Rdeči baron, zračni as prve svetovne vojne

AvtoricaDjuna Malen

Fotoiz knjige Rdeči baron - Zgodba o baronu von Richthofnu

Thumbnail
7 min
  • DELI

Skrivnost, ki obdaja Manfreda von Richthofna, že sto let buri duhove in privlači zgodovinarje vsega sveta. Mladenič iz družine pruskih plemičev bojevite preteklosti je stopil v vojno kot konjenik podporočnik, nato pa presedlal na pilotiranje vojaških letal. Postal je Rdeči baron, najuspešnejši morilec na nebu doslej.

Junaki »letečih škatel«

Ob začetku 1. svetovne vojne je bilo letalstvo še zelo šibko. Iz počasnih »letečih škatel« ali »drvarnic« pa so se bliskovito razvili strateško zelo uporabni in tudi nevarni stroji.

Delo, ki ga je konjenica že stoletja uspešno opravljala, so prevzele te nerodne »škatle«. Nihče se ni dobro zavedal, kakšna mogočna in nenadomestljiva sila se bo kaj hitro razvila iz tega nebogljenega ptiča. Komaj v enem letu se je letalo namreč razvilo v zelo uporaben in nevaren stroj. Ves letalski razvoj pa je slonel na hrabrih posameznikih in navdušenih letalcih, ki so si – upali.

Že v prvem letu vojne je oborožitev letal dosegla višek. V izvidniškem letalu je imel izvidnik-strelec en ali dva mitraljeza, enega pa pilot pred seboj na motorju ali na vrhu gornjega krila. Pozneje so s seboj tovorili tudi do 10 kg težke bombe. Lovska letala so bila del posebnih letalskih enot za zaščito izvidnikov pa tudi za onemogočenje sovražnih »oglednikov«. Vse pogosteje so se zapletala v boje z nasprotnikovimi lovci.

V začetku avgusta 1914 je imela Francija kljub najboljšim pilotom na svetu le 136 letal, sposobnih za več kot 700 kilometrov dolgo fronto, ki se jim je pridružilo še kakšnih 50 britanskih. Nemčija ni bila dosti boljša. Imela je le dobrih 10 vodljivih zrakoplovov in 180 letal, ki pa so med vojno skoraj v celoti prekašala zavezniška.

Največji lovski pilot 1. svetovne vojne

Na obeh straneh so zasloveli prvi zračni asi, ki so jih zaradi povsem novega načina bojevanja – drug proti drugemu na odprtem »polju«, iz oči v oči kot konjeniki v srednjem veku – imenovali tudi zračni vitezi. As vseh asov je postal Manfred von Richthofen – Rdeči baron – ki je z lovskim nagonom, hlepečim po plenu, sestrelil osemdeset bojnih letal. V bojih je preživel več kot dve leti in pol, kar je bilo izjemno ob dejstvu, da je bila jeseni 1916 povprečna življenjska doba letalca na fronti tri tedne.

Baron Manfred von Richthofen
Baron Manfred von Richthofen

V družini Richthofen so živeli strogo konservativno, predani so bili trdemu delu, spoštovali so red in pravila, zabavali so se z divjim jahanjem in napornim lovom.

Manfreda mati ni vzgajala za vojaka. Imel je kodrčke in nosil je bele oblekice. Videti je bil kot deklica, kar ga je zelo motilo. Vse močnejši ubijalski nagon v njem je hlepel po plenu. Ko se je kot konjenik znašel na fronti, si je želel osebnega bojevanja kot v starih časih. Nasprotnika je hotel videti, ga pogledati v oči in šele potem sprožiti. Zato je odšel k letalstvu. 

Na bojišču je kmalu postal strah in trepet. Neizprosni smrti je kazal zobe v stoterih dvobojih nad oblaki. Sestrelil je 80 bojnih letal. Najbolj zadovoljen je bil z zadetkom v rezervoar bencina, ko je izbruhnil ogenj in požrl letalo z letalcem vred.

Kadar ni lovil na nebesnem bojišču, je za sprostitev lovil divjad – to je bilo zanj tako, kot je za druge oddih v planinah ali na morju. Kot vzoren sin je o svojih zračnih spopadih in vojaškem življenju redno in prijazno pisal mami.

Iz množice deklet, slepih oboževalk, si je izbral dekle, ki je ostalo zavito v skrivnost. Mati je vedela zanjo, vendar ni nikoli razkrila skrivnosti o dekletu, ki jo je njen sin nadvse ljubil. Čeprav sta si po pismih sodeč oba želela poroke, se Richthofen ni odločil za ta korak. Bal se je, in to upravičeno, da vojne ne bo preživel.

Njegovi so ga ljubili, nasprotniki spoštovali, pogumni občudovali

Nekega dne se tudi Richthofen ni vrnil iz boja. Bil je april 1918. Napadel je britanskega letalca, ki ga je bil določil za svojo enainosemdeseto žrtev, ko ga je od zadaj napadlo hitro sovražno lovsko letalo in mu uničilo motor. Privezan na pilotski sedež se je s svincem v telesu pred očmi avstralskih vojakov spustil na zemljo. Letalo je bilo še vedno videti »pod kontrolo«, zato so čakali, da pilot zleze iz letala. A ta je bil takrat že mrtev. Star je bil petindvajset let. Ko je general Ludendorff izvedel za njegovo smrt, je dejal: »Vreden je bil tri divizije mož.«

Čeprav ga mati ni vzgojila za vojaka, je po vojaški oceni odtehtal trideset tisoč bajonetov.

Avtor dokumentirane biografije o Manfredu von Richthofnu je Floyd Gibbons, ameriški vojni dopisnik, ki se je leta 1917 skupaj z ameriškimi silami udeležil vojne v Franciji. Slikovito in z vojaško natančnostjo opisuje Richthofnove zračne spopade, vključuje njegova bojna poročila in pisma mami.