Raziskujmo Slovenijo z malčki

AvtoricaVesna Ravnikar

Fotoiz knjige Kam z mulcem po Sloveniji

Thumbnail
3 min
  • DELI

Tudi vam kdaj zmanjka idej za družinski popoldanski izlet? Štiri mamice, prijateljice iz gimnazijskih let in strastne raziskovalke sveta, so začele pred leti na blogu kamzmulcem.si zapisovati doživetja z družinskih pustolovščin. Iva Jarm, Urša Marinko, Tina Djinkovski in Cica Gajić Grabovac so svoje preverjene nasvete zdaj zbrale v priročniku za aktivne družine Kam z mulcem po Sloveniji. Tu je nekaj njihovih predlogov za mrzle dni.

Pravljični Predjamski grad

Predjamski grad se je v Guinnessovo knjigo rekordov zapisal kot največji jamski grad na svetu, velja pa tudi za enega najbolj pravljičnih pri nas. Več kot osem stoletij zgodovine, vitezi in princeske, Erazem Predjamski in skrivnostni podzemni svet, ki se razteza še kilometre okrog gradu, burijo domišljijo.

Vhod v jamo pod Predjamskim gradom

Pred odhodom domov se obvezno fotografirajte pred mogočno Erazmovo lipo – po legendi tam počiva vitez Erazem, na grob pa naj bi drevo zasadilo njegovo žalujoče dekle.

Čarovniško obarvana Cerknica

Skrivnostno Cerkniško jezero, ki enkrat je, drugič pa ga ni, je največje presihajoče jezero v Evropi. S svojo čarobnostjo obiskovalce vabi prav vse dni v letu. Pozimi, ko njegova vodna gladina zamrzne, se za nekaj dni spremeni v pravljično narav­no drsališče.

Na Slivnici domujejo čarovnice

Ljubitelji razgledov se povzpnite še na Slivnico, kjer po prepričanju domačinov domujejo čarovnice. Vzpon vam bo z najmlajšimi vzel dobro uro in pol. Trud bo poplačan z razgledom na čudo­vito jezero, ki ima ob vsakem vzpo­nu drugačno obliko.

Poučen sprehod po Škocjanskem zatoku

Naravni rezervat Škocjanski zatok, majhna polslana laguna na bertoški Bonifiki v bližini Kopra, je dokaz, da je mogoče najti divjo naravo čisto blizu naselij.

Naravni rezervat Škocjanski zatok

Močvirje, gnezditveni otočki, kanali, pestrost živalskih vrst, posebna arhitektura, zlivanje več tipov okolja – vse to spoznate na zanimivi krožni poti, dolgi 2,2 kilometra, ki je opremljena z opa­zovalnicami in učnimi tablami. Poučno za male in velike.