Otrok mora v bolnišnico. Kaj pa zdaj?

AvtoricaVesna Ravnikar

FotoShutterstock

Thumbnail
3 min
  • DELI

Noben pediater ne pošilja rad svojih pacientov v bolnišnico. Čeprav ve, da bodo tam dobro poskrbeli za otroka, otroku in staršem prihrani ves stres, ki je z odhodom v bolnišnico nujno povezan. Na srečo je mogoče številne bolezni pozdraviti tudi ambulantno in hospitalizacija tako ni potrebna.

Toda kako ravnati, če mora otrok kljub temu v bolnišnico? Dr. Jörg in Beate Nase, avtorja priročnika Otroške bolezni, svetujeta, kaj storiti in katera navodila upoštevati, da boste tako vi kakor tudi vaš otrok lažje kos bivanju v bolnišnici.

Otroka na odhod pripravite v miru

Otrokovi starosti primerno in čim preprosteje ter jasneje malčku razložite, kakšni diagnostični in terapevtski ukrepi ga čakajo. Zaupajte mu in na njegova vprašanja odgovarjate odkrito: »Ne, ne vem, ali to kaj boli.«

Kaj vzeti s seboj?

S seboj vzemite stvari, ki so za vašega otroka pomembne, na primer njegovo najljubšo plišasto igračo ali ninico. Tudi v svoji najljubši pižami se bo otrok počutil nekoliko manj tuje v okolju, ki ga ni vajen.

Ostanite čez noč

Če je mogoče, ponoči tudi vi ostanite v bolnišnici. Zdravstveno zavarovanje omogoča sobivanje staršev z otrokom v bolnišnici do otrokovega dopolnjenega 6. leta. Čim mlajši je vaš otrok, tem bolj potrebuje vašo bližino.

Poskrbite za družino

Če imate več otrok, se morate že prej dogovoriti, kdo bo skrbel zanje, medtem ko boste vi v bolnišnici. Če ne morejo pomagati niti partner niti sorodniki ali prijatelji, se lahko obrnete po pomoč na center za socialno delo, marsikdaj pa vam lahko svetujejo že v bolnišnici, kjer se otrok zdravi.

Pripravite se na pogovor

V bolnišnici se vedno veliko dogaja, zato je za skrbi in vprašanja staršev pogosto na voljo le malo časa. Tako kot sami pričakujete razumevanje od sester in zdravnikov, imejte tudi vi razumevanje zanje.

Zato se pozanimajte, kdaj je najboljši trenutek, ko lahko spregovorite z zdravnikom in/ali medicinsko sestro, ter se na pogovor tudi pripravite.

Nikar ne oklevajte, ampak vsekakor vprašajte tudi o tistem, česar ne razumete najbolje, da ne bi mali nesporazumi sčasoma zrasli v resnične probleme.

Pa še to - kdaj poklicati dežurnega zdravnika?

Kadar je vaš otrok v življenjski nevarnosti ali se vam zdi, da je ogrožen, takoj pokličite nujno pomoč na številko 112. Od operaterja na centru za obveščanje boste tudi izvedeli, kako lahko svojemu otroku pomagate do prihoda reševalne ekipe. Nujno pomoč takoj pokličite v naslednjih primerih:

  • motnja zavesti
  • nezavest
  • tujek v dihalnih poteh
  • obsežnejše opekline
  • epileptični napad
  • dihalna stiska
  • šok ali nevarnost šoka, na primer ob čebeljem ali osjem piku ter ob določeni alergiji
  • hude poškodbe
  • nesreče