Kako organizirati poroko, da boste na njej uživali?

Thumbnail
  • DELI

Za začetek upoštevajte teh 6 nasvetov.  

»Spomnim se, da smo na neko pomladno soboto imeli tri naročila za poročne šopke. Oblikovali smo jih po dogovoru, vsi trije so bili prekrasni. Le predaja se je zavozlala. Nobena od nevest namreč ni dobila šopka, ki ga je naročila. Zamešali smo naročila,« pove Tomaž Smrtnik, glavni florist cvetličarne Emporia. Na porokah je veliko možnosti za katastrofo. Preverite, kako se jim izogniti.

1. Kaj če se poročna obleka strga?

Začnimo s poročno obleko. Če se boste odločili za njeno izposojo, ste za obleko odgovorni ves čas izposoje. Premislite, kaj boste naredili, če se obleka umaže? Kaj če se strga? In kaj, če se uniči?

Naj vas pomirimo. »Uničeno obleko sem v vsej svoji karieri dobila vrnjeno dvakrat. Se pa zgodi, da je obleka poškodovana v smislu raztrganin, poškodovane zadrge, manjkajočih kamenčkov … Vendar vse te poškodbe naše šivilje popravijo tako, da je obleka spet v prvotnem stanju,« iz izkušenj pove Tina Belina vodja poročnega salona White Couture.

2. Leti, leti ... šopek!

»Pri izbiri in naročanju poročnega šopka ne puščamo prostora za medle dogovore. Z leti prakse smo se naučili, da sta posebno termina pinki in violet neznosno ohlapna. Zato imen barv ne uporabljamo pavšalno, pogovarjamo se samo o cvetlicah, ki jih stranke fizično vidijo v naši cvetličarni. Samo tako smo lahko gotovi, da je pinki res pinki,« pravi cvetličar Marjan Lovšin.

Katastrofo glede cvetja boste tako najlažje preprečili, če dobro premislite, kaj točno si želite.

3. Brez torte?

Vaše jasne želje in dobra komunikacija pa bo pomembna tudi, ko se boste lotili naročila poročne torte. Slaščičarka Bojana Plahutnik pravi, da lahko tako slaščičar lažje svetuje in pomaga pri izbiri, posledično pa je manj možnosti za napake.

»Danes komunikacija največkrat poteka kar po e-pošti in vsakega najprej zanima le cena. Pogosto me zmoti, da stranke zanima cena torte za določeno število ljudi, ne napišejo pa, kakšno torto bi sploh imeli.«

Dobre torte zahtevajo dober kos časa. »Na prvi posvet k slaščičarju je dobro priti vsaj en mesec pred poroko, lahko tudi prej,« dodaja Plahutnikova.

4. Izgubljen poročni prstan

Zbirate ga že za vedno, a kaj, če prstan tako ali drugače poškodujete ali uničite? Lahko si oddahnete, saj so popravila poročnih prstanov mogoča.  

Kaj pa, če prstan izgubite ali vam ga ukradejo? Ostanite v stiku z zlatarjem, ki vam lahko izdela prstan, čim bolj podoben originalnemu. Če imate sklenjeno paketno zavarovanje doma ali vlomsko zavarovanje, je prstan doma zavarovan za primer vloma. Za prstan višje vrednosti, ki presega limit kritja vlomskega zavarovanja, razmislite o povišanju kritja za primer vloma.

5. Pazite na doto

Skrb za varnost in dobro zavarovanje pa prav prideta tudi, ko razmišljate o darilih in doti. Tem je skupna visoka denarna in čustvena vrednost. Nekateri predmeti prehajajo iz generacije v generacijo. Zato boste toliko bolj prizadeti, če ugotovite, da se je katera od stvari poškodovala, skupaj z domom zgorela ali jo je kakšen nepridiprav gladko izmaknil. Priporočamo vam sklenitev zavarovanja za dom.

6. Bodite, kar ste

Zavarovanje pa vam pri naslednji točki ne more pomagati, a slabo voljo ali celo razočaranje lahko zmanjšate, če polepšate tisto, kar ste, in se ne trudite biti nekdo drug.

Inštruktorica ličenja Vanja Djuran, vodilna umetnica ameriške šole The Make up Desginers, pravi, da poročno ličenje ne sme spreminjati obraza, mora ga samo polepšati. Opozarja, da je recept za katastrofo lahko ravno to, ko ženska na dan poskusnega ličenja prinese neke reference, ki so daleč od realnosti. Recimo pride nežna blondinka z željo, da bi bila videti kot Kim Kardashian.

Enako pa velja tudi za poročne frizure. Robert Štamcar, frizer v Uredništvu pričesk Robert, meni, da mora poročna frizura pristajati predvsem osebnosti ženina ali neveste, torej ne sme biti prav dosti drugačna od tiste, ki jo nosita sicer.

Za pripravo na poroko si je treba vzeti čas. In v tem uživati. Lahko tudi s posebno poročno revijo, kjer najdete še več nasvetov. Kako do nje? Naročite svoj izvod revije Ta veseli dan.