Hop, hop naokrog!

AvtoricaVesna Ravnikar

FotoTim Mossholder, Unsplash

Thumbnail
4 min
  • DELI

Sonce in prijetne temperature nas v lepih dneh hitro zvabijo na prosto. Otroci z največjim veseljem raziskujejo bližnji travnik, ure in ure v peskovniku delajo potičke, se igrajo z žogo, vozijo s kolesom … Dejavnosti na prostem pa ne vplivajo le na dobro počutje, pač pa tudi na boljši spanec in splošno telesno pripravljenost.

Kako pomembno je gibanje

Redno gibanje otrokom pomaga rasti, zgraditi močne mišice in kosti ter razviti pomembne motorične spretnosti. To dobro razumemo pri dojenčkih in malčkih, ki se šele učijo sedeti, hoditi in nato teči, vendar je redna vadba pomembna tudi v poznejših letih.

Celo pri starejšem otroku, ki je zelo dojemljiv za učenje novih spretnosti, redna telesna dejavnost krepi razvijajoče se telo. Ponavljanje vodi do mojstrstva v obvladovanju osnovnih spretnosti, od metanja in lovljenja žoge do bolj natančnega gibanja, npr. piruete pri baletu ali dobro odmerjenega udarca pri tenisu.

Koliko je dovolj?

Različno stari otroci potrebujejo različno količino dejavnosti in različne vrste razgibavanja. Otroci od enega do petih let ne bi smeli biti nedejavni več kot 60 minut, razen če spijo. Otroci do 12. leta starosti pa potrebujejo vsaj 60 minut proste igre na dan.

Dojenčki in malčki so dovolj dejavni že pri igri s starši. Ko postajajo starejši, pa je njihova dejavnost odvisna tudi od razvoja in značaja. Za vse starosti pa velja, da otroka nima smisla siliti k igranju športa, v katerem ne uživa.

Organizirane dejavnosti

Mnogi starši se sprašujemo, kdaj je čas za organiziran šport. Čeprav so nekateri programi prilagojeni že mlajšim otrokom, pa je primerna starost za večino športov 6 let. Pri mlajših je dovolj, da se razvijajo le osnovne spretnosti in igra. Najmlajši šolarji pa so že bolje telesno pripravljeni, sposobni daljše koncentracije in zmorejo sprejemati enostavna pravila.

In če otrok ne mara skupinskih športov ali organizirane igre? Ne skrbite, možnosti za dejavno preživljanje prostega časa je dovolj. Morda bo bolj užival pri skavtih ali v planinskem krožku. Poleg tega pa lahko nekatere dejavnosti vključite v družinski vsakdan, tako da organizirate izlete v naravo, mu predstavite čim več različnih športov, mu pustite dovolj časa za prosto igro, ga peljete popoldne na šolsko igrišče …

Prosta igra

Če se mlajši otroci še veliko igrajo sami, pa predšolski že začenjajo odkrivati igro s prijatelji. Namizne igre ali igranje v peskovniku v družbi vrstnikov zasijejo v povsem v novi luči.

Seveda, pri tem prihaja tudi do sporov, a stiki z drugimi otroki omogočajo razvoj pomembnih družabnih spretnosti, kot so sodelovanje, komuniciranje, občutek za posojanje igrač itd.

Igranje zunaj ponuja veliko možnosti za spontano igro otrok. Ob slabem vremenu je dobro imeti na zalogi nekaj idej, ki bodo najmlajše odvrnile od gledanja televizije ali igranja igric. Otrokom lahko pripravite lov na zaklad, poligon iz stolov in škatel ali večno uspešnico – šotor, ki se pne čez kuhinjsko mizo in stole.

Poiščite več idej

9789610139225
V trgovino