Pet jezikov ljubezni otrok

AvtorMario Aubreht

FotoShutterstock

Thumbnail
5 min
  • DELI

Naši otroci včasih z besedami ali dejanji govorijo jezik, ki ga ne razumemo popolnoma, in tudi oni ne razumejo vedno tistega, kar povemo ali storimo mi. Kakšen pa je jezik ljubezni? Vsak otrok ima svoj glavni jezik ljubezni, način, po katerem najbolje razume starševsko ljubezen.

Otrok mora vedeti, da je ljubljen, da se lahko razvije v velikodušnega, ljubečega in odgovornega odraslega. O tem, kako lahko vaš otrok sliši vašo ljubezen, pa podrobno govori knjiga 5 jezikov ljubezni otrok avtorjev Garryja Chapmana in Rossa Campbella.

Ali vaš otrok čuti vašo ljubezen?

Vsi starši ljubimo svoje otroke, vendar ne čutijo vsi otroci brezpogojne ljubezni in skrbi. Starši predvidevamo, da otroci preprosto »vedo«, da jih ljubimo, in da je dovolj, če jim rečemo »rad te imam«. Vendar otroke motivira vedenje.

Odzivajo se na dejanja, na tisto, kar z njimi počnemo. Naši otroci čutijo, kar čutimo do njih, na podlagi tega, kako se do njih vedemo. Zato jih moramo, da bi nas razumeli, ljubiti po njihovih pogojih, v njihovem jeziku ljubezni.

Kateri so jeziki ljubezni? 

Dotik

Objemi in poljubi so najbolj pogost način govora ljubezni. Oče meče v zrak svojega enoletnega sina. Svojo petletno hčer zavrti in ona se divje in sladko smeje. Mama svojemu triletniku prebere zgodbico, ko on sedi v njenem naročju.

V zadnjih letih so številne raziskovalne študije prišle do enakega zaključka: dojenčki, ki jih pestujejo, božajo in poljubljajo, razvijejo bolj zdravo čustveno življenje kot tisti, ki preživljajo dolga obdobja brez telesnega stika.

Besede potrditve

Besede so vsemogoče pri izražanju ljubezni. Beseda naklonjenosti in nežnosti, beseda pohvale in spodbude, besede, ki dajejo pozitivno usmeritev in pravijo: »Mar mi je zate.«

Take besede negujejo otrokov notranji občutek vrednosti in varnosti. Čeprav so take besede izrečene na hitro, niso nikoli pozabljene, otrok koristi takih besed žanje vse življenje.

Posvečen čas

Mnogi otroci hrepenijo po nedeljeni pozornosti staršev. Velikokrat je neprimerno otroško vedenje poskus, da bi pridobili več časa z mamo ali očetom. Kakovosten čas je starševsko darilo prisotnosti ob otroku. Sporoča mu: »Rad/a sem s teboj.«

Pomembno je prav vse – od branja zgodbic, sprehodov, pogovorov, prisotnosti pri športnih podvigih in plesnih predstavah, skupnih opravkov in dogodkov …, in z odraščanjem otrok se ta seznam še spreminja in podaljšuje.

Darila

Otroci so pogosto zelo ponosni na darila, ki so jih nekoč prejeli, in točno vedo, kdo in kdaj jim je darila prinesel. Dajanje in prejemanje daril je lahko mogočen izraz ljubezni že takrat, ko so podarjena, pogosto pa tudi leta kasneje.

Najbolj pomenljiva darila postanejo simbol ljubezni in tista, ki v resnici sporočajo ljubezen, so del jezika ljubezni. Vendar morajo otroci čutiti, da je staršem v resnici mar. Zato moramo, kadar darujemo darilo, govoriti tudi druge jezike ljubezni. To pomeni, da starši ponudijo preplet dotika, besed potrditve, posvečenega časa in uslug, da napolnijo otrokov rezervoar ljubezni.

Usluge

Na dan, ko ste izvedeli, da boste dobili otroka, ste začeli služenje za polni delovni čas. Od prevažanja na različne dejavnosti do skupne igre in pomoči pri šolski nalogi – starševstvo je poklic, naravnan na služenje.

Pri služenju otrokom je glavni namen delati, kar je najboljše – da bi zadostili tej potrebi po ljubezni, morate usluge uporabljati v kombinaciji z drugimi jeziki ljubezni.

In ne glede na to, kateri jezik ljubezni vaš otrok najbolje razume, mu ga moramo izraziti na pravi način – brezpogojno. Brezpogojna ljubezen pomeni, da vedno, ne glede na okoliščine, ljubimo svojega otroka. Ljubimo ga ne glede na njegov videz, lastnosti, nagnjenja in napake; ne glede na svoja pričakovanja in, kar je najtežje, ne glede na njegova dejanja. Tukaj ne gre za permisivnost, ampak za postavljanje stvari na pravo mesto.

Vendar bodite previdni. Če starši popuščamo željam ali celo zahtevam po preveč darilih in uslugah, ostanejo otroci zagledani vase in sebični. A naj vas to ne odvrača od tega, da bi jezik ljubezni daril in uslug uporabljali na primeren način.

Zelo podobno je tudi v partnerskem odnosu. Vsaka odrasla oseba ima svoj jezik ljubezni, ki ga kot partnerji moramo spoznati, da bi vzpostavili kakovosten in ljubeč partnerski odnos. Preizkusite se v jezikih ljubezni in naučite se jih govoriti, ne bo vam žal.