S knjižicami nad trmo, pleničke in dudo

AvtoricaDjuna Malen

Fotoarhiv MK

Thumbnail
6 min
  • DELI

Prijazne knjižice z zavihki o zajčku Roku najmlajšim pojasnijo, kako naj se spoprimejo s trmo, jim pomagajo, da se laže odvadijo dude, pleničke, si začnejo sami čistiti zobe, sami zaspijo … Rok in njegovi prijateljčki so upodobljeni s prikupno ilustracijo, ki otroka zvabi k ponovnemu prebiranju knjige.

Hermien Stellmacher je študirala grafično oblikovanje na Univerzi uporabnih znanosti v Würzburgu. Od leta 1998 dela izključno kot pisateljica in ilustratorka, izdala je številne knjige za otroke in mlade pri najbolj znanih nemških založbah in bila za svoje delo večkrat nagrajena. Serija o zajčku Roku je leta 2015 dosegla prodajo 230.000 izvodov.

Kako premagati trmo

Rok ves dan govori samo: »Ne!« Pa naj gre za oblačenje, zajtrk, grizljanje korenčka ali spuščanje s tobogana … Ne, ne in ne. Nazadnje mu prijateljica Nina predlaga, naj poskusi nekaj, kar njej pomaga, da jeza izpuhti. Trik deluje!

Kako pravočasno iti na kahlico

Rok še kar ne more brez pleničke. Toliko udobneje se je polulati vanjo kot biti pozoren in pravočasno iti na kahlico. Ob pomoči prijateljev ugotovi, da vendarle ni tako težko. Kmalu se tudi sam lahko pohvali, da je že velik fant.

Zakaj imajo dude samo dojenčki

Rok se noče odreči dudi, saj je navajen nanjo in mu je z njo prijetno. Kako to, da so se ji njegovi prijateljčki že odrekli? Pravijo, da je ne potrebujejo več, ker imajo dude samo dojenčki. Če je tako, bo tudi Rok poskusil brez nje.

Ne bojim se več teme

Rok noče zaspati sam. Mamica naj bo pri njem, da bo na varnem in ga ne bo strah teme. Ko pa ugotovi, da njegovi prijateljčki že zaspijo sami, se pogumno odloči, da bo poskusil tudi sam. Prepriča se, da zmore tudi on!

Pozdravljeni, zobni škratki

Le kdo uživa v čiščenju zobkov? Rok zagotovo ne! Če se nič kaj veselo opravilo ob pesmici spremeni v napeto zgodbico, v kateri nastopajo tudi zobni škrati, pa je to nekaj prav posebnega. In še zobje so pravilno očiščeni!

Učna ura lepega vedenja

Rok lepo pozdravlja, deli piškote s prijatelji, zna se zahvaliti … Kdaj pa kdaj se sicer še zgodi, da pozabi reči prosim, če želi sok. Se pa hitro spomni, da se je treba tudi opravičiti, če komu počečkaš risbico.