Knjiga, ki raste z otrokom

AvtoricaVesna Ravnikar

FotoShutterstock

IlustracijaAna Zavadlav

Thumbnail
4 min
  • DELI

Vas zanima, kakšna knjiga lahko raste z vašim otrokom? Slovar. Pa ne kakršen koli slovar, pač pa bogato in prikupno ilustriran. Otrok med igro spoznava in poimenuje različne predmete, živali ali rastline v slovenščini, si bogati besedni zaklad ter se seznanja s temami iz vsakdanjega življenja, ko pa malce odraste, s slovarjem preverja znanje tujih jezikov.

Odličen primer je Kukujev slikovni slovar v treh jezikih: slovenščini, angleščini in francoščini. Prvi izvirni slikovni slovar za otroke so avtorice – Nataša Bucik in Ana Zavadlav, ki v reviji Cicido ustvarjata Kukujeve igrarije že od leta 2002, ter prevajalka in recenzentka Kaja Bucik Vavpetič – prvič objavile pred desetimi leti, pred kratkim pa je izšel že drugi ponatis. Med otroki je slovar z leti postal zelo priljubljen, saj jim Anine natančne ilustracije z veliko detajli ponujajo zabavno in poučno opazovanje, raziskovanje in spoznavanje sveta okrog sebe.

Kukujev slikovni slovar
Kukujev slikovni slovar je ilustrirala Ana Zavadlav.

Prvi izvirni interaktivni slikovni slovar

Že ob snovanju tiskanega slovarja so avtorice razmišljale, da bi k razvoju besedišča znatno pripomoglo poslušanje besed in njihova pravilna izgovarjava. Ko se jim je leta 2014 pridružil Anže Vavpetič, je pripravil programsko podlago in nastal je prvi izvirni slovensko-angleško-francoski interaktivni slikovni slovar.

Namenjen je otrokom od 4. leta naprej, v izziv pa je zlasti starejšim, saj z različnimi kombinacijami jezikov spoznavajo besede na več ravneh. Mlajši otroci slovar sprva raziskujejo v materinščini in ob pomoči odraslih, hkrati pa jim dodatna jezika omogočata tudi igriv prvi stik s tujim jezikom.

Učenje skozi igro

Pomemben vidik interaktivnega slovarja je opismenjevanje – vrsta zanimivih interaktivnih nalog omogoča spoznavanje črk z igro, naloge opazovanja ilustracij pa spodbujajo k opisovanju in pripovedovanju. Tako otroci razvijajo pozornost ter si hitreje in bolje zapomnijo nove besede.

Uporaba interaktivnega slikovnega slovarja pri otroku spodbuja tudi razvoj računalniških spretnosti. Otroci bodo najprej reševali naloge z navodili v maternem jeziku; ko jih bodo osvojili, pa se lahko preizkusijo z nalogami v tujem jeziku. Lahko se podajo tudi na samostojno raziskovanje jezika, ki ga še ne poznajo.

Dodana vrednost interaktivnega slovarja so zvočni posnetki besed, ki otroke seznanjajo s pravilno izgovarjavo. Ta je namreč za učenje jezika ključnega pomena.

Vsi kupci tretje izdaje Kukujevega slikovnega slovarja prejmejo posebno kodo, ki jim omogoča brezplačen dostop do interaktivnega slovarja.

Kuku spoznava svet

Kukujev slikovni slovar je zelo uspešen tudi zunaj Slovenije, v Evropi in širše – na Kitajskem je lani izšel že drugič. Poleg slovenske izdaje je v tujini izšel v sedmih različicah in je dosegljiv v italijanskem, španskem, nemškem, retoromanskem, turškem, bosanskem, hrvaškem, srbskem in kitajskem jeziku. Skupaj to pomeni kar 12 jezikov!

Več informacij o interaktivnem slovarju najdete na http://kuku.zavodkunst.si/sl/ in www.ucimse.com v Kukujevem zalivu.