Otroku moramo pokazati, kako se prečka cesto

AvtoricaNana Kisel (vir: Javna agencija RS za varnost prometa)

FotoChristin Hume, Unsplash

Thumbnail
3 min
  • DELI

Ker tudi pri prometni vzgoji velja, da nas otrok opazuje in posnema, mu moramo biti dober zgled. Ne samo takrat, ko ga skušamo naučiti najnujnejših prometnih pravil, temveč vedno, na sprehodu, na poti do vrtca, šole, na kolesu ali v avtu. Predvsem pa se moramo zavedati, da si otrok lahko pridobi potrebne izkušnje samo v prometu.

Ni dovolj, da otroku povemo, kako lahko prečka cesto v domačem okolju in kje, pač pa mu moramo na vsaki ulici ali cesti posebej pokazati. Splošno znanje o prometu še ne zagotavlja, da se bo otrok v prometu tudi ustrezno vedel. Otrok do desetega leta brez staršev oziroma drugih odraslih v prometu ne sme in ne zmore sodelovati.

Pogosto pozabljamo, da otrokom velikost ne omogoča, da bi imeli tak pregled čez dogajanje v prometu kot odrasli. Pri hoji in teku še niso dovolj spretni, predvsem pa imajo otroci težave v prometu zaradi postopnosti zaznavnega in spoznavnega razvoja.

Zakaj otroci potrebujejo pomoč odraslih?

Otroci nimajo tako širokega vidnega polja kot odrasli, zato kasneje vidijo vozila, ki prihajajo z leve ali desne. Čeprav dobro slišijo, ne vedo natančno, iz katere smeri slišijo vozilo. Poleg tega ne znajo dobro presojati hitrosti vozil in ocenjevati razdalj, pa tudi pojmov levo/desno ne razlikujejo dobro.

Odrasli celovito opazujemo promet in znamo predvideti nevarnosti. Otrok pa promet doživlja bolj čustveno. Hitro ga lahko premami prikupen kuža na drugi strani ceste ali prestraši tovornjak, ki ima kolesa v višini otrokovih oči. Takrat lahko pozabi na pravila, zato potrebuje našo pomoč.

Pomembno je, da otrok prečka cesto z normalnimi koraki, ne v teku in nikoli ne sme sredi ceste steči nazaj.

Prečkanje ceste

Prečkanje ceste je izredno zahtevna naloga, ki terja tudi od odraslega veliko znanja, pozornosti in previdnosti. Da bi otroka postopno pripravili na samostojno prečkanje ceste, razdelimo naloge na več delov. Najprej ga naučimo izbirati najvarnejša mesta za prečkanje ceste. Nato se mora naučiti opazovati promet in presojati, kdaj lahko prečka cesto.

Nazadnje sledi dejansko prečkanje ceste, pri čemer je pomembno, da otrok prečka cesto z normalnimi koraki, ne v teku. Na sredini ceste naj se otrok še enkrat ozre na desno in nadaljuje pot. Otroka moramo poučiti tudi o tem, da si sredi ceste ne sme premisliti in steči nazaj.

Izkušnje kot pot do učenja

V prometu je mnogo pojavov, zahtev, pravil, ki jih morajo otroci spoznati, jih razumeti ter si pridobiti mnogo izkušenj. To »učenje« mora postati naravni, vsakdanji del otrokovega življenja, otrokove igre in tudi drugih dejavnosti. Zato moramo biti pri tem dosledni.