Gremo gledat lutke

AvtoricaMojca Bogataj

FotoShutterstock

Thumbnail
7 min
  • DELI

Kam z otroki v dolgih zimskih dneh? Odgovor je: v lutkovno gledališče! Tja otroci še posebej radi zahajajo, saj imajo odrske luči in pravljične lutke čarobno moč. Predstave v Lutkovnem gledališču Ljubljana in Lutkovnem gledališču Maribor nosijo še poseben umetniški pečat, saj so nastale po priljubljenih knjižnih uspešnicah. 

Zverjašček

Nadaljevanje kultne pravljice Zverjasec je na ogled v Lutkovnem gledališču Ljubljana. V njej Zverjašček spozna, da se je o stvareh treba prepričati na lastne oči in da je premagati strah nekaj, za kar ni potrebno veliko. Le ščepec radovednosti, predvsem pa poguma.

Sapramiška 

Zgodba Svetlane Makarovič o miški, ki je dobila tri slastne lešnike, a do okusnega jedrca žal ni mogla, ker si je zlomila zob. Obredla je prijatelje, da bi ji pomagali, a je bila le ob lešnike. Ko se že zdi, da je vsak trud zaman, pa tudi njo obišče sreča. Ne zamudite v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

Mojca Pokrajculja

Med pometanjem hiške je Mojca Pokrajculja našla krajcar in si zanj kupila piskrček. Zvečer je zlezla vanj in zaspala. Ker je bil zunaj mraz in je pihala burja, je na vrata piskrčka potrkalo veliko živali. Prav vsem je ponudila zavetje, a vsak ji je moral zagotoviti, da zna delati nekaj koristnega. Na ogled v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

Deček in hiša 

Po slikanici Maje Kastelice je v Lutkovnem gledališču Maribor nastala predstava o dečku, ki sledi muci skozi skrivnostno hišo. V vsakem prostoru opazi na tleh papirje in muco, ki ga vabi naprej. Ko pride čisto na vrh, pa zagleda … Kaj? To pa je skrivnost.

Žogica Marogica 

Pogumna žogica, ki jo je odnesel zmaj, in vztrajni dedek ter babica, ki sta prepotovala pol sveta, da bi jo našla, je na odru prvič zaživela leta 1951. Do danes so v Lutkovnem gledališču Ljubljana odigrali so že več kot 1100 predstav. Novo različico si lahko ogledate v Lutkovnem gledališču Maribor.

Pedenjped

Junak v pedenjčevljih s prikupnim noskom in z velikanskim kosom pogače v rokah, kot si ga je zamislil Niko Grafenauer, se je zasidral v srca nešteto generacij slovenskih otrok in s svojimi podvigi spravil v smeh vsakogar, ki ga je srečal na poti. Zakaj, izveste v slikanici in v predstavi LG Maribor.