Razvade in kako jih premagati

AvtoricaNana Kisel

FotoShutterstock

Thumbnail
4 min
  • DELI

Kdor ima doma otroka, ki sesa palec, grize nohte ali si vrta po nosu, dobro ve, da so že otroške razvade lahko železne. Pri navadah gre sprva za sproščanje napetosti, z neprestanim ponavljanjem pa početje preide v navado. Kako pomagati otroku, da jih premaga?

Ne oštevajte!

Skušajte se zadržati in ne oštevajte niti ne zbadajte. S tem lahko stanje še poslabšate. Z otrokom se pogovorite in ga opozorite na grdo razvado. Morda se sploh ne zaveda, kako pogosto jo ponavlja.

Povejte mu, zakaj želite, da s tem preneha, in skušajte odkriti pravi vzrok. Pogovorite se o občutkih. Prijazno mu pokažite (lahko si pomagate z ogledalom), kako to početje vidijo drugi. Prav lahko se zgodi, da se bo tudi sam želel znebiti razvade.

Dogovorita se za komaj opazen namig, s katerim boste otroka opozorili, naj neha, na primer z dotikom ali skrivnim geslom. Ob tem se zavedajte, da navada ne bo izginila čez noč, zato se velja opremiti z veliko potrpljenja.

Preusmerite nemir

Skušajte ugotoviti, kdaj otrok razvado najbolj ponavlja. Je to med vožnjo, gledanjem televizije ali v družbi vrstnikov? V kritičnih trenutkih mu predlagajte dejavnost, v katero bo preusmeril svoj nemir, na primer nizanje kroglic ali mečkanje plastelina. Na ta način boste prekinili neprimeren vedenjski vzorec.

Nagradite napredek

Ni nujno, da se otroku zdi njegova razvada težava. Če se sam ne želi odvaditi, boste težko kaj dosegli. Če pa je otrok pripravljen sodelovati, ga lahko spodbudite tudi z nagrado. Določite obdobje, spremembo obnašanja in seveda tudi nagrado.

3 najpogostejše razvade

Sesanje palca. Razvado, ki se začne že v prvih mesecih življenja, mnogo dojenčkov opusti še pred prvim rojstnim dnevom, večina pa pred petim. Sesanje prsta, dude ali odejice otroka pomirja in mu pomaga zaspati.

Škrtanje z zobmi (bruksizem). Ponoči naj bi z zobmi škrtala kar polovica normalno razvitih otrok. Bruksizem se začne pri šestem mesecu starosti in po večini ga otroci prerastejo. Zaradi močnega krčenja mišic se lahko zgodi, da otroka čez dan boli čeljust ali glava, velikokrat pa se poškodujejo tudi zobje in plombe.

Vrtanje po nosu. To je razvada, ki staršem najbolj dviguje pritisk, saj je tudi na pogled najmanj prijetna. Čeprav neprimerna pa je daleč najbolj priljubljena razvada na planetu, tako med odraslimi kot tudi otroki. Vsekakor otroka poučite, da je vrtanje po nosu rezervirano za domače okolje in naj ob tem uporabi robček.