Zgolj slaba polovica Slovencev posega po knjigah. Ste med njimi tudi vi?

Thumbnail
  • DELI

Slovenke in Slovenci zaradi hitrega načina življenja žal beremo vedno manj. Zadnja aktualna raziskava bralnih navad Slovencev iz let 2014 je pokazala, kar 42 % vprašanih po knjigi ni poseglo že več kot eno leto. Čas je za knjigo.

A1 Slovenija je v letu 2018 začel z izvajanjem dolgoročne pobude Med vrsticami, katere namen je ozaveščanje Slovenk in Slovencev o pomenu bralne kulture. Tanja Kos iz podjetja A1 Slovenija je ob tem izpostavila: »Poslanstvo A1 Slovenija je biti zanesljiv, pozoren in življenja poln sopotnik naših uporabnikov. Zato želimo slovensko umetnost in literaturo, ki pomembno prispevata k dvigu kakovosti življenja, približati sodobnemu človeku prek tablice, telefona ali računalnika, ki so v središču delovanja A1 Slovenija. Pobuda Med vrsticami je sodoben, inovativen ter enostaven način, na katerega smo slovensko literaturo in branje približali široki množici.«

V okviru portala Mozaik.si, ki sicer obvešča o novostih tehnologije, glasbe, serij in filmov, je A1 Slovenija vzpostavil spletno podstran, na kateri bralkam in bralcem na sodoben način omogoča dostop do izbrane kakovostne slovenske literature. Spletno podstran www.mozaik.si/med-vrsticami je do danes obiskalo že več kot tri tisoč ljudi, za prebiranje vsebin pa so porabili nadpovprečno veliko časa.

Pobuda Med vrsticami vključuje tudi izdajo skoraj 20.000 edinstvenih zvezkov, ki so na voljo kot darilo na vseh prodajnih mestih A1 Slovenija in 3000 inovativnih rokovnikov, ki so bili poslovno darilo ob novem letu ter v katerih so kratke literarne zgodbe vpisane dobesedno med vrstice. Črte za pisanje so namreč nadomestile vrstice slovenskih literarnih besedil. Kratka literarna besedila je za to pobudo prispevalo 19 izbranih slovenskih avtoric in avtorjev: Feri Lainšček, Andrej Blatnik, Boštjan Gorenc Pižama, Anja Mugerli, Neli Filipič, Mirana Likar Bajželj, Jedrt Lapuh Maležič, Cvetka Bevc, Agata Tomažič, Zoran Knežević, Vinko Möderndorfer, Nataša Konc Lorenzutti, Sebastijan Pregelj, Žiga X. Gombač, Damjana Kenda Hussu, Nina Kokelj, Dušan Šarotar, Gabriela Babnik, Veronika Simoniti.

A1 Slovenija je ob letošnjem svetovnem dnevu knjige izdal omejeno serijo posebnega rokovnika Med vrsticami, ki kakovostno slovensko literaturo skriva dobesedno v vsaki vrstici, njihovim uporabnikom pa omogoča, da preberejo vsaj nekaj vrstic dnevno, kadarkoli in kjerkoli. Rokovnik lahko slovenske bralke in bralci prejmejo, če sodelujejo v pobudi, v kateri delijo literarno delo slovenskega avtorja ali avtorice. Aktivnost bo potekala v tednu knjige, od 23. aprila do 29. aprila 2019 na A1 Instagram, Facebook in Twitter profilu.

»Prek vrstic beremo zgodbe drugih tudi zato, da lažje razumemo svojo – in jo potem med vrsticami morda tudi zapišemo. Tako nas ne bo vseh pobralo, temveč nas bo več prebralo, kaj smo in kako bomo,« je ob izdaji posebnih rokovnikov Med vrsticami poudaril dr. Andrej Blatnik, priznani slovenski literat.
Dr. Andrej Blatnik

Dr. Andrej Blatnik, priznani slovenski literarni ustvarjalec, univerzitetni profesor in avtor zgodbe »Še dobro«, ki je objavljena v rokovniku Med vrsticami je poudaril: »Med vrsticami je odlična akcija, ki kaže, da slovenska književnost ni bavbav, pred katerim trepetamo v šoli, potem pa nanj čim prej pozabimo, temveč branje, ki k sebi spušča slehernika, mu daje misliti in ga včasih celo zabava – ali pa napelje v lastno ustvarjalnost.«