Jogica za dojenčke in plesne urice za otroke v otroškem igrišču Cityparka

Thumbnail
3 min
  • DELI

Jogica za najmlajše je nekaj posebnega in ja – začnete lahko že z dojenčkom – tisti hip, ko se počutita pripravljena, najbolj idealno je začeti nekje pri treh mesecih. In ko mala štručka zraste v otročka, bo ta komaj čakal, da bosta skupaj zapela om, oponašala živali, rastline in na leteči preprogi (ki je lahko kar jogijska blazina) odletela po širnem svetu. Joga z otroki je zabava, ki zna pomiriti in napolniti mala in velika srca.

To je urica, na kateri se mamice posvetijo same sebi, se začutijo kot ženske in kot mame. Obenem se mamice z vsem srcem posvetijo svojim malim štrucam – jih ljubkujejo, masirajo, raztegujejo in pripravljajo na nove izzive.

Kaj počnemo pri jogici za dojenčke?

Ko so dojenčki še mirni, ko opazujejo nov prostor in drug drugega, se mamice mirno lahko posvetijo najprej same sebi. S posebnimi vajami prebudimo in začutimo svoja telesa, se umirimo in sprostimo … Nato z dojenčki na prsih zapojejo om, da ti začutijo vibracijo mamice, ki se je sprostila in obnovila. Nadaljujemo z dojenčki, ki jih božamo, masiramo, s katerimi delamo nežne raztezne vaje in opazujemo njihove odzive. Na koncu se spet sprostijo mamice in napolnijo z novimi energijami, da se napolnjene podajo v lep, a naporen materinski vsakdan.

Zakaj na jogico za dojenčke?

  • Ker bo sprostila in prizemljila mamico ter jo napolnila z energijo – le takšna mamica je lahko dobra mamica.
  • Ker povezuje mamico s seboj in z dojenčkom.
  • Ker je masaža tako čudovito dajanje-sprejemanje, ker krepi mišice, osvešča telo in ker je mamin dotik, naj je nežen ali krepek, nekaj najlepšega.
  • Ker raztegujemo mala telesca in krepimo mišice, ki jih dojenček potrebuje za svoj razvoj, in ga z obvladanjem svojega telesa v prostoru privajamo na čim bolj samostojno življenje.
  • Ker lajša stres tako mamici kot dojenčku, pomirja živčni sistem, poveča živčno-mišično razvoj, izboljša prebavo in olajša bolečine zaradi napetega trebuščka, neguje telo, ozavešča dojenčkovo telesce (in mamicam pomaga pri spoznavanju svojega otročka), pomaga pri koordinaciji telesa in pomaga k naravnemu razvoja gibanja od rojstva do hoje.
  • Ker je pomembno, kako z dojenčkom rokujemo, da mame verjamemo vase.
  • Ker na jogici spoznamo še druge mamice, ki se prav ta trenutek ukvarjajo s 'pleničkarskimi' vprašanji kot me.

Vabljeni na jogico za dojenčke, ki jo vsak četrtek od 9.00 do 9.45 (dojenčki, ki se že plazijo) in od 10.00 do 10.45 (dojenčki, ki se še ne plazijo) izvajamo v Cityparkovi otroški igralnici. S seboj ne potrebujete ničesar, priporočamo le eno tetra pleničko, ki jo boste položili na blazino. Udeležba je brezplačna in brez predhodnih prijav. Jogico vodi Petra Arula, certificirana učiteljica Rainbow kids Yoga.

Plesne urice za otroke v Cityparku

Plesne urice

»Naučimo otroka slišati svoje telo, čustva in misli. Naj se spoznava, sprejema in vzljubi skozi pisan pravljični svet, prežet z domišljijo in ljudskim izročilom,« pravi Petra Arula, mama Pisanih (o)srečevalnic, plesalka in certificirana učiteljica Rainbow Kids Yoge.

»Na naših plesnih uricah se potopimo v domišljijski svet, ki ga oblikujemo s svojimi telesi, s katerimi raziskujemo sebe, svoj prostor, drug drugega, potujemo po pravljicah, domišljijskem svetu,« pravi Petra, ki meni, da je prišel čas, da otrokom damo to, kar je res pomembno za življenje – da začutijo sebe, spozna(va)jo svoje telo, opazujejo sebe in druge, vadijo ritem, slišijo glasbo. Na naših plesnih uricah je poudarek na slovenski ljudski glasbi, pa tudi pripovedkah in bajkah. Ko bodo otroci začutili svoje korenine, bodo lažje in prej spoznali tudi sebe.

»Ne maram, da glasna glasba preglasi vse, da otroci ponavljajo za menoj kot robotki, to počnejo že v šoli. Na Plesnih uricah želim ravno obratno, da se sprostijo, odklopijo misli in se povežejo s svojim telesom. Ko enkrat razumejo, da nočem od njih nič drugega kot to, da so oni, v svojem gibu, včasih kar onemim ob tem, kaj dajo od sebe. Tudi že zelo majhni. Sicer so pa oni tako ali tako še vedno v veliko večjem stiku s seboj kot šolarji, obenem tudi še niso 'podlegli' videospotom in izumetničenim gibom, ki nikakor niso primerni za otroke.«

Narava deluje v enem samem velikem ritmu, zato tudi na Plesnih uricah dajemo poudarek ritmu, vadimo ritem, ponavadi z uporabo malih inštrumentov, ki so jih otroci vedno veseli. Urimo njihovo čuječnost, osredotočenost in v otrocih skušamo prebuditi ljubezen do plesa in njihovega telesa.

Vabljeni na plesne urice, ki jih vsak torek od 16.30 do 17.15 izvajamo v otroški igralnici Cityparka. Na plesnih uricah so otroci bosi ali v mehkih copatkih. Dobrodošli so vsi otroci, starejši od treh let, pa do osem let. Udeležba je brezplačna in brez predhodnih prijav. Plesne urice vodi Petra Arula, mama Pisanih (o)srečevalnic, plesalka in certificirana učiteljica Rainbow kids Yoga.