Kdo razveseljuje otroke v prazničnem času?

AvtoricaMojca Bogataj

FotoShutterstock

Thumbnail
1 min
  • DELI

Pri nas nekatere obdaruje Miklavž, druge Božiček, tretje Dedek Mraz. V drugih državah pa verjamejo v še več dobrih mož in žena.

Sveti Miklavž

Tako rečemo tudi Nikolaju, krščanskemu svetniku, ki je bil škof v Miri v 4. stoletju. Zelo dobro ga poznamo pri nas pa tudi v nemško govorečih deželah. Spremljajo ga angeli in parkeljni. Darila otrokom prinaša v noči na 6. december, ki ga v krščanstvu praznujejo kot obletnico njegove smrti.

Ded Moroz in Sneguročka

Ruski Dedek Mraz s svojo vnukinjo in pomočnico Sneguročko prinaša darila otrokom na silvestrski večer.

Babuška

V Rusiji na božični večer otroci pričakujejo prihod mame Babuške (babice), ki napolni čevlje z darili. Ker zaradi mrzlega vremena ni želela obiskati Jezusa, je svojo odločitev nato obžalovala in se ga je odpravila iskat s košaro, polno daril. Ker Jezusa nikdar ni našla, obiskuje domove ljudi in pridnim otrokom prinaša igrače.

Božiček

Božiček (Santa Claus) se je v ZDA razvil iz lika svetega Miklavža. Darila, ki jih po svetu razdeli s pomočjo jelenje vprege, otrokom pusti na božični večer. V Italiji ga imenujejo Babbo Natale, v Franciji Père Noël, v nemškem jeziku pa mu rečejo Weihnachtsmann.

Sveti trije kralji Gašper, Miha, Boltežar

V Španiji otroci nastavijo na okenske police čeveljčke, napolnjene s senom za utrujene kamele. Ko bodo šli 6. januarja sveti trije kralji mimo, jim bodo v zameno za seno pustili majhne dragocenosti.

Befana

V Italiji otroci 6. januarja pričakujejo obisk Befane, modre žene, ki ima rada otroke in jih obdaruje. Befana je hotela s pastirji v Betlehem in obdarovati sveto dete, vendar je odhod zamudila. Zato sedaj vsako leto prinaša darila otrokom, če bi bil mogoče kdo med njimi mali Jezus.