Jana Morelj: »V starševski ljubezni najdem ključne temelje življenja«

AvtoricaVesna Ravnikar

FotoPOP TV/Miro Majcen

Thumbnail
4 min
  • DELI

Jana Morelj je velika ljubiteljica branja in knjig. Priljubljeni TV-obraz in radijski glas trenutno največ časa preživlja s hčerko Mio. In ker jo knjige spremljajo že od malih nog, ni nič čudnega, da novopečena mamica svoji malčici že pridno prebira pravljice. Z Jano smo se ob izidu svetovne uspešnice ameriške pisateljice Celeste Ng Prikriti plameni, ki odslikava tudi dinamiko družinskega življenja, pogovarjali o starševski ljubezni, vzgojnih idealih in seveda tudi o knjigah.

Pravkar je na temo materinstva izšlo kar nekaj zanimivih romanov. Prikriti plameni recimo odslikavajo dinamiko sodobnega družinskega življenja in odstirajo pomen starševske ljubezni, Joanne Ramos v Farmi opisuje sodobni čas, kjer je na prodaj vse, tudi materinstvo. O materinstvu in starševstvu v sodobni družbi pripoveduje tudi napeta zgodba Uspavanka. Kaj starševska ljubezen pomeni vam?

Starševska ljubezen mi pomeni predvsem tako zelo opevano brezpogojno ljubezen. Še nedolgo nazaj se mi je izraz zdel obrabljen kliše, pred slabim letom dni pa sem ugotovila, da zelo drži. V starševski ljubezni najdem ključne temelje življenja. Varnost, zvestobo, nenarejenost ter prvinskost in seveda ključno vezivo – ljubezen, ki preko prave vzgoje oblikuje dobre ljudi.

Kakšni so vaši vzgojni ideali, h katerim stremite?

Zagotovo si želim, da bi moja mala deklica lahko izrazila sebe in počela stvari, ki jih bo imela najraje. Svojemu otroku želim ponuditi svobodo, ampak mu hkrati postaviti razumne meje. Želim, da sprejema sebi drugačne, da razvije empatijo in je poštena. Da ostane zvesta sama sebi in svojim načelom ter ima seveda najraje svojo mamico. (smeh)

Imate svoj starševski moto? Oziroma kakšna je vaša definicija dobrih staršev?

Nimam, bi se pa moja definicija najbrž navezovala na prejšnji odgovor. Ključ do t. i. dobrih staršev najbrž vodi prek razumevanja, dobre komunikacije in zdravorazumskega odnosa starš–otrok.

Kako z družino preživljate skupni čas?

Zelo radi smo zunaj. Mia zaenkrat še ne hodi, tako da je zunaj v glavnem v vozičku ali nosilki, kljub temu pa uživa na svežem zraku, z velikim zanimanjem opazuje okolico in si vmes privošči tudi spanec. Najdete nas lahko povsod. Od morja do hribov, v gozdu, na igrišču, za dobro obloženo mizo ali v avtomobilu na lovu za novo dogodivščino.

Pestro je tudi doma, ker je celotno stanovanje (primerno zavarovano seveda) za otroka nadvse zanimivo. V prihodnjih mesecih se bo zagotovo našla kakšna neobičajna skupna aktivnost, trenutno pa je Mijin nasmeh največji, ko skupaj s starši pleše, leti visoko v zraku ali se pelje na rolki. Očitno bo tak mali adrenalinček.

Kaj je vaši družini največje zadovoljstvo?

Največje zadovoljstvo je zagotovo zdravje. Če smo zdravi, smo veseli in srečni, nenehno na lovu za novimi nasmehi in izkušnjami. Ko dobiš otroka, postane zdravje res še bolj pomembno.

Mii že berete?

Mia trenutno raje posluša glasbo, jo pa govorjenje vse bolj zanima in vsak pogovor opazuje z široko odprtimi očmi. Brala sem ji že kratke pravljice, tiste daljše pa že čakajo na knjižni polici.

Kaj ste vi radi brali v otroštvu?

Sama sem bila v otroštvu pravi knjižni molj. Prebrala sem vse! (smeh) Moje najljubše so bile Grimmove in Andersenove pravljice pa tudi slovenske narodne, ki so me presenetile s svojo temačnostjo. Prebrala sem vse cicibane, pile, 5 prijateljev, seveda pa kasneje zveste prijatelje pa časovne stroje in še in še. Knjiga te res odpelje v neki čarobni svet, ki izjemno bogati domišljijo in besedni zaklad.

»Sama sem bila v otroštvu pravi knjižni molj. Prebrala sem vse!«

Pa zdaj? Kakšne knjige se vas dotaknejo?

Še vedno rada berem, ampak žal precej manj. Služba, otrok in druge obveznosti kar konkretno odgriznejo časovni kolač. Rada berem različne knjige. Od zgodovinskih do fantazijskih romanov pa popotniške in kuharske knjige, naravnost obožujem pa glasbene biografije.

Imam jih res veliko in sem vedno v iskanju novih. Zanimajo me različne stvari, zato me seveda pritegne tudi raznovrstno čtivo.

Zaupajte nam še nekaj knjižnih naslovov, ki bi jih priporočili v branje.

Matthew Walker: Zakaj spimo. Ker je spanje podcenjeno, ker je ključnega pomena za kvalitetno življenje, ker mi ga konstantno primanjkuje in ga zato iz dneva v dan bolj cenim.

Vesna Milek: Cavazza. Izvrstna knjiga o neverjetnem življenju enega naših najboljših igralcev. Vzponi, padci, premnoge srce parajoče izgube, ampak kljub temu nenehna vztrajnost in volja do življenja. Moj poklon.

Borut Marolt: Kako se znebiti trupla. Ko prijatelj in pevec skupine Niet preseneti s svojim načinom pisanja in z zgodbo, ki temelji na resničnih osebah in dogodkih. Krasen poklon nekemu drugemu času, takratnemu življenju, glasbi in razmišljanju. Nostalgija zagotovljena.