Petletnik že lahko jé takšno hrano kot odrasli

AvtoricaNana Kisel

FotoShutterstock

Thumbnail
5 min
  • DELI

Pravilna prehrana je ključna za zdrav razvoj v prvih letih življenja. Otrok mora prejeti dovolj beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov v pravem razmerju ter dovolj vitaminov in mineralov, tudi kalcij in vitamin D za kosti ter vitamin A za razvoj oči. Kaj vse mora dobiti malčkovo telo in zakaj, odkriva knjiga Kako deluje hrana.

Prvih šest mesecev

Dojenček vse, kar potrebuje, prejme z materinim mlekom ali prilagojenim mlekom. Materino mleko ima ustrezno sestavo hranil za novorojenčka, okrepi njegov imunski sistem in vzpostavi črevesno floro. Mlečne formule so navadno izdelane iz kravjega mleka, a z več sirotke in manj kazeina, tako da so bolj podobne materinemu mleku in jih otrok laže prebavi.

Med šestim in devetim mesecem

V tem času dojenček prvič okusi trdo hrano. Čeprav ni vedno navdušen nad novimi okusi, je smiselno, da različne vrste hrane uvajamo posamično in potem ponavljamo, tudi če jo zavrača. S hrano, ki jo otrok lahko sam drži, se postopoma nauči hraniti sam.

Ko je dojenček star eno leto

Zdaj lahko otrok že prebavi polnomastno kravje mleko z več kazeina. Uporabljamo lahko tudi obogatene nadomestke, kot je sojino mleko, moramo pa opazovati otrokov razvoj, saj nadomestki vsebujejo manj kalorij. Ob koncu otrokovega prvega leta so bakterije v njegovem črevesju že podobne kot pri odraslih. Pred tem se od dojenčka do dojenčka močno razlikujejo, pač odvisno od bakterij v okolju, v katerem živijo.

Stavite na raznolikost

Ko se delež kalorij od mleka manjša, majhne otroke spodbujajo, da pokusijo veliko različne hrane. Hrana za otroke pa naj se vendarle razlikuje od tiste za odrasle. Če na primer zaužijejo preveč vlaknin, se lahko prehitro nasitijo in ne prejmejo dovolj kalorij. Beljakovine (tudi mlečne) so pomembne.

In kako velika naj bo porcija?

Ker je debelost pri otrocih vse pogostejša, je velikost porcij pomembna. Za otroka, starega 3–4 leta, je lahko porcija na primer kos opečenega kruha, 15 g ovsenih kosmičev, polovica jabolka ali eno jajce, kar pa je seveda odvisno od njegove telesne aktivnosti.

Kako sestaviti obrok?

Zdrav malček naj bi tri- do štirikrat na dan dobil škrobnato hrano, prav tolikokrat sadje in zelenjavo in dvakrat beljakovine. Polnomastno mleko in druge mlečne izdelke (na primer jogurt in sir) lahko nadomestimo z delno posnetimi. Ti so dober vir beljakovin in kalcija, ki jih potrebuje za razvoj kosti.

Pri petih letih je prehrana otrok raznolika in podobna kot pri odraslih. Soli ne dodajajmo, ker lahko škoduje ledvicam. Mleko je zdaj lahko posneto ali delno posneto, ker otrok iz vse hrane prejme dovolj kalorij.

Kaj pa veganska prehrana?

Majhne otroke, ki odraščajo ob veganski ali kateri drugi omejeni prehrani, je treba natančno opazovati in skrbeti, da prejmejo vsa nujna hranila. Že zagotavljanje zadostne količine kalorij ni preprosto, saj veganska ali vegetarijanska prehrana energijsko ni tako zgoščena kot prehrana, ki vsebuje meso in ribe. Treba je poskrbeti za dovolj virov beljakovin ter dovolj vitamina B12, železa in vitamina D. Včasih so potrebna prehranska dopolnila.