Praznična preprostost

Besedilo in fotografijeUrška Bernik

Thumbnail
6 min
  • DELI

Letošnji velikonočni prazniki bodo povsem nekaj posebnega. Za marsikatero družino. Tudi za našo.

Cicido, april 2020

Nisem mama, ki v tem času nastopi z velikonočnim zajčkom in piščančki, četudi so v živo to nadvse ljubke živali. Pa malo zavijem z očmi in zacepetam in potem seveda z otroki ustvarjam vse zajčke in koklje špiklje špoklje tega sveta. Še pirhku narišem očka, ušeska in smrček ter mu nalepim papirnata ušeska.

Velikonočni okraski iz revije Cicido

Letošnji prazniki kar kličejo po preprostosti. V vseh pogledih. Ne hodimo v trgovino samo zato, ker bi radi imeli nov pogrinjek, ker na starih prtičkih ne piše happy easter, ampak so v vseh odtenkih roza barve in je na njih skoraj izvezen napis happy birthday.

Pirhi v košarici

Za bela jajca ne načrtujmo pobega ven iz občine. Raje dozo adrenalina prihranimo za kratek eksperiment v kuhinji, saj lahko nekaj navadnih jajc z alkoholnim kisom enostavno razbarvamo in tako dobimo bela. Točno tista, ki jih otroci tako radi barvajo.

Razbarvana jajca

Potrebujemo dve posodi. V prvo nalijemo pol litra vode in jo zavremo. V drugo posodo nalijemo alkoholni kis in vodo, v razmerju 1 : 1. Dodamo še jajca, ki jih imamo namen skuhati. Mešanice vode in kisa je v posodi dovolj, ko so vsa jajca prekrita z njo. Počasi naj jajca zavrejo.

Vreti jih pustimo slabo minuto – med tem časom se bodo nabrale pene, kar je znak, da se je jajce razbarvalo. Potem vodo odlijemo in jajca damo v posodo z vrelo vodo. Jajca kuhamo še 7 minut. Ko se jajce ohladi, pa so na vrsti otroški prstki, čopiči in barve.

Sproščenost naj bo nova tradicija. Naj preobloženo mizo zamenja posvečeni čas za tiste prave stvari. Vzemimo košaro, ki jo po navadi nesemo k žegnu, jo napolnimo z malico, odejico ter knjigico in imejmo velikonočni piknik na vrtu.

Knjiga v velikonočni košari

Z otroki posadimo fižolček, rišimo ali pa postavimo poligon na kavču. Naj bo dovolj že nezahtevna dejavnost. Saj bomo le tako v teh izrednih razmerah zmogli dobro poskrbeti zase in za svoje najdražje.

Posadimo fižolček

Skušajmo se znebiti bremena socialnih omrežij, ki nas zadnje tedne bombardirajo s fotografijami sveže pečenega kruha, pravkar opravljene vadbe, minimalistično pospravljene garderobne omare.

Pokličimo stare starše in prababico. Ne pozabimo nanje. In opazimo tisto gospo in ji pustimo na klopci pred hišo liter mleka ali kilo makaronov. In ne pozabimo na nasmeh. Ta je v teh dneh neprecenljiv.
Naj štejejo odnosi, srčni utripi, življenje. Zazrimo se v modrino neba. Podarjena nam je. In pravi blagoslov.