Katarina Venturini: »Bodi dovolj dober in ne bodo te spregledali!«

AvtoricaTina Mlakar Grandošek

FotoPop TV in osebni arhiv Katarine Venturini

Thumbnail
7 min
  • DELI

Katarina Venturini je naša najuspešnejša plesalka, ki je pred leti – v plesnem paru z Andrejem Škufco – osvajala lovoriko za lovoriko. Zadnje mesece smo jo kot plesalcem bolj naklonjeno sodnico spremljali v oddaji Zvezde plešejo. Zaupala nam je, kakšna »kuhinja« je – ali ni – vse skupaj, ozrla pa se je tudi v svojo izjemno uspešno preteklost, ko sta z Andrejem pisala najuspešnejšo slovensko plesno zgodbo doslej.

Ena bolj gledanih zabavnih oddaj pri nas, Zvezde plešejo, se izteka. Kakšni so vaši vtisi s snemanja? Zdi se, da se kot članica žirije dobro počutite.

Imate prav, res se počutim nadvse prijetno v vlogi sodnice. Na snemanjih je vzdušje fantastično.

So vam ob pripravah na oddajo sugerirali, kakšna naj bi bila vaša vloga? Če je Andrej Škufca dežuren za »neusmiljeno« kritiko, Lado Bizovičar skrbi za »štose«, Nika Ambrožič Urbas se rada igra z metaforami, vi s svojimi prijaznimi komentarji delujete najbolj umirjeno …

Ne, nikakor nam niso sugerirali, kakšne naj bodo naše vloge. V igri za sodnike je bilo precej kandidatov. Producenti oddaje so nas dodobra spoznali in naštudirali naše karakterje. Verjetno so se odločili za kombinacijo nas štirih, ker smo povsem različni.

Kaj bi odgovorili na namigovanja, da je vse skupaj »ena velika kuhinja«?

Na plesnih tekmovanjih sem velikokrat poslušala plesalce, ki so govorili, »kakšna kuhinja je«, pa sem se samo nasmehnila. Sama ne verjamem v to »kuhinjo«, se pravi v vnaprejšnje dogovore, v pristranskosti. Verjamem pa, da če si dovolj dober, hočem reči ne samo malo dober, ampak za par stopničk pred drugimi, te sodniki ne morejo spregledati. Četudi te enkrat ali nekajkrat ocenijo s slabšo oceno, nič hudega. Ne ustavljaj se, še bolj vztrajno delaj, bodi še boljši in ko bo prišel pravi trenutek, te sodniki ne bodo mogli ignorirati in ti bodo sodili tako, kot si zaslužiš!

Kako je z glasovanjem v šovu Zvezde plešejo? Včasih se zdi, da izpadejo tisti, ki si tega v tistem krogu ne bi najbolj zaslužili …

Pri šovu Zvezde plešejo ima največjo podporo tisti, ki najbolj navduši oziroma prepriča največ gledalcev. Je pa res, in to se je že nekajkrat izkazalo, da so najbolj ogroženi tisti, ki so na sredini tabele. Gledalci mislijo, da so varni, in zanje ne glasujejo. Zato dobijo najmanj glasov in izpadejo, kljub temu da glede na kakovost plesa še ne bi smeli. Če imate svojega favorita, ne glede na to, kje je po ocenah sodnikov, ga podprite!

»Sodniki te ne morejo spregledati, če si dovolj dober. Zato se ne ustavljaj, vztrajno delaj, bodi še boljši, in ko bo prišel pravi čas, ti bodo sodili tako, kot si zaslužiš!«

Katarina Venturini kot članica žirije tv-oddaje Zvezde plešejo
Katarina Venturini kot članica žirije tv-oddaje Zvezde plešejo

Kot članica žirije verjetno vidite mnogo več napak in nepravilnosti pri plesu nastopajočih parov, kot jih potem dejansko pokomentirate?

Ples je težak in zelo kompleksen šport. Zato je enostavno najti napako oziroma nepravilnost. Seveda vidim napake, ob tem pa tudi precej stvari, ki me pozitivno presenetijo. Najtežje se mi je odločiti, katera je tista ena stvar, ki jo bom izbrala in pohvalila.

Vidi se, da radi pohvalite.

Kot vrhunska športnica sem si v poplavi kritik od trenerjev želela kakšno pohvalo. A sem jo redko dobila. Sama zelo dobro funkcioniram na osnovi pohvale. In taka sem tudi do tekmovalcev v šovu Zvezde plešejo. Pohvalim, a vsake toliko dam tudi kakšen nasvet, da bi bil njihov ples še boljši.

Ko sem se pripravljala na ta pogovor, sem si ponovno ogledala nekaj starejših posnetkov, na katerih ste plesali z Andrejem Škufco. Človek ob vsej vajini energiji še vedno dobi kurjo kožo. Noro! Vidi se, da sta oba neznansko uživala … Verjetno sta bila (tudi) zato tako zelo uspešna …

Eno je užitek, drugo pa so ure in ure trdega dela, »drgnjenje« in ponavljanje enih in istih gibov ter filigranski trening vsake najmanjše podrobnosti. Saj veste, v tistem, kar zgleda enostavno, je največ garaškega dela.

»V tistem, kar zgleda enostavno, je največ garaškega dela.«

Andrej in Katarina, Royal Albert Hall v Londonu leta 1997.
Andrej Škufca in Katarina Venturini, Royal Albert Hall v Londonu leta 1997.
Katarina Venturini in Andrej Škufca leta 2005 v Tokiu.
Katarina in Andrej leta 2005 v Tokiu.
Leta 2006 v Bournemouthu v Angliji. 1. mesto na UK Championships professional latin.
Leta 2006 v Bournemouthu v Angliji. 1. mesto na UK Championships professional latin.

V plesno šolo vas je vpisala mama. Kako se je vse začelo?

Začela sem pri desetih, ko me je mami vpisala v plesno šolo zaradi slabe drže. Moja mami je bila v več pogledih vizionarska. S plesom nisem izboljšala le drže, še marsikaj drugega.

Danes mnogi otroci prve plesne korake na tečajih naredijo že v rosnih, vrtčevskih letih. Kdaj se vam zdi, da je primeren čas, da se otroci vključijo v plesne tečaje?

S plesom lahko otroci pričnejo že zelo zgodaj, a naj bo razlog pridobiti čim več gibalne raznolikosti in širokega gibalnega vokabularja, nikakor pa razlog ne sme biti tekmovanje.

Kako hitro gre pri plesnih treningih zares? Številni športni treningi zelo kmalu postanejo resna obveznost. Otroci trenirajo (skoraj) vsak dan in so vse bolj obremenjeni, z njimi pa za treninge in šport vse bolj »dihajo« tudi starši. Kakšno je vaše mnenje o tem?

Se povsem strinjam z vami. Starši pozabljamo, da otroci potrebujejo ukvarjanje s športom zaradi gibanja samega in ne zaradi tekmovanja. Poleg tega ne smemo pozabiti, da smo se mi, ki smo sedaj starši, ukvarjali le z eno dejavnostjo in z njo smo se začeli ukvarjati mnogo kasneje. Pa smo vseeno našli »svoj šport« in razvili svoj talent.

Kako pomembna je v pri tem vloga staršev?

Moji starši so me podpirali, a hkrati pustili, da sama odločam o vsem. Mislim, da je tako najbolje.

Katarina Venturini v družbi očeta, mame in sestre
Katarina Venturini v družbi očeta, mame in sestre

Po vaši izjemno uspešni plesni karieri ste se odločili za odprtje lastne plesne šole. Kako se počutite kot plesna pedagoginja?

Kot plesna pedagoginja se počutim odlično. Že od malih nog sem si želela biti učiteljica. Da pa bom nekoč plesna učiteljica, si nisem mislila. Ko učim, mi čas (pre)hitro mineva in imam se čudovito. Živim svoje sanje.

Nekje ste izjavili, da se lahko nauči plesati prav vsak? V to še vedno verjamete?

Danes, po desetih letih izkušenj z lastno lastno plesno šolo, še toliko bolj verjamem, da se prav vsak lahko nauči plesati. Le prvi korak je treba narediti: priti v plesno šolo.

Po vseh teh uspehih je prišlo za vas kar težko pričakovano obdobje materinstva. Kako ga doživljate?
To je najlepše obdobje mojega življenja.

In kaj imajo skupnega Katarina Venturini plesalka, plesna pedagoginja, žena in mama? V čem se razlikujejo?

Kaj pa vem. Zdi se mi, da se te Katarine med sabo niti ne razlikujemo. Morda smo si enake v tem, da smo vse srčne.

Ob zaključku reciva še kakšno o knjigah. Imate ob vseh vaših obveznostih še čas za branje? Kakšno literaturo imate najraje?

Včasih sem zelo rada brala pred spanjem. Brala sem različne reči. Ravnala sem se po nasvetu prijateljic, knjižničarke ali pa sem knjige izbirala po navdihu. Namig sem našla tudi v kakšnem časopisu. Zdaj večinoma berem knjige, ki sem jih dobila v zadnjem času, med njimi je največ priročnikov o vzgoji.

Berete tudi s sinom? Pred nekaj meseci je dopolnil šele dve leti.

Da, Marku poskušam brati. Vse kaže, da bo bolj hiter in radoveden bralec, saj liste obrača zelo hitro in skozi njegove knjige za zdaj kar precej hitiva.

Oglejte si plesne mojstrovine Katarine in Andreja

Katarina Venturini in Andrej Škufca sta bila daleč najuspešnejši slovenski plesni par. Med njunimi najvidnejšimi uspehi velja omeniti kar 23 naslovov članskih državnih prvakov med letoma 1992 in 2001, v letih 1996, 1997 in 1998 sta bila svetovna prvaka v kombinaciji latinskoameriških in standardnih plesov, leta 2001 sta osvojila naslov svetovnih prvakov v disciplini latinskoameriških plesov.

Daljši pogovor s Katarino Venturini preberite v junijski številki revije POGLED za starše.

Thumbnail

Pogled je revija za lažji vsakdanjik sodobnih staršev in je priloga revij Ciciban in Cicido. Naročite se na Ciciban ali Cicido in prejmite revijo Pogled.