Kako otroku razložiti, kako kaj deluje?

AvtoricaVesna Ravnikar

FotoRawpixel in osebni arhiv

Thumbnail
3 min
  • DELI

Kaj odgovorite, ko vas otrok vpraša, kako delujejo denimo zaslon na dotik? Ali pa 3D-tiskalnik, pa še cel kup precej zapletenih strojev in naprav?

Če želimo videti, kako stroji delujejo, lahko preprosto snamemo pokrov in pogledamo, kaj se skriva pod njim. Toda večini od nas tudi po takšnem pregledu delovanje kakšne zapletene aparature ni prav nič bolj jasno.

Če želimo res dobro razumeti, kaj se v napravah dogaja, moramo poznati načela, ki vodijo njihovo delovanje. Tako bomo lažje razumeli, da isti principi vodijo tako delovanje pluga kot zadrge ali hidroelektrarne in zobozdravniškega svedra.

Pomoč tudi za zaprisežene družboslovce

Zapletene znanstvene pojave razumljivo razloži in prikaže knjiga Kako kaj deluje zdaj. Svetovna uspešnica znanost z besedo in sliko razloži prav vsakomur – in to s pomočjo preprosto napisanega besedila in očarljivih ter humornih ilustracij.

»Moja otroka že od nekdaj zanima, kaj je pod tekočimi stopnicami v veleblagovnicah in kako delujejo,« pripoveduje Nana Kisel, urednica Cicibanove priloge Pogled za starše in mama dveh šolarjev. »Zadeva je zelo preprosta, ko ti jo razloži in nariše človek, kot je David Macaulay. In ker sem edini nenaravoslovno usmerjeni član naše družine, je bila knjiga Kako kaj deluje zdaj zame pravi blagoslov!«

Nana Kisel, urednica Cicibanove priloge Pogled za starše
Nana Kisel, urednica Cicibanove priloge Pogled za starše

»Otroka sta zdaj v 3. in 5. razredu osnovne šole, zato ju je najprej pritegnila stripovska risba, šele nato besedilo, ki pa delovanje naprav razlaga na tako preprost način, da se ga sam težko domisliš – seveda če nisi ravno strokovnjak. Mene so pritegnili opisi osnov elektronike in vsega, kar se začne na e-! Ugotovila sem, da dvojiški sistem ni nikakršen bavbav in da se bo pomen računalniškega bita, opisanega s primerom oranžnih buč in ne-buč (1 in 0), vtisnil v spomin tudi zapriseženim družboslovcem!«

Čista zmaga

»Kako kaj deluje zdaj je izvrsten pripomoček, da pred otroškimi brihtami dajemo vtis pametnih obvladonov tudi očetje, ki se nam znanje o mehaniki in fiziki konča pri razločevanju med navadnim in križnim izvijačem,« knjigo pohvali tudi komik in pisatelj, Boštjan Gorenc - Pižama.

Komik in pisatelj Boštjan Gorenc - Pižama
Komik in pisatelj Boštjan Gorenc - Pižama

»S pomočjo kosmatih oklašev se precej bolj samozavestno odzivam na otroška vprašanja o tem ali onem stroju, tako da zaradi daljših in podrobnejših odgovorov otrok nima časa zastavljati dodatnih vprašanj. Čista zmaga!«

Thumbnail

 

Posebno ugodna ponudba samo za člane kluba Svet knjige

Preverite ›

 

Še niste član ali članica Sveta knjige? Včlanite se ›