Veliiike knjige za veliiike radovedneže

AvtoricaTina Mlakar Grandošek

Fotoarhiv MK

Thumbnail
4 min
  • DELI

»Všeč so mi zato, ker so tako veliiike. In ker imajo tako lepe slike,« pove devetletnica, ko jo vprašamo, zakaj so ji takooo zelooo všeč tiste res velike knjige o živalih, zemljevidih in še čem. »Tudi za šolo so fajn. Za kakšne plakate in takšne stvari,« še doda, ker dobro ve, da je staršem to še kar pomembno.

Verjetno ste jih že opazili. Tako velike so, da jih težko spregledaš. Tudi lepe so tako, da se vam oko kar samo ustavi na slikovitih naslovnicah. V torbico jih res ne boste spravili, jih boste pa doma lahko postavili na častno mesto. Ene so bolj primerne za šolarje in vse tiste, ki si oči radi spočijejo na lepih ilustracijah, druge bodo razveselile malčke v vrtcih, pa tudi prvo- in drugošolčke.

Čudoviti svet čebel

S knjigo Čebele lahko pokukate v čebelje domove, spoznate čebelje navade in podrobno opazujte ta izjemna bitja, ki so živela že v času dinozavrov.

Pridružite se čebelarju pri delu, zapeljite se s tovornjakom po nasadu mandljevcev in poskusite različne vrste medu. Pazite le, da vas kakšna čebela ne piči!

Tako velika so in lepa – drevesa

»Gremo na sprehod – v gozd, med drevesa!« boste rekli, ko boste prelistali to čudovito hvalnico drevesom – veliko slikanico Drevesa, v kateri se bo vsa družina učila o zgradbi in rasti teh veličastnih, tihih in skrivnostnih živih bitij.

Spoznali boste tudi, kako pomembna so drevesa za ljudi in živali, kako se spreminjajo skozi letne čase, kaj vse lahko izdelujemo iz njih, pa tudi, kako naj jih ohranimo, da nam bodo še desetletja delala senco, pomirjala in čistila zrak.

Gremo s prstom po veliiikem zemljevidu

»Mami, kje je Evropa?«, »Oči, kaj je to Fidži?«, »Kje sploh živijo Eskimi?« Skupaj z otrokom poiščite odgovore na veliiikih ilustriranih Zemljevidih in se podajte na pustolovsko potovanje okoli sveta.

Naleteli boste na islandske gejzirje, karavane sredi egiptovske puščave in naselbine Majev v Mehiki, v Britaniji odigrali partijo kriketa, na Kitajskem pa poskusili stoletna jajca in še kaj. V zbirki, ki prinaša 55 ogromnih zemljevidov, boste seveda našli tudi zemljevid Slovenije in kopico zanimivosti o domačih krajih.

Veliki muzej, odprt 24 ur na dan

»Dobrodošli v muzeju,« piše na naslovnici knjige Živalstvo. In ko odprete velike platnice te čudovito lepo ilustrirane knjige, se vam bo zdelo, da ste res vstopili v veličastne sobane, kjer se v vsej svoji lepoti razkriva skrivnostni svet živali.

V zbirki boste odkrili več kot 160 živalskih vrst, se seznanili z razvojem živalskega kraljestva, v secirnici pa se lahko poglobite še v notranjo zgradbo živali.

Pisane prigode v vseh letnih časih

Štiri velike slikanice s trdimi platnicami, Pomladni živžav, Poletni živžav, Jesenski živžav in Zimski živžav, bodo navdušile malčke, ki še obiskujejo vrtec, pa tudi prvo- in drugošolčke. Za vsak letni čas boste našli svojo. Ko obrnete prvo stran, se boste v hipu znašli sredi bogato ilustriranih prigod najrazličnejših junakov. Le poglejte, kaj so ušpičili otroci, ki so brcali žogo. Pa kako je deklica na skiroju izgubila kapo in nato spoznala prikupnega fanta z očali. Pa, recimo, kaj se je zgodilo z gospodom, ki je padel na bananinem olupku. Kje vse se smuka lisica in kaj je našla radovedna sraka?

Velike slikanice je naslikala nemška ilustratorka Rotraut Susanne Berner, ki je prejela tudi Andersenovo nagrado. Naši mali bralci se je bodo spomnili tudi po ilustracijah priljubljenih Karelčkovih zgodbic.