnici pa z darilom težko zadenemo v polno, če pri nakupu v mislih nimamo določenega človeka. Pametno je, da torej izberemo darila za človeka, ne pa človeka za darilo.

Niste upoštevali starosti, zanimanj, konjičkov, življenjskega sloga … obdarovanca.

Najbrž težko pričakujemo vzhičenost, če za uporniško najstnico izberemo majico z rožnatim samorogom ali če moškemu vsakič podarimo kravato, čeprav je že deset let upokojen in si kravato nadene le še komaj kdaj.

Odlašali ste do zadnjega trenutka.

Če darilo kupujemo v zadnjem trenutku zato, ker smo si res vzeli čas in dobro premislili, kaj podariti, je vse v najlepšem redu. Če pa se na lov za darilom poženemo tri ure pred tistim, ko bi ga morali izročiti, pri čemer nimamo niti približne predstave, kaj naj bi to bilo, je to zanesljivo recept za polomijo.

Vzbudili ste previsoka/prenizka pričakovanja.

Vedno je lepo, če je darilo lično zavito, četudi gre le za manjšo pozornost. A tudi pri zavijanju previdnost ni odveč. Predstavljajte si, da moški svoji izvoljenki kupi lepe dizajnerske brezžične slušalke, ki jih že dolgo občuduje na spletu. Fino, ne? Zdaj pa si še predstavljajte, da jih v navalu »ustvarjalnosti« za šalo podari v prepoznavni škatlici znane draguljarne. Vse jasno, kajne?

Kaj torej podariti ob posebnih priložnostih?

Kaj torej podariti ob posebni priložnosti – pa naj gre za poroko, abrahama ali drug »okrogel« rojstni dan, obletnico, selitev v nov dom, pomemben življenjski dosežek (diploma, magisterij, doktorat …), da ne bomo padli v nobeno od zgornjih pasti? Najlepše je seveda, če poznamo skrito željo obdarovanca, ki mu jo lahko izpolnimo, žal pa ni vedno tako preprosto. Nekateri ljudje o svojih željah preprosto ne govorijo, drugi si uresničljive »predmetne« želje preprosto izpolnijo sami.

Žlahtno darilo za žlahtne priložnosti

Saj poznate tisto, da človeku ne narediš veliko dobrega, če mu prineseš ribe, bolje je, če ga naučiš, da si jih ulovi sam? Pa da gre ljubezen skozi želodec in da sta postelja in miza srce vsakega srečnega doma? V tem duhu se kot odlično darilo za posebne priložnosti kar sama po sebi ponuja dobra kuharska knjiga. A ne katera koli – najbolj priljubljena slovenska kuharska knjiga s 150-letno tradicijo, slovenska družinska kuharska biblija Velika slovenska kuharica. Letos praznuje že 150. obletnico prvega izida in ob tej priložnosti spet prihaja med nas – posodobljena in dopolnjena z novimi recepti – skupaj jih je več kot 3000 – ter v novi podobi.

Elegantna izdaja Velike slovenske kuharice

Elegantna različica 30. izdaje Velike slovenske kuharice navdušuje s platnenimi platnicami, ki nam v spomin prikličejo v platno vezane kuharice naših babic, pridih žlahtnosti pa doda še unikatna knjižna obreza z vzorcem. Ker je Velika slovenska kuharica knjiga, ki gre iz roda v rod, jo varuje elegantni lesen ščitni ovitek, ki je lep okras tako rustikalne kot moderno opremljene kuhinje. 

Darilo z uporabno in simbolno vrednostjo

Ko podarimo kuharsko knjigo, kot je Velika slovenska kuharica, ne podarimo le zapisanih receptov in novega kuharskega znanja. Podarimo trenutke, ko se bo družina zbrala v kuhinji, si razdelila delo, zavihala rokave in nadela predpasnike ter skupaj pričarala kaj dobrega. Podarimo neprecenljive trenutke ob mizi, ki jih seveda v prvi vrsti zaznamuje užitek ob zdravi, domači in okusni hrani, a nič manj tudi druženje.

In še to!

Če podarite elegantno izdajo Velike slovenske kuharice, ne boste padli v nobeno od zgoraj naštetih pasti. Darilo je primerno za oba spola, predstavnike različnih generacij, za tiste brez kuharskega predznanja in mojstre kuhalnice. Ker ima poleg uporabne tudi simbolno vrednost, pravzaprav ne morete zgrešiti. In ker je kuharica v tako lepi in elegantni darilni različici, posebnega aranžiranja sploh ne potrebuje, za škatlico znanega draguljarja pa je tako ali tako premajhna. Torej? Misija POPOLNO DARILO opravljena!

Thumbnail

Velika slovenska kuharica

Posodobljena in dopolnjena 30. izdaja

Naročilo ›