Jeza, sproščena v glino in ujeta v mavec

Besedilo in fotografijePetra Primc Marko in Nataša Pečko Primc

Jezo so sproščaliIva, Valentin, Marina, Brina

Thumbnail
3 min
  • DELI

Naslov prispevka smo si sposodili pri septembrski Cici Veseli šoli revije Ciciban.

S septembrom se odrasli vračamo vsak k svojemu delu, naši šolarji pa v šolo. Ta se po pouku raztegne še v podaljšano bivanje in najrazličnejše zunajšolske dejavnosti, ki skupaj z vožnjami trajajo tudi čisto do večera. Priložnosti, da se našim šolarjem posvetimo v počasnem ritmu, v igri in pri učenju, bo kar premalo. Saj poznate utrujenega, zaskrbljenega, nestrpnega šolarja, šolarko? In ja: tudi odrasli prepogosto reagiramo v stresnih okoliščinah tako, kot da o čustveni pismenosti nismo še nikoli ničesar slišali.

Dobro je, da se zavedamo svojih čustev in občutkov, tako se lažje vživimo v čustva in občutke drugih. Še zlasti mnoge med nami v zadrego spravi jeza. Jeza naših bližnjih. Naša lastna jeza. Kot vsa čustva je tudi čustvo jeze pomembno za naše preživetje. Kako shajati z njim, da bi bilo v korist? V septembrskem Cicibanu o tem v sliki in besedi razglabljamo z medijsko psihologinjo Martino Peštaj. Za pokušino objavljamo delček septembrske teme, ki smo jo iz Cici Veseli šole raztegnili še na likovno-tehnično delavnico.

Z Ivo, Valentinom, Marino in Brino smo se pogovarjali o čustvih. Veselje in jezo so poskusili prikazati z gibanjem na veselo in jezno glasbo. Mislili na stvari, ki jih osrečujejo, oziroma na tiste, ki v njih zbudijo jezo.

Potrebuješ:

  • kilogram ali dva gline,
  • hitro sušeči mavec,
  • plastično posodo,
  • vodo,
  • modelirke,
  • ošiljene paličice ali druge koničaste predmete in
  • jezno, napadalno glasbo.
Oblikovanje gline

Pripravili so si velik kos gline (en kos pa pustili za ograjico).

Sproščanje jeze z glino

Poslušali so glasno, jezno glasbo. Jezo so s hitrimi jeznimi gibi s koničastim predmetom prenašali v glino. Uh, kakšna jeza!

Ograjica okoli jeze

Ko so jezo sprostili, so okoli nje naredili ograjico. Visoka je vsaj tri prste. Dobro je pritrjena na jezno glino. Pazi! ... Ob robu ne sme biti lukenj!

Vlivanje mavca

V posodi so zmešali mavec z vodo, tako da je bil primeren za vlivanje. Vlivali so ga vsak v svojo »glineno jezo«, pri tem so si nežno pomagali s paličico, da so mavec spravili v vse skrite kotičke.

Odstranjevanje gline

Med strjevanjem mavec postaja vroč kot jeza v njem … Ko se je mavec ohladil in strdil, pa so otroci odstranili glino iz vseh kotičkov. Ostre in polomljene konice dobro ponazarjajo jezo.

Končni izdelek

Čustva v likovni umetnosti zaznavamo v barvah in oblikah. Močne, hitre in ostre poteze čopiča ali močne, poudarjeno ostre oblike ponazarjajo močna čustva in strast. Taka je tudi jeza. V likovnem jeziku je hitra, močna, ostra, izrazita, grozeča. Jo vidiš in čutiš v svojem odlitku?

Članek je bil objavljen v reviji Ciciban

Thumbnail