Romani, ki so zaznamovali leto 2017

Thumbnail
6 min
  • DELI

Med knjigami, ki so bile v letu 2017 še posebej odmevne, smo izbrali 5 slovenskih in tujih romanov, ki so se uvrstili tudi na lestvico največjih uspešnic. To so knjige, o katerih se govori.

Domača kriminalka, ki prav nič ne zaostaja za skandinavskimi kriminalnimi uspešnicami. Njen avtor je Tadej Golob, pisatelj, novinar, kolumnist in navdušen alpinist. V ospredju romana je višji kriminalistični inšpektor Policijske uprave Ljubljana, ki sredi snežnega meteža naleti na dekle in neprepoznavno truplo mlade ženske v reki. Kdo je torej žrtev in kdo morilec?

Italijanska pisateljica z vzdevkom Elena Ferrante z zgodbo o prijateljicah Lili in Eleni navdušuje svet. Pri angleškem časniku Guardian so celo zapisali, da gre za najboljši portret prijateljstva, kar ga pozna literatura. Najboljši prijateljici že od otroštva ostaneta povezani vse življenje, več kot šestdeset let, nato pa ena od njiju izgine brez sledu, druga pa z obujanjem preteklosti poskuša rešiti uganko prijateljičinega izginotja.

Časnik New York Times že ugiba, ali bo Izvor sprožil toliko polemik kot Da Vincijeva šifra – prvi roman Dana Browna. Izvor je pisateljeva nova knjiga, v njej pa razvpiti znanstvenik in futurist Edmond Kirsch oznani, da bo v Guggenheimovem muzeju v Bilbau objavil osupljivo odkritje, ki bo pretreslo vernike po svetu. Med povabljenci je tudi njegov nekdanji profesor s Harvarda Robert Langdon. Skrbno pripravljena prireditev se sprevrže v tragedijo, Langdon in direktorica muzeja pa morata odkriti šifro, s katero bosta razvozlala Kirschevo skrivnost.

Nova literarna bravura najbolj nagrajevanega in prevajanega slovenskega pisatelja. Jančarjev novi roman se odvija v času naraščanja nasilja v okupiranem Mariboru, med uporniki v pohorskih gozdovih, v koncentracijskem taborišču na severu Evrope in med povojnim prevzemanjem oblasti. V štirih poglavjih spremlja zgodbe ljudi, ki so v zgodovinski blodnjavi človeštva nasilniki, žrtve ali oboje hkrati.

Prvenec gledališke režiserke in publicistke, ki v Sloveniji živi od leta 1999, odkriva svet za lepim pročeljem hiše, ki si je družina zaradi kredita in nerednih prihodkov ne more več privoščiti. Prodaja doma odpre širša vprašanja o družbeni krizi, ki kaj zlahka preraste tudi v družinsko krizo. V sočnem romanu, polnem pikrega humorja, se bodo zagotovo prepoznali številni bralci in bralke.