5 babičinih nasvetov, ki bi jih morala poznati vsaka družina

AvtoricaVesna Ravnikar

FotoDamir Bosnjak, Unsplash

Thumbnail
3 min
  • DELI

Babice so vedno polne pametnih nasvetov. In čeprav včasih ob njih zamahnemo z roko, češ da so zastarele, se velikokrat izkaže, da imajo prav. S pomočjo knjige Babičina najboljša domača zdravila predstavljamo 5 preizkušenih modrosti za trdno zdravje, ki smo jih danes že skoraj pozabili.

Kako ustaviti krvavitev iz nosa?

Tanko gumico čvrsto ovijte okoli prsta na roki in jo najpozneje čez 2–3 minute odstranite. V tem času začnejo v krvi pospešeno nastajati snovi, ki spodbujajo strjevanje krvi in pomagajo, da se krvavitev ustavi.

Bosih nog naokrog

Kdo ne pozna dobrodejnega osvežujočega učinka hoje z bosimi nogami? Bosi hodite čim pogosteje, saj tako utrjujete in krepite telo, spodbujate krvni obtok in izboljšujete občutek za ravnotežje. Takšna hoja je preizkušeno sredstvo pri povečani dovzetnosti za prehladna obolenja. Pazite le, da se stopala in goleni ne podhladijo (na primer pri hoji po mrzlih kamnitih ploščah).

Dobrodejne inhalacije

Kako so v starih časih odganjali bronhitis, kašelj in nahod? Z inhalacijami, ki lajšajo vnetja v ustih, grlu in nosu ter pomagajo tudi čistiti kožo.

Kopel za noge

Z izmenjavanjem tople in mrzle vode si ljudje že stoletja pomagajo pri utrujenih nogah, hladnih okončinah ter celo pri migrenah. Postopek, s katerim utrjujete telo, je preprost: pripravite si vedro tople in vedro mrzle vode; noge namočite za približno 5 minut v toplo vodo, nato pa jih 5–10 sekund hladite v mrzli kopeli. Ponovite enkrat, največ dvakrat, nato noge dobro obrišite. Vedno začnite s toplo in končajte z mrzlo vodo.

Samo za tvoje oči

Vnete in boleče oči (vnetje očesne veznice, ječmen) lajšajo kopeli z dodatki zdravilnih zelišč. Pripravite jih tako, da z ohlajenim zeliščnim poparkom čez dan večkrat izperete oči. Enak učinek imajo tudi obkladki z ohlajenim poparkom ter parne kopeli (obraz nagnete nad posodo z vročim zeliščnim pripravkom in glavo pokrijete z brisačo).

Thumbnail

Posebno ugodna ponudba samo za člane kluba Svet knjige

Preverite ›

Še niste član ali članica Sveta knjige? Včlanite se ›